DPB işe yaramayan kodları, KPSS kılavuzuna koymamalı

KPSS tercihleri sona erdi. Kılavuzdaki net olmayan ifadelerden ve kontenjan tablosundaki gereksiz sütunlardan dolayı adaylar bazı şeyler zihinlerinde netleşmeden rastgele tercih yapmış gibi oldular. Kontenjan tablosuna baktığımızda DPB no, taşra-merkez, derece, hizmet sınıfları sütunlarının, adayların kafasını en çok karıştıran konular oldu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Aralık 2012 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DPB işe yaramayan kodları, KPSS kılavuzuna koymamalı

DPB No sütunu gerekli miydi?

Bir adayımızın mesajını olduğu gibi aktarıyoruz:

?merhabalar Seymen bey. Rahatsız ediyorum ama Twiter üzerinden tercih için DPB noyu mu kullanacağız diyen bir adaya kurum kodunun kullanacağını söylemiştiniz. Sonra ben DPB no ne işe yarıyor dediğimde bir önemi yok DPB koymuş dediniz. Benim anlamadığım bu DPB bir işe yaramayan bir kodu niye kılavuza koyar ki. Zaten kılavuz karışık hiçbir şey anlaşılmıyor sadeleştireceklerine ne diye fazladan bir kod koymuşlar bizimle dalga mı geçiyorlar. Sizler de olmasanız kılavuzun içinde kaybolup gideceğiz. Lütfen sonraki tercihlerde böyle gereksiz kodların olmasına izin vermeyin. Desteğinizi bekliyoruz.?

Taşra-Merkez ifadeleri kafa karıştırdı

Kontenjan tablosunda teşkilat sütununda taşra ve merkez ifadeleri yer almaktaydı. Kılavuzda da bu konuda net bir açıklama olmayınca adaylar bilinçsizce tercih yaptılar.

Bir üyemizin mesajını aynen aktarıyoruz:

?merhaba,

size daha önce sorduğum "taşra" atamaları için dsi'den ve kgm'den bilgi edinme yoluyla cevap aldım, sizinle paylaşmak istiyorum.

dsi'den aldığım cevap şöyle: "Sayın ??. 22.11.2012 tarihli bilgi edinme talebiniz incelenmiş olup, ÖSYM tarafından yayınlanan KPSS 2012/2 atamaları tercih kılavuzunda taşra teşkilatı şeklinde yer alan kadrolar için kişilerin yerleştirme sırasında tercih ettikleri ile ataması yapılıp ilin bağlı olduğu bölge sınırları içerisinde görevlendirilecekleri anlaşılmalıdır. Bilginizi rica ederiz."

kgm'den ise telefonla arandım. benzer bir cümle kurdular ancak bölge içerisindeki diğer illerde ihtiyaç durumunda kişilerin çalıştırılabileceğini belirttiler. bu iki kurumdan da benim anladığım "taşra" ifadesini "bölge" şeklinde yorumladıklarıdır ki bu bence en son atamalarda tercih yapanlar dahil bir çok insanı mağdur edebilecek bir yaklaşım. örneğin ben sadece ankara'ya atanmak istediğim için 87 puanla bu tercih döneminde -başka bir ili yazmadığım için- atan(a)madım. "kgm ankara taşra"ya atanıp da bölge içerisinde yer alan örneğin bolu'ya gönderilmeyi nasıl karşılardım bilemiyorum... bu konuda kurumların daha hassas davranması, örneğin tercih klavuzlarında kadroların karşısında nitelik kodu benzeri bir açıklamayla bu durumun belirtilmesi çok daha uygun olamaz mı? bu konuyla ilgileneceğinizi ümit eder, iyi çalışmalar dilerim.?

Derece sütunu tercih sıralamalarını de oynattı

Kontenjan tablosunda derece sütunu bulunmaktadır. Bu konuda sıfır rakamı yer alan kontenjanların KİT pozisyonu olduğunu ve bunun haricindeki derece rakamlarının önemsiz olduğunu defalarca yazılarımızda belirtmemize rağmen yüksek dereceli kadroların daha yüksek maaş aldığı dedikoduları adayların kafasını çok karıştırdı.

Bu sütun olmasaydı bu olumsuz durumlar oluşmayacaktı. Bunun yerine kontenjanların karşısına KİT ve 657 yazılabilirdi.

Kafasını karışan bir adayımızdan bize ulaşan iletiyi aynen aktarıyoruz:

?hocam saygılar diliyorum. Bu yoğunluk arasında umarım cevap verirsiniz. Yazınızda derece olmayanlar 399 kit oluyor demişsiniz. Diğer dereceler önemsiz demişsiniz ama dershane rehberlikçisi ve forumlarda derece yükseldikçe daha yüksek maaş olduğunu söylüyorlar. Sıralamayı buna göre yapmayı düşünüyorum. Şaşırdım kaldım iyice ne yapmam gerek???

Hizmet sınıfı sütunu anlaşılamadı

Tabloda TH,SH,GİH,YH ifadelerinin yer aldığı hizmet sütunu bulunmaktadır. Bizlere gelen yüzlerce sorunun yarısında bu kısaltmaların anlamları soruldu. Anlamını açıklayınca da bunların avantajı ve önemi olup olmadığı soruldu. Kısacası adayların kafası yine karıştı.

Birkaç adayımızın mesajını görelim:

?sayın editör TH ve GİH ne demektir. Bunların arasında maaş farkı var mı. ne işe yarıyor tercihlerde bunları dikkate almam gerekir mi.?

?ben işletme mezunuyum. Th yazan kadroların daha yüksek maaş aldığını duydum. Ama kılavuzda işletme alan yerlerde th yok. Ne yapabilirim. Mühendislerde var onları tercih edemiyorum yol gösterin bana.?

Adaylar artık mağdur olmasın

Yukarıda açıkladığımız konular tercihler boyunca adayları tereddüte düşürmüştür. Oysa ki gereksiz ve şaşırtıcı sütunların olmadığı bir kontenjan tablosu hazırlanması ve kılavuzda daha net ve açıklayıcı ifadelere yer verilmesi adayların yararına olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber