İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Doçentlik belgesi için Rektör'e soruşturma

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Şubat 2013 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doçentlik belgesi için Rektör'e soruşturma

Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından yapılan soruşturmada birçok öğretim görevlisinin sahte diplomaya sahip olduğu ortaya çıktı. Sahte diploma ve tez çalışmaları için akrabalık bağlarını da kullanan öğretim görevlileri hakkında dava açılacak.

Yükseköğretim Denetleme Kurulu, doçentlik sınavlarında yapılan yasadışı işlemleri incelemek için yürüttüğü soruşturmada, birçok öğretim görevlisine ait sahte doktora tezi ve doçentlik diploması tespit etti. Soruşturma kapsamında, rektörlük yapmakta olan bir öğretim üyesinin, Üniversitelerarası Kurul Başkanı olduğu dönemde, başka üniversitede görevli olan akrabasına, daha çabuk profesör olabilmesi için sahte doçentlik diploması verdiği ortaya çıktı.

ERKEN DOÇENTLİK KIYAĞI

Yükseköğretim denetleme Kurulu tarafından, doçentlik sınavları ile ilgili olarak yürütülen soruşturma, bazı öğretim görevlilerine sahte doçentlik diploması verildiğini ortaya çıkardı. Soruşturma kapsamında, bir üniversite rektörünün, Üniversitelerarası Kurul Başkanı olduğu dönemde, başka bir üniversitede görevli olan akrabasına sahte doçentlik diploması verdiği tespit edildi. İddiaya göre soruşturma raporunda, sözlü sınava girerek doçent olma unvanını kazanan öğretim üyesine, 2007 tarihini taşıyan başka bir doçentlik belgesi verildi. 2011 yılında ise Üniversitelerarası Kurul Başkanı görevinde olan rektör, akrabası olan öğretim üyesi için 2007 yılında verilen doçentlik diploması yanında bir de 2006 tarihini taşıyan ikinci doçentlik belgesini hazırlattı. Belge, Üniversitelerarası Kurul'da çalışan memurlarca düzenlendi. Sahte doçentlik belgesi alan öğretim görevlisi böylece, profesör olarak atanmasında 5 yıllık bekleme süresini kısaltan doçentlik belgesiyle 2011 yılında profesör olma imkanını kazanacaktı.

SAHTE DİPLOMA DÜZENLETTİRDİ

Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından yapılan soruşturmada, konu ile ilgili emsal Danıştay kararlarına da yer verildi. Danıştay'ın yerleşik içtihatlarına göre bir kişi ancak sözlü sınava girip başarılı olduğu tarihten itibaren doçentlik diploması almaya hak kazanabiliyor. Raporda, bu şekilde emsal adaylara ve Danıştay kararlarına da yer veriliyor. Ancak Üniversitelerarası Kurul'un bu yerleşik uygulamalarına rağmen sahte doçentlik belgesi hazırlamak isteyen rektör, öğretim üyesi olan akrabasının ilk girdiği ve başarısız olduğu sözlü sınav tarihinden itibaren doçentlik diploması alması gerektiğini ileri sürerek Üniversitelerarası Kurul personeline 2006 yılını taşıyan sahte ikinci bir doçentlik diploması düzenlettiriyor.

REKTÖRE CEZA İSTEMİ

Raporda, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı avukatının gerekli uyarıları yapmasına rağmen, rektörün personele zorla sahte diploma düzenlettirdi. Bu nedenle de personele ceza verilememesi talep ediliyor. Ancak iddialarda adı geçen rektörün sahte belge düzenlediği için 'Görevi kötüye kullanma suçundan lüzum-u muhakemesine' karar verilmesi talep ediliyor. Ayrıca suçlular hakkında 'Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası' isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber