Öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esaslarına yeni düzen

Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları Yeniden Düzenlendi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2014 11:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esaslarına yeni düzen

Talim ve Terbiye Kurulunun 07 Temmuz 2009 tarihli ve 80 Sayılı Kararı ile yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslarda, eğitim öğretimde değişme ve ihtiyaçlara bağlı olarak zaman zaman kısmi değişiklikler yapılmıştır. Ancak Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların öğretim programlarında meydana gelen değişikliklerin yanı sıra son yıllarda öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarının yapılanmasında ve program adlarında da çok sayıda değişiklik olmuştur. Örneğin, Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri ile Teknik Eğitim Fakültelerinin Teknoloji Fakültelerine, Mesleki Eğitim Fakültelerinin Sanat ve Tasarım Fakültelerine, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültelerinin Turizm Fakültelerine dönüştürülmeleri, bazı branşlarda öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarının yeniden belirlenmesini gerektirmiştir.

"Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın yeniden belirlenmesinde, 80 sayılı Kararın uygulanmasında karşılaşılan sorunlarla ilgili Bakanlığımıza yazılı başvurular, öğretmenliğe kaynaklık edecek programlar konusunda üniversitelerle yazışmalar ve programların taranması sonucu elde edilen bilgiler değerlendirilmiştir. Bu bilgilerle birlikte mevcut durumun analizi yapılmış ve konu Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın koordinatörlüğünde, Bakanlığımızın ilgili birimlerinden 18 temsilcinin katılımıyla oluşturulan Çalışma Grubunda değerlendirilerek Esaslar ve Çizelgeye bir taslak metin oluşturulmuştur. Bu çalışma sonucu ortaya çıkan taslak metin, Bakanlığımızın ilgili birimlerinden görüşler alınarak Çalışma Grubunca revize edilmiştir.

Çalışma Grubunca hazırlanan taslak metin, Bakanımız Sayın Nabi Avcı'nın başkanlığında; Müsteşarımız ve Birim Amirlerinin de katılımı ile YÖK, Üniversite, sivil toplum kuruluşları, çeşitli tür ve düzeyde okul ve kurumlardan öğretmen ile yöneticilerden oluşan 101 temsilcinin yer aldığı Çalıştayda tartışmaya açılmıştır. 9-11 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen Çalıştayda, geniş bir katılımla ilgili tarafların görüşleri ve önerileri alınmıştır.

Çalıştay sonucunda ortaya çıkan görüş ve öneriler, Çalışma Grubunca değerlendirilerek taslak metinler yeniden düzenlenmiş ve bu şekliyle son kez görüşleri alınmak üzere Bakanlığın ilgili birimlerine gönderilmiştir.

Bakanlığın ilgili birimlerinin görüşleri, Çalışma Grubunca değerlendirilerek taslak metinlere son şekli verilmiş ve Kurul'da görüşülerek "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları", Bakanımız Sayın Nabi Avcı'nın onayları ile yeniden düzenlenmiştir.

"Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın yeniden düzenlenmiş halinde yer alan başlıca değişiklikler şu şekilde özetlenebilir:

A. Esaslarda;

1) Esasların adı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları" olarak değiştirilmiştir.

2) "Pedagojik Formasyon" tanımı sadeleştirilmiştir.

3) "Yan alan" tanımında yer alan "yüksek lisans üzerine doktora eğitimi" ifadesi "yüksek lisans veya doktora eğitimi" şeklinde değiştirilmiştir.

4) Daha önceki kararlar kapsamında elde edilen haklar bu Kararla da korunmuştur.

5) Özel Eğitim alanında öğretmen ihtiyacının karşılanamaması durumunda bu alana, öğretmenlik alanları mezunu olup görme, işitme, zihinsel engelliler alanında tezli-tezsiz yüksek lisans veya doktora mezunlarının atanmalarına imkan tanınmıştır.

6) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan 12 Temmuz 2004 tarihinden önce mezun olanlar ile bu tarih itibarıyla söz konusu okullara kayıtlı bulunup mezun olanlardan Pedagojik Formasyon eğitimini tamamlayanlara Beden Eğitimi öğretmenliğine atanma hakkı tanınmıştır.

7) Ankara 7. İdare Mahkemesinin 16 Ocak 2014 tarihli ve Esas No: 2013/1512 sayılı kararı doğrultusunda 2009-2010 öğretim yılından önce Resim-İş Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar ile bu öğretim yılında adı geçen bölüme kayıtlı olup mezun olanlara Teknoloji ve Tasarım alanı Öğretmenliğine atanma hakkı tanınmıştır.

8) Sağlık alanına ilişkin atamalarda karşılaşılan güçlükleri gidermek için düzenleme yapılmıştır.

B. Çizelgede:

1) "Görme Engelliler Öğretmenliği", "İşitme Engelliler Öğretmenliği" ve "Zihinsel Engelliler Öğretmenliği" alanları, "Özel Eğitim" adı altında birleştirilmiştir.

2) "Rehber Öğretmen" alanının adı "Rehberlik" olarak değiştirilmiştir.

3) 47 alanın alana kaynaklık eden yükseköğretim programları güncellenmiştir.

4) 58 alana ait "okutacağı dersler" sütununda güncelleme yapılmıştır.

5) "Tekstil Teknolojisi" alanının alt alanları yeniden düzenlenmiştir.

6) "Drama" ve "Zeka Oyunları" derslerinin kimler tarafından okutulacağı yeniden belirlenmiştir.

Talim ve Terbiye Kurulu'nun 20 Ocak 2014 Tarih ve 9 Sayılı Kararı ile yeniden düzenlenen "Öğretmenlik Alanları, Atama Ve Ders Okutma Esasları" ile bu karara göre "Öğretmenliğe Kaynaklık Eden Program/Bölüm/Dal Mezunlarının Atanabilecekleri Alanlar" 12 Mart 2014 tarihi itibariyle Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının web sayfasında yayınlanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları - İndirmek İçin Tıklayınız...

20.02.2014 Tarih ve 9 Sayılı Karara Göre Öğretmenliğe Kaynaklık Eden Program/Bölüm/Dal Mezunlarının Atanabileceği Alanlar - İndirmek İçin Tıklayınız...

20.02.2014 Tarih ve 9 Sayılı Kurul Kararı - İndirmek İçin Tıklayınız...

BAZI DERSLERİN HANGİ ALAN ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN OKUTULACAĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Drama: Öncelikle; üniversitelerin "Drama", "Oyunculuk", "Drama ve Oyunculuk" bölümü mezunu olan öğretmenler olmak üzere, lisans veya lisansüstü öğrenimleri sırasında Drama dersi aldığını belgelendirenler ile içeriği ve süresi Bakanlıkça belirlenen eğitimleri tamamlayarak sertifika alan öğretmenler tarafından okutulur.

Ekonomi: Ekonomi bölümü mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından okutulur. Muhasebe ve Finansman alanı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı ile Pazarlama ve Perakende alanı öğretmenleri tarafından okutulur.

Fen Bilimleri: Konularına göre Fizik, Kimya ve Biyoloji dersi öğretmenleri tarafından okutulur.

Halk Kültürü: Öncelikle Halkbilim ve Türk Halkbilimi mezunu olup halen sınıf öğretmeni veya farklı alanlarda görev yapan öğretmenler olmak üzere Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilgiler ve Tarih öğretmenleri tarafından okutulur.

İşletme: İşletme bölümü mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından okutulur. Muhasebe ve Finansman alanı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri alanı ile Pazarlama ve Perakende alanı öğretmenleri tarafından okutulur.

Medya Okuryazarlığı: Öncelikle üniversitelerin Basın Yayın Yüksekokulları/İletişim Fakültelerinden mezun olup halen Sınıf Öğretmeni olarak görev yapanlar ile Gazetecilik Alanı, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri Alanı, Radyo-Televizyon Alanı Öğretmenleri olmak üzere, Sosyal Bilgiler, Türkçe ve Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri tarafından okutulur.

Proje Hazırlama: Bu derslerin okutulduğu kurumda görev yapan bütün alan öğretmenleri tarafından okutulur.

Rehberlik/Rehberlik ve Kariyer Planlama/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik: Bu derslerin okutulduğu kurumda görev yapan bütün alan öğretmenleri tarafından okutulur.

Satranç: Bakanlıkça açılan satranç kursu belgesine sahip öğretmenler tarafından okutulur.

Sosyal Bilimlere Giriş/Sosyal Bilimler/Sosyal Bilim Çalışmaları: Konularına göre Tarih, Coğrafya ve Felsefe dersi öğretmenleri tarafından okutulur.

Trafik ve İlk Yardım: Öncelikle Beden Eğitimi, Biyoloji, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sağlık Bilgisi ile Sağlık Alanı öğretmenlerince, ihtiyacın karşılanamaması durumunda ilk yardım sertifikası bulunan öğretmenler tarafından okutulur. .

Türk İslam Sanatları Dersleri: Öncelikli olarak bu derslerle ilgili sertifikası olan ve/veya lisans/lisansüstü öğrenimleri sırasında bu dersleri aldığını belgelendiren tüm alan öğretmenleri tarafından okutulur.

Yaşayan Diller ve Lehçeler: Öncelikle; üniversitelerin Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümleri ile Türk Dili ve Edebiyatı programları mezunu olup Yaşayan Diller ve Lehçelerin ilgili alanında Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayan öğretmenler olmak üzere; lisans ve lisansüstü öğrenimleri sırasında bu alanda ders aldığını belgelendiren diğer öğretmenler tarafından okutulur.

Yönetim Bilimi: Kamu Yönetimi bölümü mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından okutulur. Eğitim Bilimleri Fakültesi ile fakültelerin Eğitim Yöneticiliği ve Denetçiliği, Eğitim Yönetimi Teftişi ve Planlaması mezunu olup farklı alanlarda görev yapan öğretmenler tarafından okutulur.

Zeka Oyunları: Zeka Oyunları (Satranç, Hafıza Oyunları vb.) dersi aldığını belgelendirenler ile içeriği ve süresi Bakanlıkça belirlenen eğitimleri tamamlayarak sertifika alan öğretmenler tarafından okutulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber