GÜ Rektörü'nden saldırılara tepki: Rastgele olaylara benzemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2006 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, dün akşam 2 öğrencilerinin Tandoğan Meydanı'nda yaklaşık 30 kişinin saldırısına uğradığını belirterek, son zamanlarda üniversitelerdeki olayların "rastgele olaylara benzemediğini" söyledi.

"Üniversitelerin bilim ortamları olduğunu" ifade eden Yamaç, "Ben bu noktada bu gruplara, eğer ilgileri varsa derneklere, partilere şu şekilde seslenmek istiyorum: Üniversitelerden elinizi, ayağınızı çekin" dedi.

Yamaç, Anadolu Ajansı'na, üniversitelerde son zamanlarda yaşanan olayları değerlendirdi.

Türkiye'nin, "bulunduğu coğrafyanın getirdiği bazı olumsuzlukları ciddi şekilde yaşadığını" kaydeden Yamaç, şöyle konuştu:

"Bir yandan bölücü bir örgütün ulusal bütünlüğümüzün parçalanmasına yönelik faaliyetlerinin giderek tırmandığı bir dönem içindeyiz, diğer yandan da yine bulunduğumuz coğrafyanın bizi irtibatlandırdığı irticai akımların, yine ulusal bütünlüğümüz bakımından çok ciddi sorun oluşturduğu bir dönem içindeyiz. Bu dönemin özelliğine bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti devleti, ulusal bütünlüğünü ve ulusal sınırlarını, cumhuriyetin temel ilkelerini korumak konusunda ciddi refleksler göstermek durumundadır." Yamaç, "sıkıntıların bu kadar yoğun olduğu bir dönemde üniversitelere de önemli görevler düştüğünü" vurguladı.

Son haftalarda üniversite öğrencilerine ve öğretim elemanlarına yönelik saldırıların arttığını kaydeden Yamaç, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İstanbul Üniversitesi'nde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaşanan olaylar, Gazi Üniversitesi'nin bir araştırma görevlisinin üniversite dışında darp edilmesi, zihinlerimizde şu düşünceyi bir kuşkunun ötesinde net olarak yaratmaktadır: Bunlar rastgele olaylara benzemiyor. Çok sistematik bir şekilde Türkiye'nin büyük üniversitelerinde bazı şeyler tetiklenmeye çalışılıyor. Bu tetikleme hareketinin içinde kimlerin yer aldığını tanımlamak çok kolay değil kişi bazında. Ancak örgütsel ve ideolojik yaklaşımları bakımından kimlerin yer aldığı, kamuoyunun tahmin edebileceği adreslerdir.

1980 öncesini yaşamış ve çok acı deneyimleri olan bir ülkenin üniversitelerini bu konuda çok önemli görevler beklemektedir.

Üniversite yönetimleri olarak, öğretim elemanları ve öğrencileriyle birlikte, bir tuzak kokan, ülkeyi bir kaosa çekme izlenimi veren bu konularda durumun ciddiyetinin bilicindeyiz. Üniversiteleri kaosun içerisine çekmek isteyen örgütleri, yapılanmaları şiddetle kınıyorum.

Birtakım örgütlerin, ellerinde döner bıçaklarıyla yaptığı saldırılar ya da gecenin karanlığında Ankara'nın bir sokağında öğrenciyi, öğretim elemanını sıkıştırarak darp etmeleri ya da İstanbul'da yaşandığı gibi gerici düşünce özlemlerine karşı hepimiz son derece uyanık durumdayız."

"ÜNİVERSİTELER OYUNUN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR"

Yamaç, dün akşam Tandoğan Meydanı'nda Teknik Eğitim Fakültesi'nden 2 öğrencilerinin yaklaşık 30 kişilik bir grubun saldırısına uğradığını belirterek, öğrencilerin, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'nde tedavi edildiklerini bildirdi.

Öğrencileri hastanede ziyaret ettiğini anlatan Yamaç, öğrencilerin kendilerine saldıran kişileri tanımadıklarını söylediklerini kaydetti. Yamaç, "Benim üzerinde durmak istediğim şu: Son bir aydır çok sistematik bir şekilde üniversiteler bir oyunun içerisine çekilmek isteniyor, tepki ve karmaşa yaratılmak isteniyor. Dün akşamki olay da bir aydır yaşanan olayların devamı olduğunu düşündüğüm bir olay" dedi. Bu tür olaylara karşı "toplu refleks" göstermenin önemli olduğunu dile getiren Yamaç, "Biz bu oyunu daha önce yaşadık, gördük. Bu oyunun tekrar yaşanmasına müsaade etmemiz söz konusu değil" diye konuştu.

"Üniversite olarak bu tür olaylara karşı çok net tepki koyduklarını" söyleyen Yamaç, en son Aralık 2005'de olaylara karışan 5 öğrenciye uzaklaştırma cezası verdiklerini kaydetti. Özellikle "terör ve çete gibi olaylara karışanlara karşı toleransları olmadığını" vurgulayan Yamaç, "Üniversiteler bilim ortamlarıdır. Ben bu noktada bu gruplara, eğer ilgileri varsa derneklere, eğer ilgileri varsa partilere şu şekilde seslenmek istiyorum: Üniversitelerden elinizi ayağınızı çekin. Ülkeye zarar veriyorsunuz" diye konuştu. Sadece ceza vermekle de sorunun çözülebileceğine inanmadığını dile getiren Yamaç, şunları söyledi: "Hiçbir örgütün, hiçbir idarenin, hiçbir partinin üniversitelere müdahalesi kabul edilemez. Herkesin çalışma alanı ayrıdır.

Derneklerin, partilerin çalışma alanları ayrıdır. Üniversite başka bir dünyadır. Üniversite, gençleri eğitir, geleceğe hazırlar. Üniversitenin görevi budur. Üniversiteyi üniversite yöneticilerine bıraksınlar. Kimse müdahale etmesin. Kimse ne döner bıçağıyla saldırsın, ne de başka birşeyle. Herkes kendi işine baksın. Öğrenciler yaşları itibarıyla çok genç insanlar. 18-19 yaşlarında kişilerden bahsediyoruz. Bu gençler hocalarına bırakılmalıdır. Hiç kimse bu çocukları, kendi amaçları için alet etmeye çalışmamalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber