Başbakanlığın Cevabı Şöyle Olsaydı...

Danıştay Sekizinci Dairesinin açıktan ve naklen atamaları düzenleyen 2005/25 sayılı genelge hakkında yürürlüğü durdurma kararı vermesi üzerine, kamu kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık ve Devlet Personel Başkanlığından izin almalarına gerek bulunmadığı belirten Başbakanlık resmi yazısını bugün yayımlamıştık. Ancak, Başbakanlık, söz konusu değerlendirmeyi yaparken bir hususu gözden kaçırmıştır. Bu konuya ilişkin hazırladığımız değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ekim 2005 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce, Danıştay 8.Dairesinin 2005/1738 sayılı kararıyla 2005/8 nolu Başbakanlık Genelgesinin (A)Açıktan atamaları düzenleyen 3'üncü maddesinde yer alan; "Bütçe Kanunları ve bunlara dayanılarak gerçekleştirilen düzenlemelerin uygulamasına devam edilmekle birlikte, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak açıktan atama işlemleri, için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır."hükmü ile (B) Naklen atamaları düzenleyen 1'inci maddesinde yer alan; " 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi profesör ve doçentler dışındaki öğretim elemanlarının, kurum içi başka bir kadroya veya başka bir kamu kurum ve kuruluşuna naklen atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü müteakip, Başbakanlıktan izin alınacaktır." hükmünün yürütülmesi durdurulmuş, Danıştay 8.Dairesinin 2005/4593 esas nolu kararında ise; yürütmenin durdurulmasına ilişkin isteğin davalı idarenin savunması alınıncaya kadar kabul edilmesine hükmedilmiştir.

Görüleceği üzere, davanın esas unsuru 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi profesör ve doçentler dışındaki öğretim elemanlarının, kurum içi başka bir kadroya veya başka bir kamu kurum ve kuruluşuna naklen atama işlemleri ile açıktan atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü müteakip, Başbakanlıktan izin alınmasının engellenmesine yöneliktir.

Diğer yandan, 2005/25 nolu Genelgede 2005/8 sayılı Genelgenin yürürlükten kaldırıldığına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Fakat, 2005/8 sayılı Genelgede 09 Haziran 2004 tarihli ve 25487 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bulunan 2004/18 sayılı Genelgenin yürürlükten kaldırıldığı ifadesine yer verilmişti. 2005/25 nolu genelgede ise 2005/8 nolu Genelgenin yürürlükten kaldırıldığına ilişkin bir ifadeye yer verilmemiştir.

Sonuç olarak, daha önceki açıklamalarımızda da görüleceği üzere, Danıştay 8.Dairesinin 2005/4593 esas nolu kararında bir çok belirsiz unsur yer alsa da, 2005/8 sayılı Genelgenin hala yürürlükte olduğu dikkate alındığında Başbakanlığın vermiş olduğu cevabi yazının yeniden değerlendirilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.


GENELGE
2005/8

29/03/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Konu: Açıktan ve Naklen Atamalar.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca, açıktan ve naklen yapılacak personel atama işlemlerinde uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin olarak 2004/18 sayılı Genelge yayımlanmıştı.
2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu ve buna ilişkin olarak gerçekleştirilen diğer düzenlemeler sonucunda kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülecek açıktan ve naklen atama işlemlerinde aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem tesis edilmesi uygun görülmüştür.
A) Açıktan atamalar;
1 - Bütçe ve statü farkı gözetilmeksizin tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59 ve 92'nci maddelerine göre yapılacak açıktan atama işlemleri,
2 - Kurul, üst kurul, kurum, enstitü ve sair adlarla, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak özel kanunlarla kurulmuş olan kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak her türlü açıktan atama işlemleri,
3 - Bütçe Kanunları ve bunlara dayanılarak gerçekleştirilen düzenlemelerin uygulamasına devam edilmekle birlikte, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak açıktan atama işlemleri,
için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır.
B) Naklen atamalar;
1 - 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi profesör ve doçentler dışındaki öğretim elemanlarının, kurum içi başka bir kadroya veya başka bir kamu kurum ve kuruluşuna naklen atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü müteakip, Başbakanlıktan izin alınacaktır.
Ancak; söz konusu personelin, aynı Kanunun "Öğretim Elemanları" başlığı altında sayılan diğer kadrolara kurum içinde veya diğer üniversitelere nakil yoluyla atanmaları için izin alınmasına gerek bulunmamaktadır.
Bu düzenlemeden önce Başbakanlığa intikal etmiş ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü bulunmayan talepler işleme alınmayacaktır.
2 - Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar, mahalli idareler ile kamu iktisadi teşebbüslerinde çalışan bir personelin, kurul, üst kurul, kurum, enstitü ve sair adlarla, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak özel kanunlarla kurulmuş olan kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanmasında, personelin çalıştığı kuruluş tarafından Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından izin alınmasını müteakip muvafakat işleminin tamamlanması için Başbakanlıktan izin alınacaktır.
09 Haziran 2004 tarihli ve 25487 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bulunan 2004/18 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan


2005/25 sayılı Genelgede; "Yürütülmekte olan kamu yönetimi reformu ve personel rejimi çalışmaları çerçevesinde kamu personel hareketlerinin takibi ve bütçe disiplininin sağlanması amacıyla;
- Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre yapılacak atamalar,
- Hakim ve Savcılık mesleklerinde bulunanlar ile bu meslekten sayılan görevlere yapılacak atamalar,
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün bakım ve koruması altında bulunan ve 3413 sayılı Kanun kapsamına giren atamalar,
- 3713 sayılı Kanun'un ek 1'inci maddesinde belirtilen oranlarda işe alınmaları veya atanmaları gerekenlerin atanmaları,
- Bakanlar Kurulu Kararıyla veya Müşterek Kararla yapılacak atamalar,
- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta iken emekliliğini talep eden ve emekliye sevk edilen, ancak ilgili sosyal güvenlik kuruluşlarınca hizmet sürelerinin yetersizliği tespit edilerek kalan süreyi tamamlamak üzere görevlerine devamı öngörülen personelin atanmaları,
- Vatani görevlerini yapmak üzere görevlerinden ayrılıp terhislerini müteakip tekrar eski görevlerine dönmek isteyenler ile ücretsiz izin bitimi yapılacak atamalar,
- TUS ve DUS sonucunda atanmaya hak kazananların atanmaları,
- Sakat ve eski hükümlü kontenjanlarına yapılacak atamalar,
- 1416 sayılı Kanun'a göre devlet burslusu olarak yurt dışına gönderilen öğrencilerin akademik eğitimlerini tamamlamalarını müteakip atanmaları,
- Doçent ve profesör kadrolarına yapılacak atamalar ile bu kadrolarda görev yapanların diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atanmaları,
- Yargı kararlarının uygulanması nedeniyle yapılacak atamalar,
- Müfettiş raporu veya soruşturma sonucu yapılması gereken atamalar,
hariç olmak üzere;
1. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında, diğer personel mevzuatına tabi olarak çalışan personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi kadro ve görevlere nakli yoluyla yapılacak atama işlemleri 31/12/2005 tarihine kadar durdurulmuştur.
Ancak; kamu hizmetlerinde aksamaya meydan verilmemesi amacıyla zorunlu hallerde yapılacak atamalar için atanma gerekçeleri belirtilmesi kaydıyla Başbakanlıktan izin alınacaktır.
2. 5018 sayılı Kanuna ekli (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak her türlü açıktan atama işlemi için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır.
3. 5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara diğer kamu kurum ve kuruluşlarından naklen geçiş işlemlerinde (mesleğe yarışma ve yeterlik sınavıyla girilen görevler hariç), personelin çalıştığı kurum veya kuruluş tarafından Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından izin alınmasını müteakip muvafakat işleminin tamamlanması için Başbakanlıktan izin alınacaktır.
4. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanunun 59 ve 92'nci maddelerine göre yapılacak atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır.
5. a) Kamu kurum ve kuruluşlarının izin taleplerinde, kurumun ihtiyacı, ataması gerçekleştirilecek personelin nitelikleri ve kurumsal verimliliğe katkısı göz önünde bulundurulacaktır.
b) Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığınca, kendilerine intikal eden izin talepleri, kamu personeline ilişkin genel düzenlemelerle birlikte, ilgilinin atanacağı kurumun teşkilat yapısı ile görev alanı, naklen atanacak personelin halen çalıştığı kurumda yürüttüğü görevler ve öğrenim durumu dikkate alınarak, kamu personel sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi açısından titiz bir şekilde değerlendirilecektir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim." ifadesine yer verilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber