Kampüste logo kavgası

Haber Giriş : 05 Kasım 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin, 13 yıllık amblemini üzerinde 'kan lekesi var' diye değiştirmek istemesi tartışmaya neden oldu. Bir kısım 'Üniversite ambleminin kanla temsili hoş değil' derken, muhafazakar çevreler ambleme destek verdi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Senatosu'nun üzerinde kan lekesi var diye değiştirmek istediği amblem, Tokat'ı ikiye böldü. Üniversitenin Güzel Sanatlar Bölümü'nden bir öğretim görevlisinin hazırladığı raporda "amblem grafik tekniği olarak hatalı" denilirken, amblemi çizen grafiker "O zaman Türk bayrağını da değiştirsinler" diye itiraz etti. Gelen tepkiler üzerine rektör geri adım atıp 'amblemi değiştirme kararını iptal edeceklerini' duyurdu. Ayrıca üniversitenin internet sitesinde düzenlenen anket sonucu belirlenen 24 adet yeni amblemin yer aldığı anket linki siteden kaldırıldı.
Amblem 13 yıldır kullanılıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 1992'de kuruldu. Üniversite kurulurken amblem için açılan yarışmada, Alper Bay'ın çizdiği logo birinci seçildi. Alper Bay ambleminde, Gazi Osman Paşa'nın Plevne Zaferi'ni ve şehitleri temsilen kan teması kullandı. Üniversitede zaman içinde bazı kesimler, Bay'ın çizdiği logoya, üzerinde Plevne'deki şehitleri temsilen çizilen kan lekesi bulunduğu gerekçesiyle muhalefet etmeye başladı. Zaman zaman Tokat'taki yerel gazetelere de yansıyan bu tartışmalar giderek büyüdü. Bazı öğretim görevlilerinin isteği üzerine, Rektör Prof. Dr. Zehra Seyfikli başkanlığında toplanan Üniversite Senatosu, logoyu değiştirme kararı aldı.

'Üniversiteye yakışmıyor'

Rektör Seyrikli, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nden Yard. Doç. Kemal Türker'e rapor hazırlattı. Raporda, öncelikle amblemin değiştirilmesinin 2. rektör zamanından beri düşünüldüğü belirtildi. Şehitleri temsil ettiği için vurgulanan kan lekesinin amblem seçiminde ölçü olamayacağına yer verilen raporda, "Bir üniversite ambleminin kanla temsili hiç hoş değildir. 18 Mart Çanakkale Üniversitesi de önemli bir tarihi olayın ismini taşıdığı halde amblemine kan lekesi koymayı hiç düşünmemiştir" denildi. Yeni logonun belirlenmesi için, üniversitenin internet sitesinde yarışma başlatıldı. Öğrenciler ve bazı sanatçılar tarafından yapılan 24 yeni tasarım, üniversitenin www.gop.edu.tr adresindeki internet sitesinde ankete açıldı. Ancak bu arada, özellikle milliyetçi muhafazakar çevreler, Plevne destanının anlatıldığı logonun değiştirilme kararına tepki gösterdi.

'Bayrağı da değiştirsinler'

Tartışmalı amblemde kendisi de Tokatlı olan ve üniversiteye adı verilen Gazi Osman Paşa'nın isminin baş harfleri yer alıyor. İç içe geçmiş G, O ve P harfleri bir ağacı andırıyor ve bu ağaç Osmanlı medeniyetini, ağacın köklerinin uzandığı kırmızı nehir de Tuna nehrini simgeliyor. Nehrin kırmızı olması, Tuna'nın Plevne'de hayatlarını kaybeden şehitlerin kanlarıyla dolup taştığı simgeliyor. İşte tartışma da burada başlıyor. Amblemi tasarlayan Alper Bay, kan teması nedeniyle gelen eleştirileri ve değiştirme taleplerini yersiz bulduğunu belirtiyor. Bay, "Eğer kırmızı renk ve kan figürünün rahatsız edici olduğu düşünüyorlarsa o halde Türk bayrağının değiştirilmesini de talep etsinler" diyor. Üniversitenin adının Gazi Osman Paşa olduğunu hatırlatan Alper Bay, "Plevne'de Gazi Osman Paşa'yla birlikte savaşırken şehit olan askerlerimizin unutulmamasını istedim. Bu bizim tarihimiz, onurumuz" diyor. Sanatçı Alper Bay, Yeni Şafak'ın konu ile ilgilenmesi üzerine, Rektör Zehra Seyfikli'nin kendisini telefonla aradığını ve amblemi değiştirmekten vazgeçtiklerini belirterek, "Rektör aradı ve amblemin restore edilmesini istedi" dedi. Bay, amblemi yeniden düzenleyerek, yeniden üniversite yönetiminin görüşüne sunacağını söyledi.

Rektör: Ben rahatsız değilim

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli ise değiştirme kararına gelen tepkilerden rahatsız. Rektör Seyfikli, "Bazı öğretim görevlilerinden bu yönde bir talep geldi. Biz de değerlendirdik. Fakat olay çok başka yerlere taşınmak istendi. Ben böyle tartışmalara alet edilmek istemem. Konuyu 'Ben milliyetçiyim, sen milliyetçi değilsin'e getirdiler. Oysa bizler de değerlerimize sahip çıkıyoruz" diyor. En kısa zamanda Senato'yu tekrar toplayacağını ifade eden Seyfikli, "Öğretim görevlile-rine de gelen tepkileri ileteceğim ve değiştirme kararını iptal edeceğiz" diyor. Kendisinin de bu amblemden rahatsızlık duymadığını dile getiren Seyfikli, "Ben şahsen bu amblemden rahatsız değildim. Fakat değiştirilmesi yönünde bir teklif aldım ve değerlendirdim. Ayrıca bu teklif sadece kan teması ile ilgili değil teknik birtakım gerekçeler sunuldu" dedi. Seyfikli, konunun yerel gazetelerde tartışıldığını ancak ulusal basına taşınmasını istemediklerini söyledi.

Amblem grafiksel yönden hatalı

Yard. Doç. Kemal Türker tarafından hazırlanan raporda, amblemin grafiksel yönden hatalı olduğu belirtiliyor. Raporda, amblemle ilgili şu teknik bilgilere veriliyor: "Üniversitenin amblemi çok sade olmalı, herkes tarafından kolayca kopyala-nabilmelidir. Çok renkli değil, az (en fazla 2 renk) olmalıdır. Ayrıca şimdiki amblemdeki harflerin 6 köşeli olması harflerin kopyalanmasını zorlaştırmakta ve harfler arasında dengesizlikler oluşturmaktadır." Raporu eleştiren amblemin yaratıcısı Alper Bay ise "Eserim, geniş turkuaz mavisi fonu üzerine yerleştirilen sadece iki ana figürle yüklendiği derin anlam misyonuna kıyasla oldukça sade bir amblem. Kopyalanmasının zor olduğu belirtiliyor. Bu ifade bugünkü teknoloji ve yaygın imkanlarla anlaşılır bir ifade değildir" diyor.

Gazi Osman Paşa kimdir?

Plevne kahramanı olarak ün kazanmış Osman Paşa, 1832'de Tokat'ta doğdu. 1852'de Harbiye'den teğmen olarak mezun olan Osman Paşa, 1876'daki Osmanlı-Rus Savaşı'nda büyük başarılar gösterdi ve mareşallik rütbesine yükseldi. Sırp yenilgisinden sonra Ruslar tekrar Osmanlı'ya savaş ilan edince, Osman Paşa, Vidin ve Rahova'yı savunmakla görevlendirilmişti. Tuna'ya ilerleyen Osman Paşa, Plevne'yi ele geçirdi. Rus ve Rumen askerlerden oluşan büyük ordunun Plevne'yi kuşatması karşısında, yaklaşık beş ay süren ve tüm dünyanın askerlik uzmanlarını şaşırtan büyük bir savunma yaptı. Fakat savaşırken yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı 2. Aleksandr bu büyük askere saygı gösterip kılıcını almadı. Ardından İstanbul'a dönen Osman Paşa'ya, Sultan 2. Abdülhamid, 'Gazi' unvanı verdi, bir de kılıç hediye etti. Bir süre sonra da Mabeyn Müşavirliği'ne getirildi. Gazi Osman Paşa, 1900'de vefat etti

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber