'Tam Gün Tasarısı'nın 20 maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen torba kanunu tasarısının birinci bölümünde yer alan 20 maddesi kabul edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2013 00:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Tam Gün Tasarısı'nın 20 maddesi kabul edildi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 112 acil servis istasyonu ile ilgili basında çıkan haberlerdeki iddialara ilişkin, "Pazartesi günü itibariyle bakanlık olarak gerekli soruşturmayı, incelemeyi başlattık" dedi.

Müezzinoğlu, kamuoyunda "tam gün" tasarısı olarak bilinen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı'nın TBMM Genel Kurulu'nda birinci bölümü üzerindeki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin uzman hekim açığını özellikle bütün parlamentonun iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, "20 bin uzman açığı olan ülkeyiz. Bundan 5 yıl öncesine kadar da ne yazık ki bu ülke 'Türkiye'de hekim fazlası var' diye bir kamuoyu oluşturmasının baskısı altında kaldı. İlk defa 5 yıldır fakültelerimize 2 bin 500 fazla kontenjan almaya başlandı" dedi.

Bu sıkıntının paylaşarak ve mevcut hekimlerden azami verimliliği ve istifadeyi sağlayarak çözülebileceğini belirten Müezzinoğlu, "Mevcut uzman hekim kadromuzla her uç noktaya hastane, her uç noktadaki hastanemizde de 24 saat uzman hekim sistematiğini kurabilme şansımız önümüzdeki 5 yılda asla söz konusu değil. Mevcut planlamalarımızı hekimleri verimli kullanabilme adına bir daha bir daha değerlendiririz ama her istediğimiz mekanda 24 saat uzman hekim ihtiyacı verebilme şansımız ne yazık ki yok" diye konuştu.

Müezzinoğlu, 112 acil servis istasyonu ile ilgili basında çıkan haberlerdeki iddiaların sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Yanlış yapanlar hukuk önünde her türlü cezasını çeker. Ama pazartesi günü itibariyle biz bakanlık olarak gerekli soruşturmayı, incelemeyi başlattık. Bunların sonucunda kim, hangi yanlışı yaptıysa bunu gerek bakanlığın idari boyutuyla, gerekse hukuk boyutuyla muhatap olduğu müeyyideyle de çeker. Ama bizim bakanlık olarak '4 bin acil sağlık merkezi, 112 merkezi' diye herhangi bir şeyimiz söz konusu değil."

-"Burası ring alanı mı?"

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, tasarının birinci bölümünün görüşülmesi sırasında söz alarak, bu kanun teklifinin anayasal olarak, İçtüzük ve genel hukuk kuralları açısından tutulacak bir tarafı bulunmadığını iddia etti. Özel, şunları söyledi:

"Bu torbanın içinde tam gün var, doktorlar var, eczacılar var, diş hekimleri var, sünnetçiler var, Özel Harekat Dairesi var, organ nakli var, aile hekimlerine kazık var, sülük var. Torba kanun ucubesine bir ucube daha ekliyorsunuz. Bunu temel kanun olarak getiriyorsunuz. Bu yaptığınız yasama garabetini ve Meclisi hiçe saymayı vatandaşlarımıza şikayet ediyoruz. Bu torba meselesi yasamanın başına torba geçirmektir, Meclis'in kafasına torba geçirmektir, demokrasinin kafasına torba geçirmektir. Bu yaptıklarınızı tarih yazıyor, bunun hesabını günün birinde vereceksiniz."

MHP Adana Milletvekili Ali Halaman, bir milletvekili olarak, son 15 beş gündür TBMM'de slayt gösterileriyle belediye başkanı açıklanmasını, sürekli olarak buna yönelik davranışlar, politik biçimler geliştirilmesini kınadığını belirtti. Halaman, "TBMM ring alanı mı? Yani spor müsabakasının yapıldığı yer mi? Bakıyorum, Salı Pazarı gibi, herkes eline bir adam almış, haydi o başkan, bu başkan... Seçim bürosu mu? Git dışarıda açıkla kardeşim" dedi.

Meclis Başkanvekili Meral Akşener, yerinden söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın tasarıyla ilgili açıklamaları üzerine gülerek, "Niye arıza çıkarıyorsunuz, her seferinde ben yönetirken. Bakın ben diyorum ki şu televizyon verinceye kadar milletvekilleri sorularını sorsun, konuşmalarını yapsın. Bütün prosedürleri geçmiş gelmiş. Buldunuz garibanı, vur babam vur. Her seferinde aynı arıza. Şimdi şu televizyona kadar olan sistemi sizler adına efendice götürmeye çalışıyorum. Beni telaşa kaptırdığınız zaman Türkçem de bozuluyor. Saat 7'den sonra her türlü arıza ve gıcıklığa açığım" dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bölümde değişiklik önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, tasarıdaki ruhsatsız hekimlik uygulamasına ilişkin düzenlemeyi eleştirerek, "Bunu Gezi direnişi nedeniyle getiriyorsunuz. Orada ilk müdahaleyi yapan hekimleri suçlu ilan eden bir tasarıyı kabul etmek mümkün değil. Ayrıca, hastanın kendi hekimiyle paylaşacağı ve sır olması gereken bilgileri, bir şekilde teşhir edecek bir düzenleme getiriyorsunuz" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, vatandaşların aile hekimliğine verdiği bilgilerin bir süre önce hackerlerin eline geçtiğini iddia ederek, hastalara ait bilgilerin çalındığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı'nın, nüfus müdürlüğünün görevine soyunduğunu ileri süren Baluken, "Bakanlık lohusa kadına çocuğunun gayri meşru mu, meşru mu olduğunu, dinini soruyor. Bu ayıp değil mi, bunu nasıl sorarsınız? Gelin bu ayıbı kaldıralım. Hastaların kişisel bilgileri verilmesin. Bir ukala çıktı, 'Türkiye'de kürtaj patlaması var' dedi. Herkesi, genç kızları töhmet altında bıraktı. Bunu sizin elinizdeki bilgilere bakarak söyledi. 'Kayseri'de alkol patlaması var' denilse, Kayserililerin hoşuna gider mi, gitmez" diye konuştu.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, aile hekimlerinin zorunlu nöbet uygulamasına karşı tepki gösterdiklerini ifade ederek, "75 milyon nüfusluk Türkiye'de geçen yıl acil servislere 90 milyon başvuru oldu. Bakanlığın adı değiştirilsin; ya hastalandırma ya tedavi bakanlığı olsun çünkü sağlık sunmadığımız aşikar" görüşünü ifade etti.

Bu arada tasarının 9. maddesinin ikinci fıkrası ile ilgili AK Parti Grubu'nun verdiği önerge kabul edildi. Buna göre fıkra, "Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır" şeklinde değiştirildi.

Değişiklikle, insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaların gelir elde etmek amaçlı çalışma ilişkisi olmaması sebebiyle fıkra metninden çıkarıldı.

Genel Kurul, bugün ve yarın toplanmayacak

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "tam gün" olarak bilinen torba kanunu tasarısının birinci bölümünde yer alan 20 maddesi kabul edildi.

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı'nın TBMM Genel Kurulu'nda birinci bölümü üzerindeki görüşmeleri sırasında söz alan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, kamu-özel ortaklığıyla yapılan hastanelere değindi.

Özel, Yozgat, Bursa, Elazığ hastanelerinin projelerini kimlerin aldığına bakmak gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Ama özellikle Elazığ'ınki çok enteresan olmuştu. Biliyorsunuz, ilk önce şartnamede yeterli şartlar sağlanamazsa o sırada ihaleye giremeyenlere, teklif veremeyenlere özel bakan oluruyla izin vardı. Elazığ hastanesinde bir şirkete böyle bir izin verildi. Bu şirket, bizim o çok yakından tanıdığımız meşhur bir hastane grubu. Bu şirketin yandaş gazeteleri, televizyonları var. Hatta bu şirketle ilgili bazı şüpheler, bazı iddialar var. Deniliyor ki 'bunun ortaklarından bir tanesi first lady.' Ya, 'first lady' deyince durdum düşündüm, aklıma Michelle Obama geldi. Ümit ediyorum Michelle Obama'dır. Sizin aklınıza bir başka first lady'nin ortaklığı geliyorsa, o da artık sizin bileceğiniz iş..."

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, koruyucu sağlık hekimliğine değinerek, "Sayın Bakan 'Türkiye'nin konumu nedeniyle günümüzde yaşanan insan hareketliliği' diye bir ifade kullanarak kızamık ve benzeri hastalıkların arttığını, Türkiye'de polionun (çocuk felci) görülme ihtimali olduğunu ve bununla ilgili çalışma yaptıklarını söylüyor. Sayın Bakan sanırım Suriyeli sığınmacılardan bahsediyor. Sağlık stratejik bir konu, her kapıdan geleni içeri alırsanız ülkenin o aldığı o beyaz kartlar, karnelerde karalanıyor" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP olarak tam günden yana olduklarını ifade ederek, "Ama adam gibi tam günden yanayız. İki sene önce 'tam gün nasıl olur ve Türkiye'ye tam gün nasıl uygulanır' diye büyük bir çalışma yaptık. 26 maddelik bir kanun teklifi hazırladık, sizlere sunduk. Ama siz elinizin tersiyle bu kanunu ittiniz. Şimdi saplandınız bir çamura çıkamıyorsunuz" görüşünü savundu.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, tam gün tasarısının tam günlük hali kalmadığını savunarak, "Buna şimdi ben de yeni bir isim daha takıyorum; Yarım porsiyon tam gün yasası. Neresinden tutarsanız tutun, iştahınız ne zaman açılırsa o zaman yiyebilirsiniz. Bu öyle bir yasa. Böyle bir garabet olur mu? Uçan öğretim üyelerinden sonra, kiralık öğretim üyeleri dönemini başlatıyorsunuz" ifadesini kullandı.

Tasarı üzerinde AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin ortak önergesiyle değişiklik yapıldı. Buna göre; yeni düzenleme yapılıncaya kadar yükseköğretim kurumlarında tıpta uzmanlık eğitimi yapmakta olan tabip araştırma görevlileri, uzmanlık eğitimlerini tamamladıklarında Sağlık Bakanlığı'na uzman olduklarının bildirildiği tarihten sonraki ilk devlet hizmeti yükümlülüğü kurasına kadar kurumları ile ilişkileri kesilmeksizin araştırma görevlisi olarak görev yapmaya devam edecek.

-"Başbakan'ın hastalandığı ve GATA'ya kaldırıldığı" iddiası-

Tasarının 20 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verildi. Aradan sonra TBMM Danışma Kurulu önerisi kabul edildi. Genel Kurul, bugün ve yarın toplanmayacak.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, yerinden söz aldı. Genel Kurul'dan çıkmakta olan Sağlık Bakanı Mehmet Mehmet Müezzinoğlu'na, "Sayın Başbakan'ın hastalandığı ve GATA'ya kaldırıldığı konusunda sosyal medyada ciddi bir dolanım var. Bu konuda bilginiz varsa, bizi de bilgilendirirseniz sevinirim" dedi.

Atıcı, tasarıya işaret ederek, "Hükümet, askere ve polise acil tıbbi müdahale yetkisi verdiğinin farkında mıdır? Bakın ilk yardım demiyorum. Acil tıbbi müdahale yapıyor, sağlıkçı olmayan asker ve polisler... Bunun farkındalarsa diyecek bir şeyimiz yok" diye konuştu.

Başkanvekili Meral Akşener, Komisyon'un yerine oturmaması üzerine birleşimi 9 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Öte yandan, AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, CHP'li Atıcı'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili sözleri konusunda AA muhabirine, "Sayın Başbakan İstanbul'da. Öyle bir şey yok" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber