Kaçak ve belgesiz yakıt ölüm getiriyor

SATSO 7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş, karbon monoksit zehirlenmesine karşı vatandaşları uyardı ve "Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir" ifadesini kullandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2014 22:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaçak ve belgesiz yakıt ölüm getiriyor

SATSO 7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş, karbon monoksit zehirlenmesine karşı vatandaşları uyardı ve "Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir" ifadesini kullandı.

Çatalbaş, yaptığı açıklamada, her yıl sonbahar ve kış aylarında bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden soba, baca ve şofbenlerden dolayı karbon monoksit zehirlenmeleri yaşandığını ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini belirterek, havaların soğumaya başlamasıyla zehirlenme yüzünden ölüm olayları tekrar yaşanmaya başladığını anımsattı.

Soba-şofben-baca zehirlenmeleriyle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve ölüm olaylarının son bulması amacıyla vatandaşları ve yetkilileri uyaran Çatalbaş, kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbon monoksit zehirlenmesine karşı vatandaşların belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri almasının çok büyük önem taşıdığını ifade etti. Vatandaşların alacağı tedbirlerin yanı sıra konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğunu bildiren Çatalbaş, şunları kaydetti:

"Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmeleri artmaktadır. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır."

"TÜPLÜ ŞOFBENLERİNİZİ MUTLAKA SIZDIRMAZ BİR ŞEKİLDE BACAYA BAĞLAYIN"

Şofben zehirlenmelerinin de genellikle gaz kaçaklarından değil, özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbon monoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleştiğine dikkati çeken Çatalbaş, şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesinin sağlanması ve şofbenin mutlaka bacaya alüminyum fleks yerine paslanmaz flekslerle bağlanması gerektiğini bildirdi. Yeni cihaz alınıyor ise bacalı yerine hermetik cihazlar tercih edilmeli. Baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına bağlı cihazların çalıştırılmamasını isteyen Çatalbaş, şunları bildirdi:

"Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalıdır. Baca Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır. Doğalgaz yakan şofben ve kombiler için ise şartname gereği ya çatıya kadar çıkacak paslanmaz bacayla bağlantı yapılmalı ya da hermetik baca sistemiyle çalışan cihazlar tercih edilmelidir.

"KAÇAK VE BELGESİZ YAKIT ÖLÜM GETİRİYOR"

Vatandaşların kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat etmesini, kullanılan yakıtın standartlara uygunluğunun ve izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması gerektiğini ifade eden Çatalbaş, yetkililerin belgesiz ve kaçak kömür satışını engellemesini ve halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere izin verilmemesini istedi. Çatalbaş, yaşanan ölümlü kazaların tekrarlanmaması, can ve mal kayıplarının olmaması için halkı ve yetkilileri bu konularda dikkatli olmaya çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber