TOBB Başkanvekili Faik Yavuz, vergi sisteminin vatandaşla çatıştığını, çatışmanın devletin asli görevi olan denetime yönelmesiyle sona ereceğini söyledi.

Haber Giriş : 23 Kasım 2003 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TOBB Başkanvekili Faik Yavuz, vergi sisteminin vatandaşla çatıştığını, çatışmanın devletin asli görevi olan denetime yönelmesiyle sona ereceğini söyledi.

Vergi kaçıran yaşıyor
Enflasyon muhasebesinin önemine işaret eden Yavuz, ?Sistem vatandaşına diyor ki ?siz vergi kaçırın kardeşim. Bir şekilde bana da aklınıza ne geliyorsa onu ödeyin' diyor? dedi. Böylece sistemin vatandaşını ?defolu? yapmaya çalıştığını ve her vatandaşın potansiyel suçlu olarak görüldüğünü savunan Yavuz, böyle bir sistemde 100 milyar lira ile ticarete başlayan ve kazandığı para ile normal vergisini veren bir vatandaşın 3 yıl içinde elindeki sermayenin tükeneceğini vurguladı. ?Bu sistemde kim yatırım yapar? diye soran Yavuz, bu nedenle yatırım yapılmadığını ve sistemin vergi kaçırarak yaşadığını söyledi.
Yatırım yapan vatandaşın kazancı üzerinden vergi verdiğini ve kazancından fazlasını da enflasyondan dolayı kaybettiğini anlatan Yavuz, enflasyon muhasebesine geçilmesi ve vergi dilimlerininin de ödenebilir şekle getirilmesi gerektiğini belirtti. Daha sonra sıkı bir denetlemeyle vergi kaçıranların en ağır bir şekilde cezalandırılması gerektiğini kaydeden Yavuz, ?Ama bunları yapmadan insanları cezalandırmanın hiç anlamı ve mantığı da yok. Sistem ?verginizi kaçırın yaşayın' diyor? dedi. Enflasyon muhasebesinin 2004 yılında devreye gireceğini hatırlatan Yavuz, bunun ardından bazı anayasal değişiklikler yapılarak vergi yasalarında yapılacak değişikliklerin anayasa değişikliğine bağlanmasını tavsiye etti.

Devlet elini çekmeli
Yavuz, devletin ticaretten elini çekmesiyle denetleme görevini daha etkin yapacağını kaydetti. Faik Yavuz, ekonomide genel olarak göstergelerin iyi olduğunu belirtirken, ?Ama bunların hepsinin olmasına rağmen istihdamda herhangi bir iyileşme yok. Hatta kötüye gidiş oldu? dedi. Yavuz, bunun geçmişte ya ihtiyaçtan fazla işçi çalıştırılmasından ve krizde çıkarılan işçilerle bir denge kurulmasından ya da bazı önemli istihdam oluşturan sektörlerin devreye girmemesindan kaynaklandığını söyledi. Bu sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini kaydeden Yavuz, ?Onun dışında göstergeler iyi. Tabi rehavete kapılmamak gerekiyor. İyiye gidişi iyi değerlendirmek lazım? dedi.

Engeller kalkmalı
Yatırımların önündeki engellerin kaldırılması ve istihdamın kalıcı bir unsur haline getirilmesi gerektiğini kaydeden Yavuz, ayrıca maliyetlere etki eden enerji, SSK primleri gibi unsurların gözden geçirilmesini istedi. Kamunun kendisini gözden geçirmesi, israfçı ve hantal yapıdan mutlaka kurtulması gerektiğini söyleyen Yavuz, ?Kamunun daha etkin rol alacak, ama küçülerek asli görevine dönecek şekilde kendini yeniden yapılandırması gerekir? dedi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber