Aile Bakanlığı, 10 yıllık memuru rotasyona tabi tutmayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde 9 Temmuz 2013 tarihi itibariyle değişenler...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Temmuz 2013 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile Bakanlığı, 10 yıllık memuru rotasyona tabi tutmayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, rotasyon yönetmeliğini değiştirdi. En önemli değişiklik 10 yılını dolduran personelin, 2014 yılında zorunlu olarak yer değiştirmesini öngören hükümde oldu. Söz konusu düzenleme kaldırıldı.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI, ROTASYON KAPSAMI DIŞINA ÇIKARILDI

YENİ

MADDE 1 – 17/5/2013 tarihli ve 28650 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Yardımcı hizmetler sınıfı personel, bu Yönetmelikte bölgeler için belirlenen zorunlu çalışma sürelerine tabi değildir. Ancak diğer hususlarda bu Yönetmelikte yer alan kurallara tabidir.”

ESKİ

Madde 2 - (1) Bu Yönetmelik, Bakanlık kadrolarında 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan Devlet memurlarının kurum içi atama ve yer değiştirmeleri ile geçici süreli görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

(2) Bakanlık merkez teşkilatında görevli şube müdürü, müdür, daire başkanı ve üstü yöneticiler ile taşra teşkilatında görevli il müdürü ve il müdür yardımcıları bu Yönetmelik kapsamı dışındadır.


10 HİZMET YILINI DOLDURANLARA ZORUNLU ROTASYON KALDIRILDI

YENİ

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin;

a) Üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmış,

b) Dördüncü fıkrasının başına “Personelin tüm bölgelerde görev yapması esastır.” cümlesi ile üçüncü cümlesine “talepleri halinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “genel atama döneminde” ibaresi eklenmiş, ikinci cümlesinde yer alan “doğrudan bir üst hizmet bölgesine” ibaresi “diğer hizmet bölgelerine” olarak değiştirilmiş,

c) Beşinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “bir üst hizmet bölgesinde” ibaresi “üst hizmet bölgelerinde” şeklinde değiştirilmiş,

ç) Beşinci ve altıncı fıkralarda yer alan “birinci bölgedeki zorunlu çalışma süresini dolduran ve dördüncü bölge hizmetini henüz yapmamış olanlar hariç” ibaresi yürürlükten kaldırılmış,

d) Yedinci ve sekizinci fıkralar yürürlükten kaldırılmıştır.

ESKİ

Madde 7 - (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasına esas olmak üzere iller; sosyal, kültürel, ulaşım imkanları ve ekonomik şartları ile hizmet gerekleri dikkate alınmak suretiyle Ek-1 sayılı cetvelde gösterilen dört hizmet bölgesine ayrılır. Merkez teşkilatı birinci hizmet bölgesi kapsamındadır.

(2) Zorunlu çalışma süreleri birinci bölgede 7 yıl, ikinci bölgede 5 yıl, üçüncü bölgede 4 yıl, dördüncü bölgede 3 yıldır.

(3) Personelin tüm bölgelerde sırasıyla görev yapması esastır. Bölge hizmet sırası personelin Bakanlık kadrolarına ilk atandığı bölge esas alınmak kaydıyla dördüncü bölgeden yukarıya doğrudur. Birinci bölgede zorunlu çalışma süresini dolduran ve dördüncü bölge hizmetini henüz yapmamış olan personelin sonraki hizmet bölgeleri dördüncü bölgeden başlamak üzere yukarı doğrudur. Ancak personelin talebi halinde bu Yönetmelikte yer alan diğer hususlara uyulmak kaydı ile alt bölgelere doğrudan atamaları yapılabilir.

(4) Personelin, atandığı bölge ve bölge içerisindeki yerlerde bu Yönetmelik ile tespit edilmiş süre kadar fiilen çalışması zorunludur. Personelin, hizmet bölgeleri ve bölge içerisindeki yerler için belirlenen süreler kadar fiilen çalışmadan, 13, 14, 15, 16 ve 17 nci maddelerde yer alan mazeretler ve durumlar hariç doğrudan bir üst hizmet bölgesine atamaları yapılamaz. Ancak bulunduğu yerin zorunlu çalışma süresinin yarısını dolduran personelin, aynı hizmet bölgesinde veya alt hizmet bölgelerinde Bakanlıkça ihtiyaç gösterilen yerlerden, kadro ve unvanına uygun bir yere talepleri halinde atamaları yapılabilir.

(5) Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini dolduran personel aynı hizmet bölgesinde, alt hizmet bölgelerinde veya bir üst hizmet bölgesinde Bakanlıkça ihtiyaç gösterilen yerlerden, kadro ve unvanına uygun bir yere atanma talebinde bulunabilir. Ancak, bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini dolduran personelin atanabileceği kadro ve unvanına uygun bir yerin Bakanlıkça ihtiyaç gösterilmemesi veya personelin tercihlerine atanamaması durumunda Bakanlıkça, bulunduğu yerde çalışma süresi uzatılmış sayılır. Bu şekilde ataması yapılamayan ve çalışma süresi uzatılan personelin bulunduğu yerde geçirdiği süreler, birinci bölgedeki zorunlu çalışma süresini dolduran ve dördüncü bölge hizmetini henüz yapmamış olanlar hariç bir sonraki hizmet bölgesinin zorunlu çalışma süresinden sayılır.

(6) Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini doldurup, yer değiştirme isteğinde bulunmayan personelin görev yapmakta olduğu birimde çalışmaya devam edip etmeyeceği, aynı veya başka bir hizmet bölgesine atanıp atanmayacağı hususları, hizmetin gereği ve hizmet bölgeleri arasındaki personel dağılımının dengeli bir şekilde sağlanması hususları gözetilerek Bakanlıkça değerlendirilir. Bu şekilde çalışma süresi uzatılan personelin bulunduğu yerde geçirdiği süreler, birinci bölgedeki zorunlu çalışma süresini dolduran ve dördüncü bölge hizmetini henüz yapmamış olanlar hariç bir sonraki hizmet bölgesinin zorunlu çalışma süresinden sayılır.

(7) Bulunduğu hizmet bölgesinde, zorunlu çalışma süresinin iki katı kadar görev yapan personele, birinci bölgedeki zorunlu çalışma süresini dolduran ve dördüncü bölge hizmetini henüz yapmamış olanlar hariç bir üst hizmet bölgesinde görev yapmadan, bir sonraki üst bölge için Bakanlıkça ihtiyaç gösterilen yerlerden, kadro ve unvanına uygun bir yere atanmak için tercih yapma hakkı verilir.

(8) Personelin bulunduğu yerde görev yapma süresi 13 üncü ve 14 üncü maddelerde yer alan sağlık veya eş mazereti bulunanlar hariç, en fazla on yıldır. Bulunduğu yerde on yılını dolduran personelin, Bakanlıkça ihtiyaç gösterilen kadro ve unvanına uygun bir yere atanmak üzere, bölge sırası gözetilmek ve en az beş tercih olmak kaydıyla tercihleri alınarak yer değiştirme suretiyle atama döneminde hizmet puanına göre ataması yapılır. Tercihte bulunmayan personelin ataması, durumuna uygun bir yere Bakanlıkça resen yapılabilir.


10 HİZMET YILINI DOLDURANLARA İLİŞKİN, TEKNİK DÜZENLEME

YENİ

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya azami” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

ESKİ

Madde 8 - (1) Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu veya azami çalışma süresini doldurarak yer değişikliği talebinde bulunan personelin atamaları her yıl Haziran ve Eylül ayları arasında bu Yönetmelikte gösterilen esaslara göre toplu olarak yapılır.


TAŞRADAN BAKANLIK MERKEZE, BAKANLIK MERKEZDEN TAŞRAYA ATAMALAR HER ZAMAN YAPILABİLECEK

YENİ

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“d) Taşradan Bakanlık merkez teşkilatına, Bakanlık merkez teşkilatından taşra teşkilatına yapılacak atamalar.”

ESKİ

Madde 9 - (1) Aşağıda yazılı hallerde 8 inci maddedeki yer değiştirme suretiyle atama dönemine bağlı kalınmaksızın her zaman atama yapılabilir;

a) 13, 14 ve 17 nci maddelerde yer alan sağlık ve eş durumu mazereti ile can güvenliği şartlarının ortaya çıkması.

b) 16 ncı maddedeki şartların ortaya çıkması.

c) Personelin eşinin veya çocuğunun vefat etmesi.

ç) Görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atama durumunun ortaya çıkması.


EŞ, SAĞLIK VE ÖĞRENİM DURUMU MAZARETİ OLDUĞUNDA 2 YIL ÇALIŞMIŞ OLMA ŞARTI ARANMAYACAK

YENİ

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(2) Zorunlu çalışma süresini doldurarak kendi talebi üzerine atanmış olanlar, en az iki yıl fiilen çalışmadan 13, 14 ve 15 inci maddelerde yer alan sağlık, eş ve öğrenim mazeretleri hariç başka bir yere atanma talebinde bulunamazlar.”

“(4) Bakanlık kadrolarına istifa/müstafi sonrası yeniden atananlar ya da başka kurum veya kuruluşlardan naklen ataması yapılanlar, en az iki yıl fiilen çalışmadan 13, 14 ve 15 inci maddelerde yer alan sağlık, eş ve öğrenim mazeretleri hariç yer değiştirme talebinde bulunamazlar.”

ESKİ

Atamalarda göz önünde bulundurulacak kriterler
Madde 11 - (1) Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini dolduran personelin isteğe bağlı atamaları; boş kadro durumu ve hizmet bölgelerindeki personel ihtiyaçları dikkate alınarak Bakanlıkça ilan edilen kadro ve unvanlara göre, personelin yapacağı tercih sırası ve Ek-2'de yer alan Hizmet Puanı Değerlendirme Formunda yer alan ölçütlere göre tespit edilen hizmet puanına göre yapılır. Personelin hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü itibarıyla mevcut özlük bilgileri esas alınır. İlgili yılın 15 Eylül tarihi itibarıyla bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini dolduracak olan personel isteğe bağlı atama müracaatında bulunabilir.

(2) Bulunduğu bölge içerisinde zorunlu çalışma süresini dolduran personelden aynı bölge içerisinde bir yere kendi talebi üzerine atanmış olanlar, en az iki yıl fiilen çalışmadan başka bir yere atama talebinde bulunamazlar.

(3) İlan edilen kadro ve unvanlara atamalarda puan üstünlüğü esas alınır. Atama talebinde bulunanların puanlarının eşitliği halinde hizmet süresi fazla olana, bu sürelerin eşit olması halinde ödül puanı yüksek olana, bunların da eşitliği halinde doğum tarihi önce olana öncelik verilir.

(4) Bakanlık kadrolarına istifa/müstafi sonrası yeniden atananlar veya başka kurum/ kuruluşlardan naklen ataması yapılanlar, göreve başlayış tarihi itibarıyla en az iki yıl geçmedikçe sağlık mazereti hariç yer değiştirme talebinde bulunamazlar.

(5) 13, 14 ve 15 inci maddelerde yer alan sağlık, eş ve öğrenim mazeretleri nedeniyle görev yerleri değiştirilen personel, mazeretlerinin devam ettiğine dair bilgi ve belgeleri, her yıl Ocak ayında kadrosunun bağlı bulunduğu birime bildirmekle yükümlüdür. İl Müdürlükleri, mazereti sona eren personelin belgelerini 15 gün içerisinde Bakanlığa intikal ettirir. Mazereti sona eren personelin mevcut görev yeri üçüncü veya dördüncü bölgede bir yerde ise talebi halinde yerinde bırakılabilir. Diğer bölgelerde ise eski görev yerine atanır.


SAĞLIK DURUMU ÖZRÜ BULUNANLAR, TEDAVİLERİNİ YAPTIRABİLECEKLERİ BİR İL'E ATANABİLİR

YENİ

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi “Bu şekilde atama talebinde bulunanların sağlık raporuna uygun tedavilerini yaptırabilecekleri bir il'e atamaları yapılabilir.” olarak, ikinci fıkrasında yer alan “özür” ve “özürlü” ibareleri “engel” ve “engelli” olarak değiştirilmiştir.

ESKİ

Sağlık mazereti sebebiyle atama

Madde 13 - (1) Personelden, görevli bulunduğu yerde kalmasının kendisi veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin sağlık durumunu tehlikeye sokacağını, tam teşekküllü bir devlet hastanesi veya kamu üniversitesi hastanelerinden başvuru tarihinden geriye doğru son altı ay içerisinde alınmış sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler yer değiştirme talebinde bulunabilirler. Bu şekilde atama talebinde bulunanların öncelikle aynı hizmet bölgesi içerisinde sağlık raporuna uygun, tedavilerini yaptırabilecekleri bir il'e; aynı bölge içerisinde raporda belirtilen sağlık şartlarına uygun yer bulunmaması halinde bölge sırası takip edilerek üst veya alt bölgelerde sağlık raporuna uygun tedavilerini yaptırabilecekleri bir il'e atamaları yapılabilir.

(2) Personelden kendisi veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birisine ilgili sağlık kurulu tarafından engelliler için verilen rapora göre; toplam özür oranı %50 ve üzerinde olup aynı zamanda ağır özürlü olanlar veya ağır özürlü olmamakla birlikte toplam özür oranı %80 ve üzerinde bulunanlar bir defaya mahsus olmak üzere talepte bulunduğu yere atanabilir.

(3) Birinci fıkrada belirtilen sağlık birimleri dışındaki yerlerden alınan raporlar geçerli sayılmaz ve işleme konulmaz. Bakanlık gerekli gördüğü hallerde sağlık raporlarını ilgili kurumlara inceleterek görüş isteyebilir. Atama talebi bu görüş çerçevesinde değerlendirilir.


EŞ DURUMU TAYİNİNDE, ZORUNLU HİZMETİ TAMAMLAYIP TAMAMLAMADIĞINA BAKILMAYACAK

YENİ

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin yedinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

ESKİ

Eş durumu mazereti sebebiyle atama

Madde 14...
(7) Bakanlık personeli olup aynı bölgede görev yapan eşlerin her biri, bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini tamamlamadan eş durumu mazeretine dayalı olarak atama talebinde bulunamazlar.


GÖREV PERFORMANSI YETERSİZ GÖRÜLENLERİN ZORUNLU NAKLİNE İMKAN VEREN DÜZENLEME KALDIRILDI

YENİ

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Haklarında yapılan adli veya idari soruşturma neticesinde görev yaptığı yerde/birimde kalmalarında sakınca görülen personelin görev yerinin değiştirilmesi, gerekçeleri ile birlikte illerde valiler, merkez teşkilatında birim amirleri tarafından Bakanlığa teklif edilebilir.”

ESKİ

Yetkili amirlerin teklifi üzerine atama

Madde 16 - (1) Haklarında yapılan adli veya idari soruşturma neticesinde o yerde/birimde kalmalarında sakınca görülmüş olan veya görev performansı yetersiz olarak değerlendirilen personelin görev yerinin değiştirilmesi, gerekçeleri ile birlikte illerde valiler, merkez teşkilatında birim amirleri tarafından Bakanlığa teklif edilebilir.


BAKANLIK 2 AYA KADAR ZORUNLU GEÇİCİ GÖREVLENDİRME YAPABİLECEK

6 AYLIK GÖREVLENDİRME İÇİN PERSONELİN İSTEĞİ ARANACAK

YENİ

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının “a” bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Hizmetlerin geçici olarak yürütülmesi amacıyla bir takvim yılı içerisinde 2 aya kadar geçici görevlendirme yapılabilir. Bu süre personelin kendi isteğinin bulunması şartıyla 6 aya kadar uzatılabilir.”

ESKİ

Kurum içi geçici süreli görevlendirme

Madde 21 - (1) Bakanlık personelinin iller ve birimler arasında kurum içi geçici süreli görevlendirmeleri, bir hizmetin geçici süre ile yürütülmesi amacıyla, kadrosu ile hukuki bağlarını sürdürmek ve belli bir süre ile sınırlı olmak şartı ile yapılır. Geçici süreli görevlendirmede aşağıdaki esaslara uyulur:

a) Belirli bir proje veya eğitim gibi hizmetlerin geçici olarak yürütülmesi amacıyla bir takvim yılı içerisinde personelin kendi isteğinin bulunması şartı ile en fazla 6 aya kadar geçici süreli görevlendirme yapılabilir.


10 YILINI DOLDURAN PERSONELİN ZORUNLU NAKLİ 2. MADDE İLE KALDIRILMIŞTI. TEKNİK DÜZENLEME YAPILIYOR

YENİ

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “yer değişikliğine tabi olacak personel ile bulunduğu yerde on yılını dolduran” ibaresi, “yer değişikliği talebinde bulunacak” şeklinde değiştirilmiş, ikinci cümlesinde yer alan “ile doğrudan Bakanlığa yapılan müracaatlar” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

ESKİ

Madde 22 - (1) Bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini doldurarak yer değişikliğine tabi olacak personel ile bulunduğu yerde on yılını dolduran personelin atanmak istedikleri yer tercihlerine esas olmak üzere, ihtiyaç gösterilecek yerleri, kadro ve unvanları gösteren listeler, başvuru şekli, süresi, kimlerin yer değiştirme talebinde bulunabileceği ve yer değiştirmeye ilişkin diğer hususlar her yıl Mart ayı sonuna kadar ayrıca tebligata gerek kalmaksızın Bakanlık internet sayfasından duyurulur. Duyuruda belirtilen tarihlere ve usule aykırı olarak yapılan müracaatlar ile doğrudan Bakanlığa yapılan müracaatlar dikkate alınmaz. Duyuruda belirtilen süreler içerisinde personelin görevli bulunduğu birimlere intikal etmeyen müracaatları ile ilgili itirazlar değerlendirmeye alınmaz.

(2) İsteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunacak personel, duyuruda ilan edilen yerlerden en az beş, en fazla on tercih yapabilir. Atama sonuçları, Bakanlık internet sayfasında duyurulur.


ATAMA ONAYININ TEBLİĞİNDE SÜRE 10 GÜNDEN 30 GÜNE ÇIKARILDI

YENİ

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “on” ibaresi “otuz” şeklinde değiştirilmiştir.

ESKİ

Atama onayının tebliği

Madde 23 - (1) Atama onayı, ilgili birime geldikten sonra 14 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen durum hariç olmak üzere en geç on gün içerisinde ilgiliye tebliğ edilir ve tebliğ tarihi itibarıyla ilişiği kesilir.


10 YILINI DOLDURAN PERSONELİN 2014 YILINDA ROTASYONA TABİ TUTULMASINI ÖNGÖREN GEÇİCİ MADDE KALDIRILDI

YENİ

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

ESKİ

Geçici Madde 2 - (1) Bulunduğu yerde on yılını dolduran personel hakkında 7 nci maddenin sekizinci fıkrası, 2014 yılı yer değiştirme suretiyle atama döneminde uygulanmaya başlanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber