İnternetteki yeni haklarınız...

İnternet Kanunu olarak bilinen torba kanun, 19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Şubat 2014 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnternetteki yeni haklarınız...

19 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6518 sayılı Kanun, çok sayıda kanunun yanı sıra internet kanunu olarak bilinen 5651 sayılı Kanununda da bir dizi değişikliğe gitmiştir.

Bu Kanun ile internet sitelerinde hakları ihlal edilenlere yönelik yeni haklar getirilmiştir. Aşağıda bu konuya ilişkin bilgilere yer verilmiştir.

1- KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ

İnternet sitelerinde şahsınıza yönelik rencide edici türden yazılar bulunması halinde, sırasıyla şu işlem basamaklarını takip etmelisiniz.

- Önce internet sitesinin kendisine, internet sitesinin kendisine ulaşamamanız durumunda internet sitesini barındıran yer sağlayıcısına mail veya posta yoluyla başvurmalısınız. Buna UYAR-KALDIR yöntemi denmektedir. Bu yola başvurabileceğiniz gibi, hiç bu yola başvurmadan da direkt sulh ceza mahkemesine başvurabilirsiniz. (Eğer internet sitesinde bir mail, adres veya diğer bilgiler yok ise http://myip.ms adresinden bir internet sitesinin host eden yer sağlayıcısını bulabilirsiniz.)

- İnternet sitesinin kendisi veya yer sağlayıcı, başvurunuza 24 saat içinde cevap vermelidir.

- İnternet sitesine değil de doğrudan sulh ceza mahkemesine başvurulması halinde, hakim 24 saat içinde, duruşma yapmaksızın karar verecektir. Hakimin kararı, gereğinin yapılması için kararı Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderecektir. Birlik 4 saat içinde ilgili URL adresini yasaklayacaktır.

2- ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİN İHLALİ

İnternet sitelerinde sizinle, ailenizle ilgili özel hayatınıza dair fotoğraf, yazı veya video bulunması halinde, sırasıyla şu işlem basamaklarını takip etmelisiniz.

- (1) Hakkın ihlaline neden olan yayının tam adresi (URL), (2) hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve (3) kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgiler ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvurmalısınız. TİB'e ulaşmak için tıklayın.

- TİB talebinizi derhal Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderecek, Birlik de en geç 4 saat içinde ilgili içeriği yasaklayacaktır. Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (URL şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanır. Yani tüm site değil, ilgili sayfa engellenecektir.

- İlgili sayfanın yasaklanmasını talep eden kişiler, talepte bulunduğu saatten itibaren 24 saat içinde sulh ceza hakimine başvurur. Hakim, en geç 48 saat içinde kararını verir. Hakim kararını doğrudan Başkanlığa gönderir; aksi halde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkar. Yani sulh ceza hakimliğine başvurulmaz ise ilgili tedbir kalkacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber