27.04.2005 Tarihinden Sonra Harcırah Alamayanlar Ne Yapmalı?

Harcırah, 6245 sayılı Kanuna göre verilmektedir. Bu Kanunun 10 maddesinin birinci fıkrasının başında yer alan "1. Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" ibaresine ilişkin olarak Anayasa Mahkemesince iptal kararı verilmiştir. Ancak, Yüksek Mahkeme bu kararı vermeden önce, bu hüküm 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı Kanun ile değiştirilmişti. Devamı için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2005 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı "Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u görmek için tıklayınız.

Söz konusu Kanun ile maddenin yeni hali şu şekilde olmuştur:

"Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir: 1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar"

Ancak yapılan bu düzenlemede herkese harcırah verileceği anlamına gelmemektedir. Zira bu düzenlemede kısıtlayıcıdır. Bu hüküm, eş durumu nakillerinde her personele harcırah verilmesine sınır getirmiştir. Madde metnini kategorilendirecek olursak: Şu hallerde harcırah verilmektedir.

1- Zorunlu yer değiştirme
2- Sınav
3- Sağlık sebebi
4- Eş durumu
Ancak madde metnin 4 nolu duruma istisna getirmiştir. Bu istisna şu şekildedir: "Bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları"

Bu ibareden, zorunlu yer değiştirme, sınav ve sağlık sebebi ile atanmış olup da buna bağlı olarak eş durumundan nakil isteyenlere harcırah verileceğini göstermektedir. Madde kritik ibare "zorunlu yer değiştirme"dir. Yani eş, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir personel olarak bir il'e atanmış ve diğer eş de bu durumdan dolayı eşin nakil olduğu il'e eş durumu özrü ile nakil istemiş ise nakil isteyen eşe harcırah verilecektir. Zira eşi zorunlu yer değiştirme kapsamında atanan birisidir. Bunun dışındaki eş durumu atamalarında harcırah verilmeyecektir. İkiye ayırarak özetleyecek olursak; 1- Eşin Bağ-Kur'lu, SSK'lı olmasından dolayı nakil istenmesi halinde harcırah verilmeyecektir. 2- Yine, eş memur olsa bile, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir memur değilse, memur eşden dolayı yapılacak eş durumundan nakillerde de harcırah verilmeyecektir.

Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ne demektir başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.

Bu son düzenleme iki grup memura hala harcırah verilmemektedir. Bunlar;
1- İstek üzerine atananlar
2- Eşi, ilgili madde uyarınca sürekli görev yolluğu alamayan memurların eş durumundan atanmaları...

Bu konudaki detay için tıklayınız.

PEKİ BU PERSONEL HİÇ Mİ HARCIRAH ALAMAYACAK?

İki durum söz konusudur.

1- Bu kişiler yani 27/04/2005'den sonra harcırah alamayanlar, ya süresi içinde (60 günlük süre) idare mahkemesinde, anayasa mahkemesine götürülmesi istemiyle, dava açmış olmaları gerekmekteydi. Eğer dava açmışlarsa bu kararı davalarına ek dilekçe ile verebilirler.

2- Eğer dava açmamış iseler, Anayasa mahkemesinin bu bahis konusu etmiş olduğumuz hükmü de iptal etmesini beklemelidirler.

Ancak bu hükme ilişkin dava açıldığı ve Anayasa Mahkemesine götürüldüğü yönünde sitemize ulaşan bir bilgi bulunmamaktadır.

Daha detay için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber