Kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini destekleme gerekçesiyle kurulan vakıfların kamuyla ilişkilerini yeniden düzenleyen yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu.

Haber Giriş : 18 Kasım 2003 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini destekleme gerekçesiyle kurulan vakıfların kamuyla ilişkilerini yeniden düzenleyen yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu.

Dernek ve vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerini yeni bir anlayışla düzenleyen yasa tasarısıyla derneklere çeki-düzen veriliyor. Tasarı 6 maddeden oluşuyor.

'Dernekler ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun Tasarısı' hükümet tarafından TBMM'ye gönderildi. Kanun tasarısıyla kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan dernek ve Türk Medeni Kanunu'na göre kurulan vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkileri yeniden düzenleniyor. Yasa tasarısında kanunla kurulan dernek ve vakıflar, vakıf üniversiteleri ve Bakanlar Kurulu karırı ile belirlenecek vakıflar kanun kapsamı dışında tutuluyor. Bu vakıflarla ilgili düzenlemeler Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.


İŞTE DERNEKLERİN YAPAMAYACAKLARI

- Yasa tasarısıyla, yasa kapsamına giren dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının ismini alamayacak, bu kurum ve kuruluşların hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremeyecek, bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamayacak.

- Dernek ve Vakıflar kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamayacaklar.

- Kamu hizmetlerinde kullanılan araç, gereç, evrak ve benzeri malzemen bu kanun kapsamında dernek ve vakıflardan temin edilmesi istenemeyecek.

- Kamu kurum ve kuruluşları, dernek ve vakıflardan ihalesiz, ilansız mal ve hizmet alamayacak.

- Kamu görevlileri görev ünvanlarını kullanarak dernek ve vakıf organlarından görev alamayacak.

- Dernek ve vakıf organlarında görev alan kamu görevlileri, bu görevleri nedeniyle ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir karşılık alamayacak.

- Dernek ve vakıfların yardım toplama ve bağış kabul hizmetlerinde kamu görevlileri çalıştırılamayacak.

- Kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinden bu kanun kapsamındaki dernek ve vakıflara ödenek, yardım veya herhangi bir kaynak aktarılamayacak.


YASAYA UYMAYANLARA AĞIR CEZA

Bütün bu temel ilkelere uymayan kamu görevlileri ile dernek ve vakıf yöneticileri, eşlemleri başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca dernek ve vakıf yöneticileri görevden alınabilecek.

Yine hizmetin verilebilmesi için dernek veya vakfa bağış yapılması ya da kullanılacak malzemenin dernek veya vakıftan temin edilmesinin zorunlu kılınması nedeniyle, kamu hizmeti engellenmiş veya geciktirilmiş ise ceza yarı nispetinde artırılarak tatbik edilecek.

Dernek tüzüğü veya vakıf senedi bu kanuna aykırı olan veya bu kanuna aykırı işlemleri tespit edilen dernek ve vakıflar, genel hükümlere göre kapatılacak. Kapatılan dernek malları Hazine'ye, vakıf malları ise Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne intikal edecek. Bu dernek ve vakıf yöneticilerine 3 aydın 1 yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek.

KURULU BULUNAN DERNEK VE VAKIFLARA 6 AYLIK SÜRE

Tasarıya eklenen bir geçici madde ile kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan dernek ve vakıflar, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde, dernek tüzüklerini veya vakıf senetlerini, bu kanun hükümlerine uygun hale getirecek.

Bu hükmü yerine getirmeyen dernek ve vakıflar kapatılacak. Ve yöneticileri hakkında yasada bulunan cezalar uygulanacak.


TASARININ GEREKÇESİ

Tasarının gerekçesinde hükümetin Acil Eylem Planına atıfta bulunularak, ''Kamu dernek ve vakıflarının tamamen kaldırılacağı, buradan sağlanan gelirler arasından devamında yarar görülenlerin muhafaza edileceği ve bu gelirlerin ilgili kurum için özel gelir ve ödenek kaydedileceği öngörülmektedir'' denildi.

8. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda kamu görevlilerinin kurmuş oldukları vakıfların kamu hizmetlerinin sunumunda devreye girmesinin önüne geçilmesi ve bu yolla kamu kaynağı aktarılan vakıfların tasfiyesinin öngörüldüğü de hatırlatılarak, ''Anılan düzenlemelere rağmen gerçekleştirilen teftiş ile denetimler ve şikayetler sonucu, kamu kaynaklarının halen vakıf ve derneklere aktarıldığı ve kamu hizmetleri ile ilgili olarak bazı vakıf ve derneklerce, kamu hizmetinden yararlanan vatandaşlardan bağış adı altında zorla yardım alındığı tespit edilmiştir. Tasarı ile kamu düzenini olumsuz yönde etkileyen ve toplumda hoşnutsuzluklara neden olan uygulamalara son verilerek, kamu kaynaklarının etkin olarak kullanılması, kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini ve personelini desteklemek üzere kurulan dernekler ve Trük Medeni kanununa göre kurulan vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile olan ilişkilerinin düzenlenmesi amaçlanmıştır'' ifadelerine yer verildi.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber