Ekip otosuyla kazaya disiplin cezası

Emniyet Genel Müdürlüğü, Disiplin Tüzüğü hükümlerine dayanarak, trafik kazasına karışan personeline disiplin cezası veriyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Nisan 2014 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekip otosuyla kazaya disiplin cezası

Trafik kazasına karışan polis memurlarının yoğun serzenişi bulunuyor.

memurlar.net forumunda yer alan serzenişlerden bir kaçı şu şekilde:

- arkadaşlar bende ekip otosuy ile ters şeritten giden hırsızın peşine düştüm sağolsun vatandaşın biri geldi bana çarptı ters şeritten gittiğim için suç benim ama hırsız kovalıyordum beni haber merkezi sevk etti haber merkezinden ihbar tutanaklarınıda aldım arabayı yaptırdım cebimden bende bekliyorum daha ifadeye çağırmadılar bakalım nolcak

- 2012 ocak ayında çok karlı ve gözgözü görmeyen bir havada ekip arabası ile kaza yaptım madde 6 ya göre işlem yapıldı ve kusurlu bulundum.ve aracımızın kaskosu olmadığı için kendi cebimden yaptırıp aracın orjinalligini aldım.soruşturmadada bunu bunu belirttim.Dün soruşturma belli olmuş ve mukuayyit ve komiseri ceza istememesine rağmen İL DİSİPLİN KURULU sicilim temiz olduğunan alt ceza olarak EMNİYET ÖRGÜTÜ DİSİPLİN TÜZÜĞÜNÜN madde 4 ününün 1 .fıkrası gereği görev sırasında veya dışında yasaklanan tututum ve davranışlara sokarak alt ceza UYARI CEZASINI VERMİŞ...

- degerli meslektaslarim.bende kinama cezasi aldim.iki kez idare mah basvurdum ama bos ikiside kabul edilmedi cezayi afiyetle yedik ama danistaya basvuracam.hirsizlik yapmadik yuz kizartici.. bir is yapmadik ama anonsa giderken yaptigim kaza sonucu cezayi yedik.ben hakkimi helal etmiyorum. mudurler yesin biz ceza odeyelim adamlar oto tamir dukkani aciyor dolayli yoldan araclari zorunlu orda yaptirsinlar.... nasil yapildigi malum onlari arastirmazlar bizlen ugrasirlar ben hakkimi helal etmiyorum cok moralim bozuldu anlatamam.

DEĞERLENDİRME

Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün 6. maddesinin B/6 fıkrası şu şekildedir:

"Teslim aldığı her çeşit motorlu araç, makina, cihaz ve teçhizatta kusuru ile hasara sebep olmak."

Tüzüğe, 1998 yılında eklenen "ek 5. madde" ise şu şekildedir:

"Devlet malı araçla ya da görevliyken trafik kazası sonucu kusuruyla yaralamaya sebebiyet veren memura aylıktan kesme cezasının üst sınırı, ölüme sebebiyet veren memura 10 ay kısa süreli durdurma cezası verilir. Ancak, olayın şekline ya da kusurun derecesine göre; aylıktan kesme cezası gerektiren halde 4 ay kısa süreli durdurma cezası, 10 ay kısa süreli durdurma cezası gerektiren halde ise 12 ay uzun süreli durdurma cezası da verilebilir."

Bu hükümlerde açık olarak "kusur" denilmiştir. Ancak bu kusurun "taksir" mi yoksa "kasıt" mı içermesi gerektiği yönünde bir belirleme, 6-B/6 bendinde yer almamaktadır. İdare mahkemeleri genel olarak, olayın bu detayına girerek karar verebilmektedir. Elimizde bulunan bir idare mahkemesi kararında(1. sayfa, 2. sayfa), olayda kasıt olmadığı için verilen disiplin cezası iptal edilmiştir. Ancak, bu kararın Danıştay'da onanıp onanmadığını bilmiyoruz.

Diğer taraftan, edip otusuyla kazaya karışan polis memuruna, bazen disiplin cezasının yanı sıra araçta oluşan kazadan dolayı tamir masrafları da ödettirilmektedir. Memurlar.net forumunda yer alan bilgilerde, 2013 yılında Emniyet Genel Müdürlüğünün taşraya gönderdiği bir genelgede, polis memuru kusurlu değilse kaza masrafının memura ödettirilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak bu genelgenin aslına ulaşamadık.

Özetle asli kusurlu olarak ekip otosuyla trafik kazasına karışan bir polis memuru yapılan idari disiplin soruşturmasında hem disiplin cezası alabilmekte hem de tamir masraflarını ödemekle karşı karşıya gelebilmektedir.

İLGİLİ FORUM BAŞLIKLARI:

2009- Trafik kazasına verilen disiplin cezasının iptali ile ilgili idare mahkemesi kararı olan varmı?

2013- Tek taraflı trafik kazası , emsal karar

2013- Ekip otosuyla trafik kazası ve kınama cezası

2012- Ekip arabası ile yaptığım kazadan uyarı cezası aldım

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber