125 bin polisin eğitimden geçti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2005 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 bin 500 nezarethaneden 2 bin 100'ünün AB standardına uygun

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, AB'ye uyum sürecinde 125 bin polisin eğitimden geçtiğini hatırlatarak, artık işkence olaylarına rastlanılmadığını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısına Polis Meslek Eğitim Merkezleri'ne 4 yıllık yüksek okul mezunlarından 4 bin 940 erkek, 260 bayan olmak üzere toplam 5 bin 200 polis memuru adayı alınacağını bildirerek başladı. İnternet üzerinden dolandırıcılık hakkında bilgi veren Çalışkan, İnternet ve kredi kartı kullanımının faydalarının yanı sıra, gerek kullanıcıların yeterli özeni göstermemesi, gerekse bilinçsiz olmaları nedeniyle İnternet bankacılığı ve kredi kartı müşterilerinin zaman zaman mağdur olduklarına dikkat çekerek şöyle dedi:

"Son günlerde karşılaşılan interaktif dolandırıcılık suçları incelendiğinde, suçların sistemli olarak işlendiği ve genellikle yurt dışı bağlantılı oldukları görülmüştür. Karşılaşılan bu suçlarda temel senaryo şöyledir; 'Dolandırıcı internet üzerinden bağlantı olarak kullanacağı şahısla temasa geçer. Kendisinin Türkiye'de bulunan kişi veya kuruluşlarla ticari ilişki içerisinde olduğunu bu kişilerden belirli meblağlarda para alacağını, fakat ülkesindeki ticari verginin yüksek olduğunu, ancak gerçek kişiler arasında yapılan para transferlerinde vergi ve masrafın çok daha düşük olduğunu söyleyerek, şahsa bir banka hesabı açmasını ve bu hesaba yatıracağı paradan komisyonunu aldıktan sonra kendisine göndermesini istemektedir. Daha sonra vatandaşlarımız, komisyonunu aldıktan sonra paranın kalan kısmını yurt dışındaki dolandırıcılara göndermektedir. Yurt dışında bulunan dolandırıcı, Internet üzerinden şifrelerini ele geçirdiği hesaplardan, aracı şahsın hesabına para aktarmakta ve bir dolandırıcılık yönteminin aracısı olduğunu fark etmeyen vatandaşlarımızı sistemli bir dolandırıcılık olayının mağduru haline getirmektedirler.' Bu tür dolandırıcılık konusunda vatandaşlarımızı ikaz ediyor ve uyarıyoruz."

Emniyet Genel Müdürlüğü Aranan Araçlar Projesi verilerine göre, projenin uygulamaya başladığı 1992 yılında günümüze kadar geçen süre içerisinde polis sorumluluk bölgesinde 158 bin 141 adet oto çalındığını hatırlatan Çalışkan, bu otolardan 85 bin 497'sinin bulunarak sahiplerine iade edildiğini kaydetti. Çalışkan, geçen yıl 24 bin 659, 2005 yılı ilk 8 ayında ise 19 bin 972 oto hırsızlığı olayı meydana geldiğini açıklayarak oto hırsızlığı olaylarının yaklaşık yüzde 75'inin 3 büyük il olan Ankara, İstanbul ve İzmir'de meydana geldiğine dikkat çekti.

OTO GÜVENLİĞİNE İİÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Çalışkan oto güvenliği için alabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:

- Asla kontak anahtarını otonuzun üzerinde bırakmayın. Unutmayınız ki çalınan her on otodan dördünün üzerinde kontak anahtarı vardır.
- Trafik tescil belgenizi (ruhsat) asla otonuzda bırakmayın. Torpido gözü, güneşlik gibi otonun muhtelif yerlerinde bırakılan trafik tescil belgesi oto çalındıktan sonra, güvenlik güçlerince uygulamaya tabi tutulursa çalıntı olmadığı izlenimi bırakır.
- Otonuzun anahtarlarını ve tescil belgenizi asla tanımadığınız kimselerin ulaşabileceği yerlerde kısa bir süre içinde olsa bırakmayın. Bir anlık ihmaliniz neticesinde otonuzun kontak anahtarı yapılıp, tescil bilgileriniz alınarak tescil belgenizin sahte bir örneği tanzim edilebilir.
- Mutlaka direksiyon kilidi kullanın. Otonuzun direksiyonu ile gaz pedalını birbirine bağlayan anahtarlı bir kilit otonuzun size olan maliyetiyle mukayese edildiğinde çok cüzi bir fiyatla temin edilebilmektedir. Oto hırsızlarının işini zorlaştıran bu tür kilit sistemlerinin hırsızlar üzerinde caydırıcılık rolü fazladır.
-Eğer mümkünse otonuza ses ve sinyalizasyon vasıtasıyla ikaz veren bir alarm sistemi taktırın.
- Aracınızı belirleyen en önemli özellik şasi numarasıdır, şasi numarasını bir kağıda not ederek, mutlaka üzerinizde taşıdığınız cüzdanınızın, çantanızın bir köşesinde saklayın.
- Cüzdan, çanta, kredi kartı, cep telefonu gibi değerli eşyalarınızı ya da değerli olmasalar bile paket veya poşetleri görünmeyen bir yerde de olsa, asla otonuzda bırakmayın. Otonuzu çalıp çalmama kararsızlığında olan birisine, oto içerisinde bırakılan bu tür eşyalar cesaret verebilir.

HİZB-UT TAHRİR ÖRGÜTÜ LİDERİNİN YAKALANMASI

Geçen hafta terör örgütleriyle bağlantılı 43 kişinin yakalandığı belirten Çalışkan, Fatih Camii'nde bildiri dağıtılması olayına karışan Yılmaz Çelik ile yanında bulunan Ali Dikici isimli şahısların yakalandığını kaydetti. Çalışkan, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. AB sürecinde yapılan uyarılarda işkence iddialarının gündemden kalktığını belirten Çalışkan, sivil toplum örgütleriyle müracaatların sivil birimlere devredildiğini ve polisin ancak sivil toplum örgütlerinin meydanlarda, sokaklarda yaptığı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde kanuna aykırı olanları men ettiğini ifade etti.

Çalışkan, polisle ilgili çok büyük kanun değişiklikleri olduğunu belirterek gözaltı süresinin AB'de 102 saat, Türkiye'de ise daha düşük olduğuna dikkat çekti. Çalışkan, 125 bin polisin yeni kanunlarla ilgili eğitimden geçtiğini 2 bin 500 nezarethaneden 2 bin 100'ünün AB standardına uygun hale getirildiğini ifade etti. Çalışkan, "İşkence ve kötü muamele olayları sayısına baktığımızda giderek azaldığını ve artık olmadığını görüyoruz" diyerek gözaltında avukattan yararlanma oranının da yüzde 20'den yüzde 65'e çıktığını hatırlattı. İçişleri Bakanlığı'nın ruhsatlı silahlardan atış örneği alması konusunda teknik altyapının olmadığı yönündeki iddialara ise Çalışkan ne dikkat çekti.

OTO GÜVENLİĞİNE şöyle cevap verdi:

"Tasarı kanunlaşır ve ruhsatlı silahlardan örnek alınması söz konusu olursa, uygulamanın nasıl olacağı yönetmelikte belirlenecek. Yönetmelik çıktığında da altyapının tam olarak hazırlanması için kendilerine süre tanınacaktır. Altyapının eksik olduğunu zannetmiyorum."

"Terör eylemlerinde kullanılan C-4 patlayıcıların NATO ülkelerinde üretilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki bir soru üzerine Çalışkan, "İnsanları öldürmek için çeşitli silahlar geliştirilmiş, mühim olan bir silahlı barışta kullanmak. Ancak, terör örgütleri tarafından ele geçirilerek kendi amaçları doğrultusunda kullanılabilmekte.

Bununla ilgili birimler üzerlerine düşen çalışmayı yapmakta" diye cevap verdi. Çalışkan, polis müdürlerinin rozetlerinin altın olacağı konusundaki bir soruya ise, "Altın olduğu doğru değil, rengi sarı" şeklinde cevap verdi. Bir başka soru üzerine de Çalışkan, terör olaylarında kullanılan patlayıcıların Kuzey Irak'tan terör örgütü tarafından getirildiğini belirterek, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber