Personel ve Sosyal Güvenlik Reformu, Neleri Değiştiriyor?

2006 yılı tüm kamu çalışanları açısından önemli bir yıl olacaktır. Zira hem Kamu Personel Reformu hem de Sosyal Güvenlik Reformu tasarıları 2006 yılı içerisinde yasalaşacaktır. Kamu Personel Reform Taslağı 14.10.2005 tarihinde görüş alınması amacıyla tüm kamu kurumlarına gönderilmiş olup, Sosyal Güvenlik Reformu ise Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeyi beklemektedir. Her iki reforma ilişkin "Bağımsız Büro Çalışanları Sendikasınca" yapılan güzel bir değerlendirmeyi görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Aralık 2005 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PERSONEL VE SOSYAL GÜVENLİK REFORMLARI İLE NE YAPILMAK İSTENİYOR ?

Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası
İnceleme Raporu

Ankara, Aralık - 2005

Değerli Kamu Görevlileri,

Kamuda görev yapan tüm çalışanların bugününü ve yarınını yakından ilgilendiren KAMU PERSONELİ KANUNU TASARISI TASLAĞI 14.10.2005 tarihi itibarıyla görüş alınmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir. Taslak üzerinde tartışmalar yapıldıktan sonra son şeklini alacaktır.

Doğrudan ve sağlıklı bir şekilde bilgi edinebilmeniz için sendikamızca oluşturulan komisyonun yaptığı yoğun ve titiz bir çalışmanın sonucunda taslakta yer alan önemli konular ana başlıklar halinde tespit edilmiştir.

Kamu Personeli Kanun Taslağı 132 asıl 27 geçici olmak üzere toplam 159 maddeden oluşmaktadır. Taslaktaki düzenlemelerin ne anlama geldiği ana hatlarıyla belirlenmiştir.

Ayrıca, 2005 yılının Şubat ayında gündeme gelen ve halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeyi bekleyen Sosyal Güvenlik Reformuyla ilgili Kanun Tasarısındaki kamu görevlilerine ilişkin önemli görülen hususlar bilginize sunulmuştur.

Bu çalışmada emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Ayhan ÇİVİ
Genel Başkan


KAMU PERSONEL REFORMU TASLAĞI

Taslakta Hangi Statüler Yer Alıyor ?
Kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri kadrolu olarak yerine getiren memurlar ( bu ifade genel anlamda kullanılmış),
Memur çalıştırmayı gerektirmeyen hizmetlerin yerine getirilmesi için tam veya kısmi zamanlı olarak bir pozisyonda çalıştırılacak sözleşmeli personel (işçi sayılmayan),
Hakim ve savcılar, TSK personeli ile kadrolu veya sözleşmeli çalışan yüksek öğretim elemanlarından oluşan diğer kamu görevlileri,
Geçici ve süreli hizmetlerde sözleşmeli olarak çalıştırılacak geçici personel,
4857 sayılı İş Kanununa göre çalıştırılacak işçiler.

Halen Çalışanların Statüsü

657 Sayılı Yasaya Göre Kadrolu Çalışanlar: 657 sayılı Yasaya göre kadrolu olarak görev yapanlardan taslağa ekli (1) sayılı cetvelde yazılı (taslak ekindeki cetvelde bu kadrolar yazılmamış ancak bu kadroların üst düzey kamu yöneticilerine ait olduğunu düşünüyoruz. ) kadro ve pozisyonlarda çalışanlar doğrudan doğruya bu kadrolara memur olarak atanacaklar. Bu kadrolara atanabilmek için taslakta yer alan hizmet süresine ilişkin koşullar halen bu görevlerde bulunanlarda aranmayacak.

Taslağa ekli (2) sayılı cetveldeki kadrolarda çalışanlardan (taslak ekinde bu kadrolar yazılmamış ancak üst düzey yöneticiler dışındaki diğer memurlar olduğunu düşünüyoruz.) sözleşme imzalamayarak çalışmaya devam etmek isteyenler kadrolarında bırakılacak. Ancak bunların mali ve sosyal hakları emsali sözleşmeli personele göre belirlenecek.Diğer konularda memurlara ilişkin hükümler uygulanacak.

Kadroları şahsa bağlı tutulan veya kadrosu kaldırılan memurlar uygun kadro bulunması halinde çalıştıkları kurumda, aksi takdirde diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki durumlarına uygun kadrolara atanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek. Bu durumda olanların halen aldıkları net ücretin atandığı kadronun net ücretinden fazla olması halinde aradaki fark giderilinceye kadar maaşına atış yapılmayacak.

Taslağa ekli (2) sayılı cetveldeki kadrolarda çalışanlardan isteyenler aynı unvandaki sözleşmeli statüye geçebilecek

Sözleşmeli Personel: Halen sözleşmeli olarak çalışanlar aynı unvanlarındaki sözleşmeli pozisyona geçirilecek.

Geçici Personel: Halen geçici personel olarak istihdam edilenler bu statülerinde çalışmaya devam edecekler.

İşçiler: Halen işçi olarak istihdam edilenler bu statülerinde çalışmaya devam edecekler

Memurların Mali ve Sosyal Hakları

Memurlar kadroları ekli (1) sayılı listede yer alan 6 ayrı hizmet grubundan oluşmaktadır . (Örneğin: Memurlar, Kariyer Meslek Mensupları, TSK Mensupları, Yargı Mensupları gibi). Bu hizmet grupları da kendi içinde alt gruplara ayrılmaktadır.

Memurlar hizmet sürelerine göre 1-10 arasındaki basamaklarda yer alacaklar. Her üç yıl için bir basamak verilmek suretiyle halen çalışanların bulunacağı basamak belirlenecek. (Örnek: 15 yıl hizmeti bulunan bir memur 5.basamakta bulunacak.)

Memurlara ; bulunduğu hizmet grubu ve basamağına göre belirlenen Temel Görev Aylığı Cetvelindeki yerine göre belirlenen bir gösterge rakamı bulunmaktadır. Bu gösterge rakamının Aylık Katsayı ile çarpılması sonucu bulunacak Temel Görev Aylığı,
Aylık almayan eşi için 1250 gösterge rakamının Aylık Katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda ödenecek olan Aile Yardımı,
İki çocuğa kadar olmak üzere her çocuk için 500 gösterge rakamının (özürlü çocuklar için gösterge rakamı 2000 olarak alınacak) ile Aylık Katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda ödenecek olan Çocuk Yardımı,
Cenaze yardımı almayan eş ve çocuklarının vefatı halinde 15000 gösterge rakamının Aylık Katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda ödenecek Cenaze Yardımı ödenecek.

Sözleşmeli Personelin Mali Hakları

Sözleşmeli personel pozisyonları taslağa ekli (2) sayılı listede yer alan 3 ayrı gruptan oluşmaktadır. Bu gruplar da kendi içinde alt gruplara ayrılmaktadır.

Sözleşmeli Personel daha önceki hizmet sürelerine göre 1-10 arasındaki basamaklarda yer alacaklar. Her üç yıl için bir basamak verilmek suretiyle halen çalışanların bulunacağı basamak belirlenecek. (Örnek: 17 yıl hizmeti bulunan bir Sözleşmeli personel memur 5.basamakta yer alacak)

Sözleşmeli personele, bulunduğu gruba ve basamağına göre belirlenen Temel Görev Ücreti Cetvelindeki yerine göre belirlenen bir gösterge rakamı bulunmaktadır. Bu gösterge rakamının Aylık Katsayı ile çarpılması sonucu bulunacak Temel Görev Ücreti ödenecek.

Ortak Mali Haklar

Memurlar, diğer kamu görevlileri ve tam zamanlı olarak çalışan sözleşmeli personele, yapılan hizmetin güçlüğü, sorumluluğu ve riskleri, iş yoğunluğu, çalışma şartları, hizmet yerinin sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi, geçim şartları ve coğrafi özellikler dikkate alınarak kurumların önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile en yüksek temel görev aylığının yüzde 20'sini geçmemek üzere ödenecek Hizmet Farkı Ek Ödeneği,

Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak ilgili kurumlarca belirlenecek performans kriterlerine göre Performans Değerlendirme Komisyonunun (kurumda en çok üyeye sahip sendika temsilcisi ve 5 kurum temsilcisinden oluşacak) her personel için yapacağı yıllık performans değerlendirmesine göre temel görev aylığı veya temel görev ücretinin yüzde 5'i kadar ödenecek olan Performans Ödemesi,

Bu Kanuna tabi kurumlarda ders veren memurlara, diğer kamu görevlilerine ve sözleşmeli personele her saat için 150 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunak tutarda ders ücreti,

Memurlar ve sözleşmeli personelin asli görevlerinin yanında bir kadro ve pozisyona ait ikinci bir görevi de yürütmeleri halinde yürüttükleri ikinci görevin kadro veya pozisyonuna ait temel görev aylığı ve temel görev ücretinin yüzde 20'si, herhangi bir kadro veya pozisyon ihdas edilmeyen ikinci bir görevi yürütmeleri halinde ise almakta oldukları temel görev aylığı veya temel görev ücretinin yüzde 20'si ödenecek. Bakanlar Kurulu, okul ve hastanelerde yürütülen ikinci görevlere ait oranları yüzde 40 oranına yükseltmeye veya yüzde 10 oranına düşürmeye yetkili olacak.

Sosyal güvenlik priminin hesaplanmasında memurlar için temel görev aylığı, tam zamanlı sözleşmeli personel için temel görev ücreti, kısmi zamanlı sözleşmeli personel için ise kendi temel görev ücreti esas alınacak.

İzinler

1-5 yıl hizmeti bulunanlara 15 işgünü, 6-14 yıl hizmeti bulunanlara 20 işgünü, 15 yıl ve daha fazla hizmeti bulunanlara 26 işgünü yıllık izin verilecek. Kullanılmayan izinler bir sonraki yıla devredilmeyecek.

Geriden gelen ve o yıl için hak edilen izinlerin Kanunun yürürlüğe girdiği takvim yılı içerisinde kullanılması gerekiyor.

Yapılan fazla mesaiden dolayı herhangi bir fazla mesai ödemesi yapılmayarak, fazla mesaide geçen her 8 saat için bir tam gün izin verilecek.

Ana, baba, eş ve çocuklarından birinin hastalanması halinde doktor raporuna göre 15 gün refakatçi izni verilebilecek. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılabilecek. Eşinin doğum yapması, kendisini veya çocuğunun evlenmesi, eşinin veya çocuğunun ölümü, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde 5 işgünü, ayrıca, personele parça parça kullanılmak üzere gerektiğinde toplam 5 işgünü mazeret izni, kadınların çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk altı ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni verilecek.

Memurlara; kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık halinde 18 aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise 12 aya kadar ücretli, sözleşmeli personele ise bu sürelerin yarısı kadar izin verilecek.

Kadın memur ve sözleşmeli personele doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni verilecek. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi izne 2 hafta ilave edilecek.

Personel ve Başarı Değerlendirmesi

Memurlar ve sözleşmeli personelden, 100 tam not üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu, personel ve başarı değerlendirme notu ortalaması 0-59 olanlar ?yetersiz', 60-69 olanlar ?geliştirilmesi gerekli', 70-79 olanlar ?yeterli', 80-89 olanlar ?iyi', 90-100 olanlar ?çok iyi', kabul edilecek. Personel ve başarı değerlendirmesi yetersiz kabul edilenler ?olumsuz', diğerleri ?olumlu' sayılacak. Personel ve başarı değerlendirmesi kişiye bir yazı ile bildirilecek.

Personelin ?olumsuz' olarak değerlendirildiği yıla ait hizmeti basamak ilerlemesinde dikkate alınmayacak.

Personel ve başarı değerlendirmesi ?olumsuz' olan personelin sözleşmesi yenilenmeyecek.

Kadrolu olarak görev yaparken sözleşmeli statüye geçenler ile 15 yıl süreyle sözleşmeli pozisyonlarda çalışanlar, sözleşmelerinde gösterilen görev, yetki ve sorumluluklarını ihlal etmedikçe sözleşmeleri yenilenecek.

Memur kadrolarında çalışmaya devam edeceklerden 10 yıl içerisinde 4 defa olumsuz sicil alanların işlerine son verilecek ve bir daha görev verilmeyecek.

Memurlar ve sözleşmeli personelin ilişiklerinin kesilmesinde başlıca dayanak olarak personel ve başarı değerlendirmesi esas alınacak.

Uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 yıl sonra, aylıktan kesme ve basamak ilerlemesi cezalarının ise uygulanmasından 10 yıl sonra silinmesi istenebilecek.

Personele Yapılacak Ek Ödeme

Bu Kanunun mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri yürürlüğe girinceye kadar aşağıdaki kurumların merkez ve taşra teşkilatı ile varsa bunların döner sermaye kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen memurlara aylık 200 YTL'ye kadar ek ödeme yapılabilecek. Bu ödeme Mülkî İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı, Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfı kadrolarında bulunanlara, temsil ve görev tazminatı ödenenlere, sözleşmeli (kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışanlar dahil) personele, fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlara, hakim ve savcı adayları, Kültür ve Turizm uzmanı ve yardımcıları ile Çevre ve Orman uzmanı ve yardımcılarına ödenmeyecek.

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ,Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü.
Millî Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ile yüksek teknoloji enstitüleri (2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesinden yararlanan personel hariç), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile bağlı kuruluşları, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, , Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Millî Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü ile Atatürk Orman Çiftliği.

Fark Tazminatı

Bu Kanuna tabi kurumlarda 657 Sayılı Kanuna göre memur (kadro karşılığı sözleşmeli personel dahil) ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelde belirtilen personel olarak veya daha farklı statülerde çalışmakta olup unvanları ekli (2) sayılı listede belirtilenlerden memur statüsünde kalmak isteyenlerin veya memur olarak çalışmakta olup sözleşmeli statüye geçmek isteyenlerin bu Kanun yürürlüğe girmeden önceki kadro ve pozisyonlarına ilişkin olarak 15/12/2005 tarihi itibariye yapılmakta olan ödemelerin net tutarının, bu Kanun uyarınca bulundukları kadro veya pozisyonlara ait almakta oldukları temel görev aylığı veya temel görev ücretinden fazla olması halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir kesintiye tabi tutulmadan ve fark giderilinceye kadar gider ayrıca tazminat olarak ödenecek.

İlgili mevzuat gereği hakları şahıslarına bağlı olarak saklı tutulan personelin bu hakları bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek. Bu personele ödenecek fark tazminatının hesabında 15/12/2005 tarihinde almakta oldukları tutarlar esas alınacak.

Diğer bazı düzenlemeler

İşkence ve insanlık dışı muamele nedeniyle AİHM tarafından hükmedilen tazminatlar ilgili personelden tahsil edilecek.
Memurlar ve sözleşmeli personelin halen yasak olan topluca şikayet edebilmelerinin yolu açılıyor.
Asli görevlerinin yanında kamu kurum ve kuruluşlarının iştiraklerinde görev alanlara ayrıca bir ücret ödenmeyecek.
İlk defa memur ve sözleşmeli personel olarak atanacaklar merkezi sınavla belirlenecek.
İlk defa atanan memurların adaylık süresi bir yıl olacak ve bu sürede başka kurumlara nakilleri yapılmayacak. Bu sürede sicili olumsuz olanların ilişiği kesilecek.
İlk defa sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden, aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası alanlar ile olumsuz sicil alanlar 3 yıl süreyle bir daha hiçbir kadro veya pozisyonda istihdam edilmeyecek.
Sözleşmeli personelin ?pozisyonunun' kaldırılması halinde görevine son verilebilecek.
Kurumlar dolu kadro veya pozisyonlarının yüzde 3'ü oranında özürlü personel istihdam edecek.
Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra vekil olarak yürütülen görevler sona erecek.
Memurların ve sözleşmeli personelin atama, nakil, görevde yükselme v.b. hususları çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenecek.

SONUÇ: Hazırlanan taslak reform niteliğinde olmayıp, halen 657 sayılı Yasaya tabi olarak çalışanların yarıya yakınının sözleşmeli personel olarak istihdam edilmesi ve esnek çalışma dışında mevcut mevzuatın sadeleştirilmesinden ibarettir. Taslakta ne adil bir görevde yükselmeyi ne de ücret adaletini sağlayacak bir düzenleme bulunmamaktadır.Önemli konuların büyük çoğunluğu yönetmelikle düzenlenecek olup, halen olduğu gibi istismara açık bırakılmıştır. Çalışanların aile sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlayacak bir ücret sistemi için yeni mali kaynaklara ihtiyaç bulunmaktadır. Taslakta ise mevcut çalışanların hem ücretlerinin hem de kadrolarının çakılı kalması amaçlanmaktadır. Sendikamız bundan sonraki süreci de yakından takip ederek bu konudaki görüş ve taleplerini kamuoyuna aktaracaktır.


SOSYAL GÜVENLİK REFORMU TASARISI

  • Emekli kesintileri brüt maaştan yapılacak?

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, memurların ek göstergelerine göre maaşının belirli bir kısmından emekli sandığı keseneği yapılmaktadır.

Tasarıya göre, memurun brüt maaşın tamamından kesinti yapılacağından, net maaşı azalacaktır..

  • Emekli aylığı bağlama oranı düşürülüyor...

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, 25 yıl çalışan bir memurun en son aldığı aylığın yüzde 75'i emekli aylığı olarak bağlanmaktadır.

Tasarıya göre, aylık bağlama oranı, 2015 yılına kadar her yıl için yüzde 2,5; 2015 yılından sonra ise, her yıl için yüzde 2 olmak üzere, kademeli olarak önce yüzde 62,5'a, ardından yüzde 50'ye düşecektir.

  • Emekli aylığı, son maaş yerine ortalama kazanca göre bağlanacak?

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, emekli aylığı, son alınan maaş üzerinden bağlanmaktadır.

Tasarıya göre, emekli aylığı bağlamada, çalışılan yıllardaki ortalama maaş dikkate alınacaktır.

  • Emekli aylıkları düşüyor?

Örneğin, halen 25 yıllık hizmeti olan ve 600 YTL üzerinden emekli sandığına prim ödeyen bir kamu görevlisi, beş yıl daha çalışarak emekli olması durumunda, yürürlükteki mevzuata göre, 881 YTL kazanç üzerinden 705 YTL emekli aylığına hak kazanacak iken, Tasarıya göre 5 yıl daha çalışıp ortalama 759 YTL üzerinden 682 YTL emekli aylığı bağlanacaktır. Buradaki aylık kaybı 23 YTL'dir.

  • Yeni işe girecek çocuklarımızın emekli aylıkları yüzde 67 oranında azalacak?

Tasarıya göre, bu yıl 600 YTL maaş ile işe başlayacak olan bir memurun 35 yıl sonra emekli olması halinde, bugünkü mevzuata göre 7096 YTL olacak olan emekli aylığı, Tasarıya göre 2392 YTL'ye düşecek. Yani tasarıya göre kayıp oranı yüzde 67 olacaktır.

  • Emekli taban aylığı da düşürülüyor...

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, 750 YTL'nin altında maaş alan tüm memurlara, emekli olmaları halinde asgari 583 YTL emekli aylığı bağlanmaktadır.

Tasarı ile alt sınır 248 YTL'ye indirilerek, yaklaşık 1 milyon memurun emekli aylığı 583 YTL'nin altına düşecektir.

Örneğin, 600 YTL üzerinden emekli sandığı primi ödeyen bir memura, emekli olması halinde halen 583 YTL emekli aylığı bağlanmaktadır. Tasarı bu miktarı 450 YTL'ye indirmektedir. Bu durumda yüzde 17 oranında bir kayıp oluşacaktır.

  • Zorunlu emeklilik dayatılıyor?

Tasarıya göre, çalışılan süre arttıkça kayıpları da o oranda artıracağı için, emekliliğe hak kazanmış olanlar, kayıplarını azaltmak için emekli olmak zorunda kalacaklardır.

  • Fiili hizmet zammı kuşa çevrilmektedir?

Tasarıya göre, yıpratıcı hizmetlerde çalışmakta olan orman muhafaza memurları, engelli çocukları eğiten öğretmenler, otoyol gişe memurları, adalet personeli ve benzeri işleri gören memurlara fiili hizmet zammı verilmemektedir.

Fiili hizmet zammı 5 yıl ile sınırlandırılmaktadır.

  • Her muayene için 2 YTL?

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, memurlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, ücretsiz olarak muayene olmaktadır.

Tasarıya göre, memurlar ve aile fertleri her muayene için 2 YTL ücret ödeyecek olup, yataklı tedavi dışındaki tüm tedavi giderlerine yüzde 10 ila 20 oranında katkı yapacaklardır.

  • Brüt maaştan yüzde 5 sağlık primi kesilecek?

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, memurların sağlık harcamalarının tamamı görev yaptığı kurumunca karşılanmaktadır.

Tasarıya göre, sağlık harcamaları için yüzde 5 oranında yeni kesinti yapılacaktır. Örneğin brüt maaşı 1000 YTL olan bir memurun maaşı 50 YTL daha ek kesinti yapılacaktır.

  • Üç günden fazla rapor alanların maaşı düşecek?

Tasarıya göre, memurlar üç günden fazla olan rapor almaları halinde, raporları oldukları günlere ait ücretleri düşecek.

  • 90 gün çalışmayana sağlık hizmeti yok?

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, göreve yeni başlayan bir memurun kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tamamı sağlık hizmetlerinden eksiksiz yararlanmaktadır.

Tasarıya göre, görevine yeni atanan memurlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, ancak 90 gün çalıştıktan sonra sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir.

  • Mezarda emeklilik geliyor?

Yürürlükteki mevzuat uyarınca, kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır.

Tasarıya göre, emeklilik yaşı 2035 yılından itibaren kademeli olarak kadın ve erkeklerde 68'e yükseltilmektedir. Bu durumda hiç kimse emekli olamayacağı için, Devletin emekli aylığı ödemesine gerek kalmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber