Türkiye'nin en büyük tarih müzesi Gaziantep'te yapılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, 10 bin metrekare alan üzerinde bulunan eski hayvan ahırlarının olduğu mağaraları, Türkiye'nin en büyük tarih müzesi yapmak için proje başlattıklarını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asım Güzelbey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çıksorut bölgesinde eski hayvan ahırlarının olduğu alanın, bundan 10 sene önce son derece kötü bir görüntü içinde olduğunu belirtti. Söz konusu alanın 1970'li yıllarda hayvan ahırları için ayrıldığını ancak bir süre sonra büyüyen kentin merkezinde kaldığını belirtti. Alanın insan sağlığını tehdit eden bir mekân konumuna geldiğini dile getiren Güzelbey, burayı kaldırarak, Sinan Köyü (Çaybaşı) yakınlarında 214 adet modern bir ahır yaptıklarını kaydetti.

Önce mağaraların olduğu yeri yeşil alan, park ve kafeterya yapmak istediklerini vurgulayan Güzelbey, çalışma esnasında mağaralarının birbirleri ile ilişkili olduğunu gördüklerini belirtti. Ahırların kaldırılmasıyla burada geniş bir alanın ortaya çıktığına işaret eden Güzelbey, ?Tahmin ettiğimizin çok üstünde bir alan ortaya çıktı. Hem de iki katlı mağaralar olduğunu gördük. O zaman çalışmalarımızı farklı bir yöne çevirdik. Burada çay bahçesinin ötesinde ne yapabiliriz diye aylarca düşünmeye başladık. Sonunda buraya tarihi bir müze yapmaya karar verdik.? dedi.

Mağarada cilalı taş devrinden başlayıp tarih öncesi bütün çağları içine alan ve buradaki yaşamı gösteren bir müze yapmayı planladıklarını belirten Başkan Güzelbey, bu müzenin ortasına bir de gölet yapmayı düşündüklerini ifade etti. Müzeyi insanların trenle gezeceğini aktaran Güzelbey, çalışmalarının artık son noktaya geldiğini ve müzeyi 2014 Mart ayından önce hizmete geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Tarih müzesinin yapılmasıyla Gaziantep'in kabuğunu yırtarak daha geniş kitlelere açılacağını kaydeden Güzelbey, insanların sadece Gaziantep'e müzeleri gezmek için geleceklerini belirtti. Kayacık Mahallesi'nde de oyuncak müzesi açmayı planladıklarını aktaran Güzelbey, burasının da tarihi bir Antepevi özelliği taşıdığını vurguladı. Yine Kayacık Mahallesi'nde Atatürk anı evi yapacaklarını, Şehreküstü semtinde de Hüseyin Paşa Camii'nin yanında hamam müzesi kuracaklarını bildiren Güzelbey, böylelikle insanların Gaziantep'e sadece müzeleri bile görmeye geleceklerini, kentin tarih ve kültürünün de ön planda olacağını açıkladı.

"UNESCO HALEP'İN YAKILMASINA SEYİRCİ KALIYOR"

Halep'in UNESCO Kültür Miras Listesi'nde bulunduğunu, ancak tarihinin bombalandığını hatırlatan Güzelbey, UNESCO'nun buraya neden müdahale etmediğini bir türlü anlayamadığını yineledi. Halep Kalesi'nin Almanya devletinin parası ile restore edilen bir yapı olduğunu belirten Güzelbey, UNESCO'nun Halep'teki tarih ve kültür mekânlarını yıkılmasını izin vermemesi gerektiğini belirtti.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ GAZİANTEP'E

Cumhurbaşkanlığı'nın 4 kategoride her sene verdiği ödülün bu sene kültür ve sanat dalında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne verildiğini vurgulayan Güzelbey, bu büyük ödülü 29 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde kendisine verileceğini belirtti. Ödülün alınmasında iki önemli konunun olduğunu dile getiren Güzelbey, birincisinin Zeugma Antik Kenti'nin ikincisinin ise Yesemek Antik Kenti'nin olduğunu söyledi.

Zeugma'nın artık Dünya Kültür Miras Aday Listesi'nde olduğunun altını çizen Güzelbey, Zeugma ile Yesemek arasında bin yıllık bir tarih olduğunu ve iki farklı kavimin Gaziantep'te yaşadığını ifade etti. Karkamış Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkacağını ifade eden Güzelbey, burada önemli bir kazı çalışmasının yapıldığını ve bir uygarlık tarihinin ortaya çıkacağını belirtti. Tüm bu çalışmaların Cumhurbaşkanlığı'nın gözünden kaçmadığını ve kendilerinin ödüllendirildiğini belirten Güzelbey, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber