2005 Yılı Programında 'Personel Rejimi Politikası'

Devletin 2006 yılı programı 2 Kasım 2005 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 2006 yılı, Avrupa Birliğinin yeni mali programlama dönemiyle uyum sağlanması amacıyla, kalkınma planı tarafından kapsanmayan bir geçiş yılıdır. Bu yıla ait programda kamu personel rejimine ilişkin ayrıntılı bir değerlendirme yapılmıştır. memurlar.net olarak 2006 yılı programında kamu personel rejimine ilişkin olarak yer alan düzenlemeleri özet olarak derledik.

Haber Giriş : 07 Kasım 2005 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

F. KİT VE SOSYAL GÜVENLİK

2. KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılması, verimlilik artışının sağlanması ve zarar eden birimlerin fonksiyonları da dikkate alınarak tasfiye edilmesine yönelik politika 2006 yılında da sürdürülecektir. Bununla birlikte, KİT'lerin nitelikli personel ihtiyacı belirlenecek kriterlere göre karşılanacaktır.

2. 2006 Yılı Hedefleri

Denetim sisteminin etkinleştirilmesi kapsamında, 2006 yılında risk odaklı denetim ve Basel-II'ye ilişkin alt yapının hazırlanmasına yönelik olarak pek çok projenin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Öncelikle, BDDK tarafından düzenlenecek toplantılar ve konferanslar yoluyla, bankaların, ilgili kamu kurumlarının ve akademik kurumların katılacağı etkin bir tartışma platformu oluşturulması amaçlanmaktadır. Ayrıca, risk ağırlıklarının ayarlanmasına ilişkin gerekli verilerin toplanmasına, başka sayısal etki çalışmalarının yapılmasına, düzenli anketler ve periyodik toplantılar yoluyla bankaların Basel-II'ye hazırlık durumlarının değerlendirilmesine ve BDDK personelinin konuya ilişkin eğitim almasının sağlanmasına öncelik verilecektir. Düzenleme kapasitesinin artırılması kapsamında ise, 5411 sayılı Bankacılık Kanununa ilişkin alt düzenlemelerin Kanunun yasalaşması ile birlikte bir yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır.

I. GENEL DEVLET
1. MEVCUT DURUM

Genel devlet harcama ve gelir toplamı oluşturulması sırasındaki temel yaklaşım, bir bütçe türünden (veya kamu idaresinden) diğer bir bütçe türüne (veya kamu idaresine) yapılan cari transfer veya sermaye transferinin (mahalli idarelere veya fonlara aktarılan vergi payları hariç), transferi yapan kuruluşta harcama olarak; transfer yapılan kuruluşta da gelir olarak gösterilmemesidir. Böylece, bir kamu geliri, geliri ilk olarak elde eden kuruluş bütçesine gelir; nihai olarak harcayan kuruluş bütçesine de gider olarak yazılmaktadır. Bu yapılan, DPT'nin geçmişte yaptığı işlemlere göre birinci farklılığı oluşturmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak, bütçe türleri (veya kamu idareleri) itibarıyla açık (veya fazla) değişmekte, ancak toplam denge rakamı değişmemektedir. İkinci farklılık, bazı gelir ve harcama kalemlerinde yapılan netleştirme işlemine son verilmesidir. Örneğin, daha önceki uygulamada, sosyal güvenlik kuruluşlarında, bir vergi geliri niteliğindeki sosyal güvenlik prim gelirleri ile personel harcaması niteliğindeki emekli aylık ödemelerinin farkı sosyal fonlar olarak kamu kesimi genel dengesinde yer almaktayken, netleştirmeye son verilmesiyle birlikte, genel devlet gelir ve harcamaları elde edilirken, prim gelirleri ve emekli aylık ödemeleri ayrı ayrı gelir ve harcamalarda yer almaktadır.

B. MAHALLİ İDARELER
1. MEVCUT DURUM

Kamu yönetimi reformu kapsamında mahalli idarelerin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu çerçevede; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu yürürlüğe girmiştir. Ayrıca, 13 Ocak 2005 tarih ve 5286 sayılı Kanunla Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görev, yetki, sorumluluk, personel ve diğer varlıkları il özel idareleri, İstanbul ve İzmit büyükşehir belediyeleri ile Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarına devredilmiştir. Bu düzenlemeye paralel olarak, kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilen hizmetlerin devamını sağlamak amacıyla konsolide bütçeden hizmetleri devralan kuruluşlara ödenek aktarılmaya başlanmıştır.

II. KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ
1. MEVCUT DURUM

KİT'lerde son yıllarda atıl istihdamın azaltılması amacıyla yeni personel alımının bir önceki yıl işten ayrılan personelin yüzde 10'u ile sınırlandırılması ve bu süreçte emekli olan personel sayısındaki artış bazı KİT'lerde nitelikli personel açığının oluşmasına neden olmuştur.

TABLO: IV. 6 - İstihdam ve GSYİH'nın Sektörel Dağılımı (1)

Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi büyük oranda sosyal sigortaya dayalı olup, sosyal hizmet ve yardımlar bu sistemin küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Yoksul kesim çoğunlukla çalışmadığı veya kayıtdışı sektörlerde düşük ücretlerle çalıştığı ve prim ödeme gücüne sahip olamadığı için sosyal sigorta sistemi içinde yer alamamakta ve sosyal hizmet ve yardım sistemi aracılığıyla desteklenmektedir. Ancak sosyal hizmet ve yardım sisteminde de; sosyal hizmet ve yardımlardan yararlanacak kişi ve grupların tespitinde ortak kriter ve standartlar oluşturulamaması, sosyal hizmet ve yardım faaliyeti yürüten kuruluşların ortak bir veri tabanının bulunmaması, bu alanda faaliyet gösteren kamu kurumlarının gerek kendi aralarında, gerekse sosyal sigorta kuruluşları ve gönüllü kuruluşlarla işbirliğinin yeterince geliştirilememesi ve gereken sayıda nitelikli personelin bulunmaması gibi nedenlerle gerçek ihtiyaç sahiplerine yeterli hizmet sunulamamaktadır.

Öncelik 3. Sosyal hizmet ve yardımların ihtiyaç sahiplerine daha etkili sunulması amacıyla, bu alanda hizmet veren kurumlar arasında işbirliğini sağlayan, yerel yönetim ve sivil toplum inisiyatifini artıran, ihtiyaç sahiplerinin tespitinde ve ihtiyaçlarının karşılanmasında objektif kriterler oluşturulacaktır.

Tedbir 3.3. Sosyal hizmet ve yardım alanında hizmet veren personelin nitelik ve niceliği artırılacaktır.
Sorumlu Kuruluş: YÖK
İşbirliği yapılacak kuruluş: MEB, Sosyal hizmet ve yardım kuruluşları
Hedef: Sosyal hizmet ve yardım alanında hizmet veren personelin sayısı yetersiz olup aynı zamanda bu personelin meslek-içi eğitime tabi tutulması gerekmektedir. Sosyal hizmet uzmanı yetiştiren okul sayısı sınırlı olup, okul sayısı ve kontenjanlar artırılmalıdır.


Öncelik 3. Kamu personel rejimi yeniden yapılandırılacak, kamu çalışanlarının kapasitelerini artırmaya yönelik programlar geliştirilecektir.

Tedbir 3.1. Kamu personel rejimi reformuna ilişkin kanun tasarısı üzerindeki çalışmalar sonuçlandırılacaktır . Devlet Personel Başkanlığı Maliye Bakanlığı, TODAİE 2006 Kamu personel rejiminde görülen aksaklık ve eksikliklerin giderilmesi, kamu hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla, kamu personel rejimini köklü biçimde yeniden düzenlemeyi öngören Tasarı Taslağı çalışmaları tamamlanacaktır.
Tedbir 3.2. Kadro rejiminin yeniden yapılandırılan kamu personel rejimine uyumlaştırılması sağlanacaktır. Devlet Personel Başkanlığı Maliye Bakanlığı 2006-2008 Kamu personel rejiminin yeniden yapılandırılmasını takiben yeni tesis edilen statüye, kadro rejimi mevzuatı ile kadro ve pozisyonların uyumlaştırılması çalışmaları yürütülecektir.
Tedbir 3.3. Yerel yönetimler dışında pilot olarak seçilen kamu kurum ve kuruluşlarının norm kadro çalışmalarının tamamlanması ve uygulamaların takibi temin edilecektir. Devlet Personel Başkanlığı Maliye Bakanlığı 2006-2008 2000/1658 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Yapılacak Norm Kadro Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin BKK ve değişiklikleri ile 2001/39 sayılı Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde yerel yönetimler dışında pilot olarak seçilen kamu kurum ve kuruluşlarının norm kadro çalışmaları değerlendirilecektir.
Tedbir 3.4. Kurumlar arası hizmet içi eğitim yoluyla kamu personelinin etkinliğinin artırılması sağlanacaktır. Devlet Personel Başkanlığı Kamu kurum ve kuruluşları 2006-2008 Kamu personelinin niteliğinin yükseltilerek kamu hizmetlerinin daha etkili ve verimli yürütülmesi sağlanacaktır.

Öncelik 4. e-Dönüşüm Türkiye Projesi çerçevesinde etkin ve güvenilir bir e-Devlet yapısı oluşturulacak; e-Devlet hizmetlerinin kullanımı yaygınlaştırılacak, kamu bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımlarının hazırlık ve koordinasyon süreçleri etkinleştirilecektir.

Tedbir 4.1. e-Devlet Ana Kapısı hayata geçirilecek ve geliştirilecektir. DPT, Türk Telekom A.Ş. Kamu kurum ve kuruluşları 2006-2007 Vatandaşların farklı platformlardan ve tek noktadan kamu hizmetlerine ulaşabilecekleri, ortak çözümler sunan bir e-Devlet Ana Kapısı oluşturulacaktır.
Tedbir 4.2. Kamu kurumlarının elektronik ortamlarda birlikte çalışabilirliğine ilişkin esas ve usuller belirlenecektir. DPT Kamu kurum ve kuruluşları 2006 Kamu kurum ve kuruluşlarının elektronik ortamda birlikte çalışabilirliğini sağlayacak ortak standartlar belirlenerek uygulamaya konulacaktır. 2005/20 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe giren Rehberin ilk sürümü, değişen koşullara göre güncellenecektir.
Tedbir 4.3. Kamu görevlilerine yeni kamu yönetimi anlayışı ve e-Devlet konusunda eğitim verilecektir. Başbakanlık DPT, Devlet Personel Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Üniversiteler, Kamu kurum ve kuruluşları 2006-2008 Kamu görevlilerinin yeni kamu yönetimi anlayışı ve e-Devlet hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla bir eğitim programı başlatılacak ve sürekliliği sağlanacaktır.
Tedbir 4.4.Güvenli Kamu Net yapısı oluşturulacaktır. Türk Telekom A.Ş. DPT, Kamu kurum ve kuruluşları 2006-2008 e-Devlet uygulamalarının yaygınlaşması sonucunda artış eğilimi gösteren kurumsal genişbantlı şebekelerin (WAN) kurulması talepleri, tek kamusal ağ oluşturularak konsolide edilecektir.
Tedbir 4.5. Bilgi ve iletişim teknolojileri sahipliği yaygınlaştırılacaktır. DPT Maliye Bakanlığı, Kamu kurum ve kuruluşları 2006-2008 Çeşitli meslek grupları ve çalışanların uygun koşullarda bilgisayar sahibi olmalarına yönelik tedbirler alınarak, toplumun bilgi ve iletişim teknolojilerinin imkanlarından yararlanması sağlanacaktır.

Tedbir 4.6.Bilgi Toplumu Stratejisi ve ekli Eylem Planı uygulamaya konulacaktır.

Tedbir 4.6.Bilgi Toplumu Stratejisi ve ekli Eylem Planı uygulamaya konulacaktır. DPT Kamu kurum ve kuruluşları 2006-2008 Bilgi toplumuna dönüşümü kapsamlı olarak ele alan Bilgi Toplumu Stratejisi 2006 yılı başında hazır olacaktır. Stratejinin eki olarak hazırlanacak Eylem Planında 2006-2010 yılları arasında uygulanacak tedbirler ve e-Dönüşüm Projeleri takvimlendirilmiş olarak yer alacaktır. Söz konusu dönemde Yatırım Programında Strateji kapsamındaki projelere öncelik verilecektir.
Öncelik 5. Kamu kurum ve kuruluşlarında iş ve işlemler süreç analizlerine tabi tutulacak, gereksiz kırtasiye işlemleri ve bürokratik formaliteler kaldırılarak iş akışı hızlandırılacaktır. Başbakanlık Tüm kamu kurum ve kuruluşları 2006-2008 Kamu kurum ve kuruluşlarının, yaptıkları iş ve işlemleri süreç analizine tabi tutarak, gereksiz işlem ve/veya aşamaları kaldırarak iş akışını ve hizmet üretimini hızlandırmaları beklenmektedir.
Öncelik 6. Mevzuat kalitesini artırmak amacıyla düzenleyici etki analizi gibi araç ve yöntemlerin kullanılması sağlanacaktır. Başbakanlık DPT, Maliye Bakanlığı 2006-2007 Düzenleyici etki analizinin amacı, kapsamı, usul ve esaslarını belirleyen bir mevzuat düzenlemesi yapılacaktır.
Öncelik 7. Adalet hizmetlerinin daha adil ve hızlı sunulabilmesi için ayrılan kaynaklar artırılacak; hakim, savcı ve adalet hizmetlerinde görevli diğer personel açığı azaltılacak; hakim ve savcıların AB hukuku alanında eğitilmeleri sağlanacaktır. Adalet Bakanlığı Maliye Bakanlığı 2006-2008 Mahkemelerin sürekli artan iş yükü nedeniyle mevcut hakim, savcı ve diğer personel sayısının artırılması ihtiyacı bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı AB ile birlikte ?Avrupa Kamu İdaresi Enstitüsü (EIPA) ile Avrupa Birliği Hukuku Alanında Hakimlerin Eğitimi Projesi? ve ?Avrupa Konseyi - Avrupa Birliği ? Adalet Bakanlığı Ortak Projesi?ni yürütmektedir. Bütün hakim ve savcıları kapsamak üzere eğitim amaçlı projelerin yapılması ve yürütülmesi sağlanacaktır.

............

 

Öncelik 8. Ceza infaz sistemi ve kurumlarının uluslararası standartlara kavuşturulmasına yönelik çalışmalar hızlandırılacaktır. Adalet Bakanlığı   2006-2008 Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazının uluslararası ölçütlere uygun hale getirilmesi yönünde 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunla önemli adımlar atılmıştır. Ancak, bütünsel açıdan ele alınması gereken ceza infaz rejimini daha iyi bir duruma getirebilmek için kurumsal temelde de önlemler alınmasına gereksinim bulunmaktadır.
Öncelik 9. Yerel yönetimlerin sundukları hizmetler için ülke çapında hizmet standartları belirlenecek; standartlara uygunluk denetimi merkezi idare tarafından yapılacaktır. İçişleri Bakanlığı İlgili Kamu Kurum ve Kuruluşları, Yerel yönetimler, Meslek Odaları 2006-2008 Ülke genelinde hizmet kalite ve standartlarının sağlanabilmesi için asgari hizmet standartlarının ve kriterlerinin ilgili bakanlıklarca belirlenmesi temin edilecektir. Yerel yönetimlerin yerine getirdikleri hizmetlerin belirlenen asgari standartlara uyup uymadığının merkezi idare tarafından denetlenmesi sağlanacaktır.

.......

Öncelik 15. Tapu ve kadastro hizmetlerine yönelik çalışmaların sonuçlandırılması ve otomasyona geçilmesi sağlanacaktır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığı, DPT, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2006-2007 Tesis kadastrosunun belirlenen sure içerisinde tamamlanabilmesi için, özel sektöre ihale yoluyla yaptırılacak Sayısal Kadastral Harita yapım işi büyük önem arz etmektedir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kendi imkanları ile yürüttüğü çalışmalar devam etmekte olup, bu kapsamda yatırım bütçesine ilave olarak; TRUP kapsamında 20 ilde yürütülen kadastro çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.

C.EĞİTİMDE POLİTİKA ÖNCELİKLERİ VE TEDBİRLER

Öncelik/ Tedbir Sorumlu Kuruluş İşbirliği Yapacak Kuruluşlar Başlama-Bitiş Yılı Yapılacak İşlem ve Açıklama
Öncelik 1. Kişilerin fiziksel, sosyal, zihinsel ve ruhsal gelişimlerinde önemli bir payı olan okul öncesi eğitim yaygınlaştırılacaktır.
Tedbir 1.1.Öğretmen açığı azaltılacaktır. MEB YÖK 2006-2008 Öğretmen açığının azaltılması amacıyla üniversite kontenjanları artırılacaktır. Sözleşmeli öğretmen uygulamasına devam edilecektir.
Tedbir 1.2. Fiziki alt yapı ihtiyacı giderilecektir. MEB İl Özel İdare 2006-2008 Anaokulu sayısında artış sağlanmasına öncelik verilmesinin yanı sıra MEB'e bağlı her kademe ve türdeki okul bünyesinde uygun alanlarda anasınıfları açılacaktır.
Tedbir 1.3.Okul öncesi eğitim hizmetleri çeşitlendirilerek erişim artırılacaktır. MEB SHÇEK 2006-2008 Okul öncesi eğitim hizmetinden daha fazla kişinin faydalanabilmesi için ikili eğitim uygulaması yaygınlaştırılacaktır. Kırsal alanlarda okul öncesi eğitim hizmetlerinin sunumuna yönelik farklı stratejiler geliştirilecektir.. Erişimin artırılabilmesi için gezici ve yaz anaokulu gibi uygulamalarının yanı sıra yaygın eğitim imkanlarından faydalanılacaktır.
Tedbir 1.4. Okul öncesi eğitim konusunda toplumsal farkındalık artırılacaktır. MEB TRT RTÜK Kültür Bak. STK 2006-2008 Toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla eğitsel, görsel yayınlar yolu ile televizyonun daha etkin kullanımı sağlanacaktır. Sivil toplum kuruluşları ile ortak kampanyalar gerçekleştirilecektir.
Öncelik 2. İlk ve ortaöğretimin kalitesinin artırılması amacıyla yenilikçiliği, araştırmayı, takım çalışmasını, özgün ve girişimci düşünceyi esas alan müfredat değişiklikleri yapılacaktır.
Tedbir 2.1 Güncellenen müfredatlarda program bütünlüğü ve devamlılığı sağlanacaktır. MEB YÖK 2006-2008 İlköğretim ve ortaöğretim müfredatları güncellenirken diğer eğitim kademeleri ile program bütünlüğü korunacaktır. Meslek yüksek okullarında uygulanan programlar güncellenen mesleki teknik ortaöğretim programlarıyla uyumlu hale getirilecektir.

.......

 

Tedbir 2.2 Okullara yeni müfredatın gerektirdiği materyaller ve donanım sağlanacaktır. MEB Üniversiteler 2006-2007 Başta bilgi teknolojileri olmak üzere yenilenen müfredat ve eğitim yöntemlerinin gerektirdiği materyaller en kısa zamanda geliştirilerek okullara dağıtılacaktır.
Tedbir 2.3 Yenilik ve girişimcilik boyutu olan fikirler desteklenecektir. MEB İŞKUR TÜBİTAK Sivil Toplum Kuruluşları 2006-2008 Eğitimin her kademesinde öğrencilerin bilimsel araştırmaya ve girişimciliğe teşvik edilmesi sağlanacaktır. Bu amaçla yürütülen projeler ülke geneline uygulanacaktır. Bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı yeni eğitim ve öğretim yöntemleri yaygınlaştırılacaktır.
Öncelik 3. Kişilerin bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunan ve onları hayata hazırlayan etkin bir rehberlik ve yönlendirme sistemi geliştirilecektir.
Tedbir 3.1. Okullarda rehber öğretmen açığı azaltılacaktır. MEB YÖK Maliye Bak. Devlet Personel Bşk. 2006-2008 Öğretmen açığının azaltılması amacıyla üniversite kontenjanları ve rehber öğretmen kadroları artırılacaktır.
Tedbir 3.2 Okullarda rehberlik ve yönlendirme faaliyetlerinin gerektirdiği alt yapı güçlendirilecektir. MEB DPT 2006-2008 Okul bünyesinde rehberlik ve danışma hizmetlerinin sunumu iyileştirilecektir. Bu amaçla okul binalarında gerekli düzenlemeler yapılarak ofislerin donanımı sağlanacaktır.
Öncelik 4. Ortaöğretimde okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir yapıya geçilecektir. Ortaöğretim, program bütünlüğü ve devamlılığı içinde yatay ve dikey geçişlere olanak tanıyan, fırsat eşitliğini geliştiren esnek bir yapıya kavuşturulacaktır.
Tedbir 4.1 Okul türleri azaltılarak aynı okul çatısı altında çeşitli programlar uygulanacaktır. MEB   2006-2008 Ortaöğretimde genel ve özellikle mesleki eğitimde onlarca farklı okul türünün bulunması farklı idari yapılanmalar oluşmasına ve kaynakların verimsiz kullanımına yol açmaktadır. Okul çeşitliliği yerine program çeşitliliğini esas alan bir yapıya geçilecek, genel ve mesleki eğitimde okul türleri azaltılacaktır. 3797 sayılı Kanunda gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Tedbir 4.2.Programlar geniş tabanlı ve modüler esasa göre düzenlenecektir. MEB STK 2006-2008 Mesleki eğitime, tanıtım ve yönlendirme ile meslek ailelerine ilişkin temel bilgi ve becerileri içerecek programlara başlanacaktır. Meslekte uzmanlaşma, modüler esasta düzenlenecek programlar yoluyla sağlanacaktır. Bilgi ve beceri düzeyi sertifikalandırılacaktır.

.........

Tedbir 4.3 Mesleki ve teknik eğitimde programlar bölgesel ve ulusal ara insan gücü taleplerine göre belirlenecektir. MEB İŞKUR YÖK DPT 2006-2008 İl Mesleki Eğitim ve İstihdam Kurullarının etkin çalışması sağlanacaktır. Aynı Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgelerinde yer alan meslek yüksek okulları, mesleki teknik liseler ve özel sektör kuruluşları arasındaki işbirliği artırılacaktır.
Tedbir 4.4 Üniversiteye yerleştirme sistemi fırsat eşitliğini sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirilecektir. YÖK MEB 2006-2008 Üniversitelere giriş sınavı meslek liselerine olan talebin etkileri de dikkate alınarak meslek liseleri ile genel liseler arasındaki farklı katsayı uygulaması yeniden değerlendirilecektir. Bu amaçla YÖK'ün ilgili kararı gözden geçirilecektir.
Öncelik 5. Eğitimde yeni yapılanmanın gerektirdiği, öğretmen ve yöneticilere yönelik hizmet içi eğitim ivedilikle gerçekleştirilecektir. MEB YÖK Üniversiteler 2006-2008 Yeni müfredatın gereklerini karşılamak üzere öğretmenlerin hizmet öncesi eğitimleri gözden geçirilecek, hizmet içi eğitim faaliyetleri yaygınlaştırılacaktır. İlk aşamada hizmet içi eğitimi verecek olan eğiticiler belirlenecek ve eğitilecektir. Milli Eğitim Akademisinin kurulması yönünde çalışmalar tamamlanacaktır.
Öncelik 6. Eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımı etkin hale getirilecek ve yaygınlaştırılacaktır.
Tedbir 6.1 Tüm okullara bilgisayarların ve ekipmanların ulaştırılması sağlanacaktır. MEB Yerel İdareler 2006-2008 Kapasitesi yeterli olan ilköğretim ve ortaöğretim okullarında BT sınıfları kamu ve özel sektör kaynakları kullanılarak yaygınlaştırılacaktır. Kırsal kesimde yer alan okullara ise bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin materyaller ulaştırılacaktır.
Tedbir 6.2. Okulların internete erişim imkanları geliştirilecektir. MEB Türk Telekom AŞ. 2006-2007 BT sınıflarının eğitimde etkin kullanımı için MEB ve Türk Telekom arasında yapılan protokol kapsamında tüm okullara hızlı internet erişimi sağlanması çalışmaları en kısa zamanda tamamlanacaktır.
Tedbir 6.3 Eğitim portalı kurulacak ve okullara eğitim yazılımları sağlanacaktır. MEB Üniversiteler 2006-2007 BT sınıflarının tüm derslerde etkin olarak kullanılabilmesi için okullara güncel eğitim yazılımları sağlanacaktır. Okullardaki BİT eğitimi uluslararası seviyeye ulaştırılacaktır. Eğitim portalı kurularak öğrenci, öğretmen, veli ve ilgili tarafların kullanımına açılacaktır.
Tedbir 6.4 Öğretmenlerin bilgi teknolojileri konusunda yeterlilikleri artırılacaktır. MEB Maliye Bakanlığı, Üniversiteler 2006-2008 Öğretmenlere bilgi teknolojileri alanında gerekli nitelikleri kazandırabilmek için hizmet içi eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Bilgisayar ve formatör öğretmen sayıları artırılarak dengeli dağılımı sağlanacaktır.

.............

 

Öncelik 7. Eğimin her kademesinde fiziki mekan, donanım ve öğretmen ihtiyacı yerleşim yerleri arasındaki farklılıkları azaltacak şekilde giderilecektir.
Tedbir 7.1 Okul yapımında derslik başına düşen öğrenci sayısı fazla olan illere öncelik verilecektir. MEB DPT 2006-2008 Söz konusu illerin derslik başına düşen öğrenci sayıları ülke ortalamasına yaklaştırılacaktır. Bu amaçla, genel bütçe kaynaklarının yanı sıra eğitime yüzde yüz destek kampanyası ve çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile yapılacak okullar bu kriter çerçevesinde değerlendirilecektir.
Tedbir 7.2 Öğretmenlerin ülke genelinde dengeli dağılımı sağlanacaktır. MEB Maliye Bakanlığı Devlet Personel Başkanlığı 2006-2008 Dengeli dağılımın sağlanması için öğretmenlerin hizmet yaptıkları yerleşim yerleri ve diğer bir takım kriterler esas alınarak özlük haklarında farklılaşmaya gidilecektir. Bu çerçevede, ilgili mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Tedbir 7.3 Gelişmekte olan üniversitelerin öğretim elemanı açığını kapatmak için gelişmiş üniversitelerde öğretim elemanı yetiştirme programlarına ağırlık verilecektir. Üniversiteler Maliye Bakanlığı, DPT, YÖK 2006-2008 Yükseköğretimde öğretim elemanı sayısı artırılacak ve öğretim elemanlarının ülke düzeyinde dengeli dağılımı sağlanacaktır. Bu amaçla, gelişmekte olan üniversitelerle gelişmiş üniversiteler arasında protokoller yapılacaktır.
Tedbir 7.4 Üniversitelere ait mevcut fiziki mekanlarının ve makina-teçhizat alt yapısının etkin kullanımı sağlanacaktır. Üniversiteler DPT, Maliye Bakanlığı, YÖK 2006-2008 Üniversitelerin stratejik planlarındaki öncelikler çerçevesinde fiziki mekan ve altyapı eksiklikleri giderilecektir. Tesislerin kullanım oranları ve öğrenci başına alan standartları belirlenecek ve yeni projeler bu çerçevede değerlendirilecektir. Fiziki mekanların etkin kullanılması amacıyla, merkezi derslik anlayışı teşvik edilecek ve dersliklerin derslere tahsisinin merkezi olarak yapılması özendirilecektir. Spor tesisleri, kültür ve kongre merkezi, kütüphane gibi tesislerin halkın kullanımına açılması sağlanacaktır.
Öncelik 8. Eğitimde niteliği geliştirmek, fiziki mekan ve donanım ihtiyacını kısa sürede gidermek amacıyla yerel idarelerin inisiyatif alması desteklenecektir. . MEB İçişleri Bakanlığı Yerel idareler 2006-2008 Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, yerel idarelerin, kaynakların etkin kullanımı, eğitime erişim ve kalitenin artırılması konularında inisiyatif almalarını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecektir.

..........

Öncelik 9. Yükseköğretim Kurulu uzun dönemli planlama ve koordinasyon işlevini yürütecek bir yapıya kavuşturulacaktır. MEB YÖK Üniversiteler STK 2006-2008 YÖK'ün, Yükseköğretim Koordinasyon Kuruluna dönüştürülmesi için sistemin tamamı gözden geçirilecek, ilgili tarafların uzlaşması neticesinde gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır . Akademik konularda en üst akademik organ olarak Üniversiteler Arası Kurulun yetkili olması sağlanacaktır. Yükseköğretimle ilgili her tür veriye ulaşımını sağlayacak bilgi sistemleri alt yapısı kurulacaktır.
Öncelik 10. Yükseköğretim kurumlarının idari, mali ve bilimsel özerklikleri güçlendirilerek ihtisaslaşmayı esas alan rekabetçi bir yapıya kavuşturulması sağlanacaktır.
Tedbir 10.1 Üniversitelerin bilimsel özgürlüğe tam olarak kavuşturulması, idari ve mali özerkliğe sahip olması sağlanacaktır. YÖK DPT, Maliye Bakanlığı 2006-2008 Üniversitelerin, mali kaynakları yeterli olanlardan başlamak üzere özerkliğe kavuşması sağlanacaktır. Özerklik, kamuya ve diğer paydaşlara hesap verebilme sorumluluğu ile birlikte değerlendirilecektir. Performans esaslı bütçeleme ilkesi çerçevesinde üniversitelere ilk aşamada mali esneklik sağlanacak, ikinci aşamada ise mali özerkliğin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılacaktır.
Tedbir 10.2 Üniversiteler stratejik planlarını hazırlayacaklardır. Üniversiteler DPT, Maliye Bakanlığı 2006-2008 5018 sayılı Kanun gereğince üniversiteler kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlayacaklardır.
Tedbir 10.3 Yükseköğretim sistemimizde akademik değerlendirme ve kalite güvence sistemleri geliştirilecektir YÖK Üniversiteler 2006-2008 Yükseköğretimde ulusal ve uluslararası rekabeti sağlamak amacıyla akademik değerlendirme ve kalite güvence sistemine geçilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede iç değerlendirme ve dış değerlendirme sistemlerinin oluşturulması için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Tedbir 10.4 Üniversitelerin ihtisaslaşması ve misyonlarının farklılaşması sağlanacaktır. Üniversiteler YÖK, STK, Yerel İdareler, MEB 2006-2008 Lisansüstü eğitime ağırlık vermek üzere kurulan yüksek teknoloji enstitüleri yükseköğretime olan yoğun talep nedeniyle lisans öğrencisi almaya başlamışlardır. Araştırma alt yapısı yeterli olan üniversitelerin araştırmaya ve lisansüstü eğitime ağırlık vermeleri, diğer üniversitelerin ise daha çok önlisans ve lisans eğitimine yoğunlaşmaları sağlanacaktır. Üniversitelerin bulundukları bölgenin sorunlarına eğilmesine ve bulundukları bölgelerin ihtiyaçlarını da dikkate alarak ihtisaslaşmasına önem vereceklerdir.

............

Tedbir 10.5 Üniversite yönetimine öğrencilerin katılımı artırılacaktır YÖK Üniversiteler 2006-2008 Öğrencilerin üniversite yönetimine aktif katılımı sağlanacak ve öğrencinin yönetimde oy hakkının olduğu bir sisteme geçilecektir.
Öncelik 11. Yükseköğretim kurumlarının hizmet üreterek kaynak oluşturma faaliyetleri desteklenecek, öğrencilerin eğitimin finansmanına daha fazla katılımı sağlanacaktır. Üniversiteler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DPT, TÜBİTAK, TÜSİAD, TOBB 2006-2008 Özellikle geri kalmış bölgelerdeki müteşebbis ve sanayicilerin bilimsel ve piyasa koşullarına uygun üretim ve işletme yapısına kavuşmaları için meslek liseleri ve üniversitelerin bu kesimlerle işbirliği içinde çalışmaları amacıyla, danışma kurulları, proje pazarı gibi mekanizmalar hayata geçirilecektir. Öğretim elemanlarının iş piyasası ile işbirliği içinde çalışabilmeleri ve bu hizmetleri karşılığında ücret alabilmelerine yönelik yasal düzenlemeler yapılacaktır.
Öncelik 12. Maddi gücü yetersiz olan öğrenciler için etkin bir harç, burs ve kredi sistemi geliştirilecektir. YURT-KUR Maliye Bakanlığı, YÖK, Finans Kuruluşları 2006-2008 Öğrencilerden alınan katkı paylarının yükseköğretimin finansmanındaki payı artırılacaktır. Ekonomik gücü olmayan öğrencilere yönelik finans sektörü eğitim kredilerinde kolaylık sağlanmasına ve bu kredilerin kamu tarafından sübvanse edilmesine yönelik düzenlemeler yapılacaktır.
Öncelik 13. Özel kesimin eğitimin her kademesinde faaliyet göstermesi teşvik edilecektir.
Tedbir 13.1 Özel okulların yaygınlaştırılması teşvik edilecektir. Hazine Müsteşarlığı Maliye Bakanlığı, MEB 2006 Özel Öğretim Kurumları Kanunu özel örgün eğitim veren kurumlar için çeşitli teşvik imkanlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenecektir. Bu amaçla 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununda gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Tedbir 13.2 Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı artırılacaktır. YÖK DPT, MEB, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı 2006-2008 Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payının artırılması için teşvik edici mekanizmalar oluşturulacak ve ilgili mevzuat değiştirilecektir.

SAĞLIK HİZMETLERİ

Öncelik 2. Sağlık hizmeti altyapısı ve personeli dağılımında bölgeler arası farklılıklar azaltılacaktır.
Tedbir 2.1. Alt yapı açısından geri kalmış bölgelerin yatırımlarına öncelik verilecektir. Sağlık Bakanlığı DPT, Maliye Bakanlığı, Üniversiteler, Özel sağlık kuruluşları 2006-2008 Sağlık alanında geri kalmış yörelerin alt yapı ihtiyaçları özel sağlık kuruluşları ve üniversite hastaneleri de göz önüne alınarak belirlenecek ve bu bölgelerin yatırımlarına öncelik verilecektir.
Tedbir 2.2. Sağlık personelinin yurt çapında dengeli bir şekilde dağılımı sağlanacaktır. Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Yerel Yönetimler 2006-2008 Sağlık personelinin dağılımının geri kalmış yörelere öncelik verilecek şekilde yapılabilmesi ve sağlık personelinin bu bölgelerde çalışma taleplerinin artması için gerekli yapı paydaşlarının da katılımıyla belirlenecek ve çıkartılan zorunlu hizmet kanununa ilaveten gerekli mevzuat çalışması tamamlanacaktır. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin ekip çalışması özelliği dikkate alınarak, toplam sağlık personeli sayısının yıllar içinde yeterli hale getirilmesine yönelik düzenlemeler yapılacaktır.
Öncelik 3. Alt yapı ihtiyacını maliyet etkin bir şekilde kısa sürede tamamlamak için yerel idarelerin inisiyatif alması desteklenecektir. Sağlık Bakanlığı İçişleri Bakanlığı 2006-2007 Yerel idarelerin sağlık alt yapısının finansmanında inisiyatif almalarına yönelik olarak alternatif yöntemler belirlenecek ve gerekli yasal düzenlemeler hazırlanacaktır.
Öncelik 4. Sağlık hizmetlerinin sunumu ile finansmanının birbirinden ayrılmasına yönelik düzenlemeler tamamlanacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, DPT 2006-2006 Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girmesinin ardından gerekli kurumsal yapı oluşturulacaktır.

.........

 

Öncelik 5. Sağlık Bakanlığı yeniden yapılandırılarak düzenleme, planlama ve denetleme rolü güçlendirilecektir. Sağlık Bakanlığı   2006-2007 Sağlık Bakanlığının sağlık sektöründeki önceliklerin belirlenmesi, kalitenin izlenmesi, kurumların akreditasyonu ve halk sağlığı işlevlerinin yönetimi konularına odaklanması amacıyla fiziki ve beşeri kaynaklarının ve örgütsel yapısının stratejik planlama ilkeleri çerçevesinde gözden geçirilerek kurumun merkez ve taşra düzeyindeki fonksiyonlarının yeniden yapılandırılması için gerekli idari ve yasal düzenlemeler yapılacaktır.
Öncelik 6. Birinci basamak hizmet birimleriyle bütünleşmiş bir şekilde yurt çapında aile hekimliği uygulamasına geçilerek etkili bir sevk sistemi sağlanacaktır. Sağlık Bakanlığı Yerel Yönetimler 2006-2008 Erişimi kolay ve maliyet etkin bir sevk sisteminin kurulması birinci basamak hizmetlerinin etkin hale getirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla ilk aşama olarak sürdürülmekte olan aile hekimliği pilot uygulaması tamamlanacak ve çıkan sonuçlara göre kademeli olarak yaygınlaştırılacaktır.
Öncelik 7. Hizmet kalitesini artırmak amacıyla, hastane yönetimleri idari ve mali açıdan özerk ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulacak; sağlık kurumlarında sertifikasyon ve akreditasyon sistemleri geliştirilecektir Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı, DPT 2006-2008 Öncelikle, seçilen kamu hastaneleri arasında hizmet sunumu birliği sağlanacak, ardından bütün sağlık kuruluşlarına özerklik tanınacaktır. Pilot çalışmadan elde edilecek sonuçlara göre diğer kamu sağlık kuruluşlarının özerkliğe geçiş aşamaları kademelendirilecek ve ilgili hukuki ve kurumsal düzenlemeler gerçekleştirilecektir
Öncelik 8. Kişilerin klinik bulguları ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda en düşük fiyatla kolayca ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla ?Akılcı İlaç Kullanımı' ilkesi etkin hale getirilecektir. Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığı, MEB, DPT, TRT, Sivil Toplum Kuruluşları 2006-2007 İlaç harcamalarının büyüklüğü dikkate alındığında maliyetlerde etkinliğin sağlanması amacıyla öncelikle sağlık kuruluşlarının ilaç alımlarında ve tüketiminde farmakoekonomik ilkelerin göz önüne alınmasına ilişkin gerekli mevzuat ve yapısal düzenlemeler yapılacaktır. Ayrıca, halkın akılcı ilaç kullanımına dair bilinçlendirilmesi sağlanacak, hekimlerin bu konudaki hizmet içi eğitimi artırılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber