Rektörlük Seçimleri ve Akademik Hayat

Muğla Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mursayettin EKSEN 21.04.2006 tarihinde intihar etmiştir. Bu konuya ilişkin haberler 22 Nisan tarihli gazetelerde yer aldı. Memurlar.net'e mail yoluyla ulaşan bazı akademisyenler, intiharın nedeninin; sadece "Hocaye ders verilmemesi" veya "Odasının değiştirilmesi" olmadığını, Rektörlük seçimleri nedeniyle yaratılan gergin havanın esas etkili sebep olduğunu belirtmektedirler. Devamı için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2006 00:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Derse girmesine izin verilmeyen hoca intihar etti 22.04.2006

Aşağıda Muğla Üniversitesindeki bir akademisyen hocamızın intihara ilişkin değerlendirmesi yer almaktadır.

"Selamlar.

....

Bugün (21.04.2006) Muğla Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mursayettin EKSEN, yüksekokul binasında kendisini asmak suretiyle maalesef intihar etti. Bu vesileyle de kendisine Tanrı'dan rahmet diliyorum.

Bu üzücü olaya gelene kadar üniversitede yaşanan ve merhumun da intihar edecek kadar etkilendiğini düşündüğüm olumsuz süreci mümkün olduğu kadar özetlemek istiyorum.

Kurucu Rektör Prof.Dr. Ethem Ruhi FIĞLALI iki dönem rektörlük yaptığı için son rektörlük seçimlerinde aday olamadı. Eğer olabilseydi yine seçilirdi ve bugün yaşadığımız sorunlar olmazdı. Yaklaşık üç buçuk yıl önce yapılan seçimler neticesinde Prof.Dr. Mansur HARMANDAR birinci, Prof.Dr. Şener OKTİK ikinci oldu. Ancak, Mansur HARMANDAR aleyhinde, rektör olmasını engellediğini tahmin ettiğim bir takım dedikodular Ankara'ya kadar yayıldı. Bununla birlikte FIĞLALI hocamızın da Şener OKTİK'i desteklemesi ve bu desteğini Ankara'da göstermesi sonucu belirledi, Şener OKTİK rektör oldu. Fakat Şener OKTİK'in tavırlarından dolayı FIĞLALI hocamız ile arasındaki bağlar yaklaşık iki yıldır kopuktur.

Şener OKTİK'in ilk büyük uygulaması şehir merkezinde olan rektörlük binasını kampus alanı içerisine taşımak olmuştur. Kendisinin bunu neden yaptığını bilmiyorum ama ben bu uygulamayı gönülden desteklemiştim. Rektörlük, öğretim elemanları ve öğrencilerin bir arada olmasının camiamıza çok yararlı olacağını düşünmekteydim.

Maalesef sonraki uygulamalar aynı yönde olmamış, bir sonraki rektörlük seçimlerine endeksli çalışmalar, krallık yönetim biçiminin örnekleri, rektörlüğünden önceki dönemde sevmediği veya kendisine oy vermeyen personele yönelik bezdirme ve kaçırma faaliyetleri, ... sürüp gitmiştir.

- Bu yıl sonunda yapılacak rektörlük seçimleri için kendisine oy verecek öğretim elemanlarını üniversiteye toplamaktadır veya üniversite içerisinden yükseltme yapmaktadır. Bu durumu, kendisine yakın öğretim elemanları şöyle ifade etmektedirler ?geçen seçimlerdeki sayımızı ikiye katladık?

- Zoraki çabalarla bulunan ve üniversiteye dışarıdan Dekan veya Müdür olarak atananların bazıları krallık yönetimine tahammül edemeyip geri gitmişler, bazıları kalıp sisteme uymuşlar, bazıları da zoraki çabaların ürünü olan şaşkın tipler olduklarından geri gönderilmişlerdir. Burada dekan veya müdür olarak kalmanın tek yolu vardır. Oda her şart altında rektöre tabi olmaktır. İşte burada dekan veya müdürlere bir görev düşmektedir. Kendi birimlerinde bulunan ve rektörün istemediği kişilere baskı kurmak. Maalesef merhum Mursayettin EKSEN bu durumu çok ağır yaşamıştır. Müdürlükten alınmış, verdiği dersler azaltılmış, tuvaletin yanında önceden depo olarak kullanılan bir odaya atılmıştır. Baskı yöntemi, hakaret etme ve aşağılama olarak sürekli uygulanmıştır. Amaç, kişinin ya başka bir yere gitmesini sağlamak ya da süresi dolmuşsa emekli olmaya zorlamaktır. Bu yöntem karşısında lanet olsun deyip ayrılanlar olmuştur ama gidemeyip hala eziyet çekenlerde vardır ancak merhum Mursayettin EKSEN kişiliğinden dolayı Şener OKTİK'in aklına gelmeyecek bir yolu tercih etmiş ve bizleri son derece üzmüştür.

- Rektörlük seçimlerinde kimin kime oy verdiği aşağı yukarı bilinmektedir. Bunlardan Şener OKTİK'e oy vermediği bilinenler eğer yönetici olarak görev yapıyorlarsa görevlerinden alınmışlar, eğer daha da göze batıyorlarsa üzerlerinde baskı kurarak üniversiteyi terk etmeleri sağlanmıştır. Bu yöntemle yola getiremediklerine Yükseköğretim Kanunu'nun 13.b.4 ?Gerekli gördüğü hallerde üniversiteyi oluşturan kuruluş ve birimlerde görevli öğretim elemanlarının ve diğer personelin görev yerlerini değiştirmek veya bunlara yeni görevler vermek? maddesini usulsüz kullanarak sürgün uygulanmaktadır.

Yukarıda ifade ettiklerim yaklaşık üç buçuk yıldır yaşanıyor ve ben bunları kısmen anlatabildim. Rahmetli Mursayettin EKSEN'in cenazesi okuldan çıkartılırken Şener OKTİK bir televizyona açıklama yapıyordu. Bu arada Mansur HARMANDAR araya girdi ve kamera önünde bir süre tartıştılar. Mansur HARMANDAR'ın rektörlük seçimleri ile ilgili dava açtığını da biliyorum. Rektör aleyhinde dava açan başka kişiler de var. Gerektiğinde bunlardan bilgi alınabileceğini düşünüyorum.

Doğrusu Mursayettin EKSEN rahmetli olmasaydı bunları size yazmayacaktım.

İlgileneceğinizi ümit ediyor saygılar sunuyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber