Başbakanlık, mevzuat bilgi sistemini biraz daha iyileştirdi

28 Eylül tarihinde "Başbakanlık, mevzuat hizmetinde, rolünü değiştirmeli" başlıklı bir haber yayımlamıştık. Bu haberde, mevzuat.gov.tr adresinden sunulan hizmetteki aksamalara dikkat çekmiş ve sistemin geliştirilmesindeki sorunlara yer vermiştik. Başbakanlık, bu haber sonrasında, hizmette bazı güncellemeler yaptı. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ekim 2012 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, mevzuat.gov.tr adresinden yaptığı duyuruda, şu güncellemeleri yaptığını belirtmiştir:

- Yürürlükteki bazı Kanunların değişikliklerden önceki hallerinin tam metinleri sisteme işlenmeye başlanmıştır.

- Kanunlar Fihristi ile yürürlükte olsun ya da olmasın TBMM'ce kabul edilen Kanunlar ve Uluslararası Anlaşmalar ile Osmanlı Dönemi'nde çıkarılmış ve halen yürürlükte olan Kanunlara erişim sağlanmaktadır.

- Sistemde yer alan Kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler,Tüzükler ve Mülga Kanunlara pdf / word olarak erişim sağlanmaktadır.

DEĞERLENDİRME

28 Eylülde dile getirmiş olduğumuz eksikliklerin sadece 1 veya 2 tanesi karşılanabilmiştir. Örneğin kanunların değişiklikten önceki halleri madde bazında değil tüm kanun bazında sisteme işlenmeye başlamıştır. Yönetmeliklerdeki değişikliklerin ise sisteme işlenmesinden dahi bahsedilmemiştir. Zira bu personel ihtiyacı gerektirmektedir. Önemine binanen yayınladığımız yazıyı aşağıya bir kez daha alıntılıyoruz.

Başbakanlık, mevzuat hizmetinde, rolünü değiştirmeli

15 yıl önce, mevzuattaki güncellemeler ciltli kitaplar üzerinden takip edilirdi. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte Başbakanlık, mevzuat.gov.tr adlı bir sistem kurdu ve mevzuat güncellemelerini buradan düzenli olarak yayınlamaya başladı. Kurulan sistem çok güzel olmasına rağmen, sistem artık rutinleşmeye başlamıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

MEVZUAT.GOV.TR'DE HİÇBİR YENİ SİSTEM GÜNCELLEMESİ YOK

Mevzuatların en son hali, hala herkes tarafından http://www.mevzuat.gov.tr'den takip edilmektedir. Ancak burada sadece mevzuat güncellenmektedir. Oysaki yıllardır çok sayıda mevzuat takipçisi Başbakanlık Mevzuat biriminden, madde bazında arama, değişen mevzuatın eski halini görme gibi güncellemeler bekliyordu. Ancak kurulan sistemin üzerine konulan yeni bir tuğla bulunmamaktadır.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ MEVZUAT TAKİP PROGRAMLARI NEDEN POPÜLER

Başbakanlık Mevzuat modülü sadece güncellemeye endeksli olarak tasarlanmıştır. Veritaban yapısında sorgulamaya imkan verecek bir yapı düşünülmemiştir.

Oysaki özel sektördeki mevzuat takip programlarının veritabanları ise, sadece mevzuat güncellemeye değil aynı zamanda güncellenen mevzuat içinde arama yapmaya imkan verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede bir kanun içinde hem madde bazında hem de kelime bazında daha gelişmiş aramalar yapmak mümkün olabilmektedir.

Yine özel takip programlarında, güncellenen mevzuatın geçmişi tutulmaktadır. Örneğin 657 sayılı Kanunun 124. maddesinde bir değişiklik yapıldığında, bu maddenin eski hallerine tek tek ulaşmak mümkün olabilmektedir. Bu sayede kanun koyucunun zaman içinde hangi değişiklikleri yaptığı takip edilebilmektedir.

HAKİM VE SAVCILAR DAHİ ÖZEL PROGRAM KULLANIYOR

Başbakanlık mevzuat sistemi, ihtiyaca cevap vermediğinden Adalet Bakanlığı özel bir mevzuat takip programı hizmeti veren şirketle anlaşmıştır. Yani hakim ve savcıların yukarıda yer verdiğimiz ve karşılanamayan mevzuat takip talepleri, özel firma aracılığı ile temin edecektir.

BAŞBAKANLIK MEVZUAT TAKİP İŞİNİ BIRAKMALI

Başbakanlık, bir fayda maliyet analizi yapmış mıdır bilmiyoruz. Ancak mevzuat takip işinin özel sektörden hizmet satınalma yoluyla karşılanması ve Başbakanlık Mevzuat biriminin de, bu yeni dönemde denetleyici ve düzenleyici konuma geçmesi daha yararlı olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber