Milletvekillerinin bağımsız bilgiye kısa sürede ulaşabilmesi amacıyla Avrupa ülkelerinde uzun süredir faaliyet gösteren araştırma merkezleri TBMM bünyesinde de açılacak.

Haber Giriş : 14 Kasım 2003 06:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekillerinin bağımsız bilgiye kısa sürede ulaşabilmesi amacıyla Avrupa ülkelerinde uzun süredir faaliyet gösteren araştırma merkezleri TBMM bünyesinde de açılacak.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in Avrupa Birliği (AB) standartlarına ulaşması yönünde bir adım daha atıyor. Milletvekillerinin bağımsız bilgiye kısa sürede ulaşabilmesi amacıyla Avrupa ülkelerinde uzun süredir faaliyet gösteren araştırma merkezleri TBMM bünyesinde de açılacak. AK Parti'nin yayın organı Türkiye Bülteni'nin sorularını cevaplayan Bülent Arınç, Parlamento'nun AB uyum sürecinin lokomotifi olacağını belirtti.

Çeşitli alanlarda köklü reformlar gerçekleştirmeyi amaçladıklarını anlatan Arınç, öncelikle milletvekillerine yönelik bilgi kaynaklarını zenginleştireceklerini vurguladı. Batı ülkelerindeki araştırma merkezlerini Türkiye'de de hayata geçireceklerini ifade eden Arınç, "Milletvekillerinin bağımsız bilgi ve enformasyon açığını kapatarak yasama sürecini desteklemeyi amaçlıyoruz. Mevcut uzman kadrosunun, kütüphanenin ve bilgi işlemin bağlı olması hedeflenen bu merkez, bilgi üretim ve analizinde en önemli birim olacak." dedi.

Atacakları yeni adımlardan bir kısmının idari ve fiziksel değişimi içerdiğini dile getiren TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in itibarı, imajı ve siyasetteki yerini güçlendirmek istediklerini kaydetti. Yeniden yapılandırma yönündeki reformu, halka sorarak gerçekleştireceklerinin altını çizen Arınç, "AB'ye girecek bir Türkiye'de nasıl bir Meclis istiyorsunuz?" sorusunu toplumdaki farklı kesimlere yönelteceklerini söyledi. Halk nezdinde TBMM'nin itibarının yükseldiğine işaret eden Arınç, teknoloji kullanımını yaygınlaştıracaklarını açıkladı.

"Her sade vatandaşın demokrasiyi derinden hissettiği bir yönetim" kuracaklarını söyleyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "AB ülkelerinde yaptığımız araştırmalarda gördük ki teknolojiden en az faydalanan meclislerden biri bizim meclisimiz. Teknoloji yoksun bir mecliste işlemler hem daha yavaş yapılıyor hem daha pahalıya mal oluyor. Bu durumu değiştirmek için e-Meclis projesini hayata geçireceğiz. Bir diğer yenilik yapmak istediğimiz alan güvenliktir. Meclis kampusü güvenlik sistemini, yüksek teknoloji ile yeniden yapılandırarak sivil görünümü ön plana çıkarmak istiyoruz. Meclis içindeki giriş ve çıkışlarda yeni kurulacak elektronik sistemler sayesinde hem güvenlik hem de düzenli girişlerin yapılması sağlanacak.

Meclis demokrasinin merkez üssü

Meclis'teki reform çalışmalarını "zihniyet dönüşümü" olarak tanımlayan Bülent Arınç, yenilikleri yaparken katılımcı bir yaklaşım sergileyeceklerini belirtti. Hükümet, muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, bürokrasi ve aydınlarla görüş alışverişinde bulunacaklarını anlatan Arınç, "(Nasıl bir Meclis istiyorsunuz?) sorusunu Meclis'in sahibi olan herkese soracağız. Meclis'imiz demokrasinin ve siyasetin merkez üssü olmalıdır. Bu sayede, temiz, etik, seviyeli bir yönetim sağlayabiliriz." dedi.

Parlamento'ya gelen vatandaşları doğrudan bilgilendirmek ve yardımcı olmak için halkla ilişkiler masası kurulacağını söyleyen TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in imaj ve markasının yeniden oluşturulacağını dile getirdi.

Parlamento, İngiliz modelini örnek aldı

Meclis bürokratları yaptıkları araştırma sonucunda İngiltere Parlamentosu'ndaki araştırma merkezini örnek model olarak belirledi. Ancak bu modelin aynen alınıp tatbiki yerine Türk versiyonu oluşturulacak. Bu doğrultuda milletvekili lojmanlarının mimarı Behruz Çinici'den yardım talep edildi. Çinici, Meclis'teki mevcut kütüphanenin kurulacak araştırma merkezi için uygun olup olmadığı konusunda Arınç'a bir rapor sunacak. Yeni uzmanlarla takviye edilmesi beklenen araştırma merkezi gelecek yılın ortalarına doğru vekillere hizmete başlayacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber