Bütçede yeni gedik: Özele diş sevki

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Eylül 2012 12:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Basında Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) özel ağız ve diş sağlığı merkezleri ile anlaşma yoluna gideceği ve böylece sağlık sigortalılarının özel diş hekimlerinde artık muayene ve tedavi olabilecekleri yönünde çok sayıda haber çıkmış ve sigortalılar büyük bir beklentiye sokulmuştur. Aydın Milletvekili Metin Lütfi BAYDAR tarafından verilen yazılı soru önergesine verilen resmi cevap konunun hiç de göründüğü gibi olmadığını gösteriyor.

Burada bir husus daha belirtmek istiyoruz. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada bakanların istekleri sonrasında artan bütçe giderlerinden rahatsızlığını belirtmişti. Şimşek'in açıklamaları sonrasında medyada zam yapılacağı yönünde haberler yapılmıştı. Şimdi de benzer bir durum ile karşı karşıyayız.

SGK bir milletvekilinin soru önergesine verdiği cevapta, özel diş tedavisi için maliyet analizini henüz tamamlamadığını açıkladı.

İŞTE MEDYADAKİ HABERLER

DEVLET hastanelerinde diş tedavisi için aylarca sıra bekleyen vatandaşın çilesi son buluyor. Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın 2012 eylem planına göre, özel ağız ve diş sağlığı merkezleriyle sözleşme imzalayarak bu kurumlardan hizmet satın alımına gidilecek. Sözleşme çerçevesinde genel sağlık sigortası kapsamındaki sigortalılar, ağız ve diş tedavisinde özel diş hekimlerinden yararlanabilecek. SGK, Türk Diş Hekimleri Birliği ve oda başkanlarıyla bir araya gelerek Genel Sağlık Sigortası olan vatandaşların bilgilerini bulunduran MEDULA sisteminin özel ağız ve diş sağlığı merkezlerinde de uygulanması yönünde anlaşmaya vardı.

KONUYLA İLGİLİ GERÇEK

Aydın Milletvekili Metin Lütfi BAYDAR tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK'e sorulan yazılı soru önergesinde Ağız ve Diş Sağlığı konusunda dışarıdan hizmet alımı yapılıp yapılmayacağı gündeme taşında ve resmi cevap alındı.

Soru önergesinde şunlara yer verilmiştir

SGK tarafından ?Ağız ve Diş Sağlığı? konusunda dışarıdan hizmet alımı sadece ortodonti hastalarının tedavisi için gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda;

1- SGK'nın ortodonti hastaları dışında dışarıdan hizmet alımı yapılmakta mıdır?

2- Hizmet alımı yapılmıyorsa bunun nedeni veya nedenleri nelerdir?

3- ADSM'lerin SGK'ya maliyeti ne olmuştur?

4- SGK, serbest hekimlerden veya özel kliniklerden hizmet almayı düşünmekte midir?

Soru önergesine verilen cevap ve düşündürdükleri

SGK ortodonti hastaları dışında da sevk kurallarına uygun olmak kaydıyla sözleşmesiz ağız ve diş sağlığı hizmeti veren birimlerden sağlık hizmeti alan kişilerin ödemiş oldukları bedellerin geri ödenmesi yoluyla ağız ve diş sağlığı hizmetlerini karşılamaktadır. Konuyla ilgili sevk ve ödeme işlemleri, 29.03.2010 tarih ve 2010/41 sayılı genelge ile ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Sevk edilmesi şartıyla ağız ve diş sağlığı veren birimlerden sağlık hizmeti alan kişilerin ödemiş oldukları bedellerin geri ödenmesi yoluyla ağız ve diş sağlığı hizmetleri karşılanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, ADSM'lere ayrıca ödeme yapmamaktadır. Ödeme işlemleri, Sağlık Bakanlığı ile Kurum arasında imzalanan ?Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı arasında 2012 yılı Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi Usul ve Esasları? hükümlerine göre yürütülmekte ve Sağlık Bakanlığına ödemeler global olarak yapılmaktadır. ADSM'lerde dahil olmak üzere Sağlık Bakanlığına ait sağlık hizmeti sunucularında verilen ağız ve diş tedavileri için toplam tahakkuk miktarı 1.182.368.478,34 TL dir.

Kurumca serbest diş hekimlerinden veya özel kliniklerden hizmet alınmasına ilişkin maliyet analizi, hizmet kalemlerinin belirlenmesi, sözleşme taslağının hazırlanması çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından konu karara bağlanacaktır.

Önce yapılması gerekenler sonraya bırakılıyor

Bir konuyla ilgili basınla bir şeyler paylaşmadan önce konunun bütün boyutlarıyla incelemesinin yapılması ve maliyetinin göz önüne alınması gerekirken tam tersi yapılmıştır. Konunun kamuya maliyeti dahi hesaplanmadan SGK tarafından kamuoyu beklentiye sokulmuştur. Soru önergesine verilen cevapta ise;?Kurumca serbest diş hekimlerinden veya özel kliniklerden hizmet alınmasına ilişkin maliyet analizi, hizmet kalemlerinin belirlenmesi, sözleşme taslağının hazırlanması çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından konu karara bağlanacaktır.?ifadesine yer verildiğini görüyoruz.

Daha yapılacak harcamanın mali yükünü dahi hesaplamadan kamuoyuna mavi boncuk dağıtmanın gereği var mıdır? Sizler yaptığınız açıklamanın arkasında durabilir misiniz? Elbette duramazsınız. Çünkü, ortada dibi görünmeyen bir kuyu vardır ve kimse girmeye cesaret edemez.

Daha önce SGK tarafından hazırlanan rapora göre yıllık maliyet 8 milyar

Daha önce sitemizde yayımladığımız 2009 yılındaki SGK raporuna (http://www.memurlar.net/haber/258197/) göre özelde diş tedavisinin maliyeti: Yıllık 8 milyar TL .

Hal böyle iken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının diş tedavi hizmetlerini özel sektörden karşılamaya yönelik beklenti oluşturmayı sürdürmesi anlaşılır bir durum değildir. Diş tedavisinin özel sektörden de sağlanabilmesi vatandaş açısından çok büyük bir kolaylık olarak görülebilir. Ama 2009 yılındaki rapora göre bu türden bir kararın, Devlete maliyeti yıllık 8 milyar TL'dir. Bu maliyeti hangi kaynaktan ve nasıl karşılayacaksınız. Dünya uygulamaları nasıl olduğuna ilişkin elinizde çalışmalarınız var mı? Hepsi soru işareti.

SGK'nın kendi hazırladığı rapordan dahi habersiz olarak kamuoyuna bilgi vermesi ve beklenti oluşturması zam kararının arefesinde sorumsuzluğun nasıl sonuçlarının olduğunu göstermesi açısından oldukça düşündürücüdür. Lütfen biraz daha sorumlu açıklamalar yapalım ve ödenen vergilerin nasıl kazanıldığını düşünelim. Bizler ödediğimiz vergilerin sorumsuzca harcanmasına rıza gösteremeyiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber