MİT, personel alımında yalan makinası kullanabilecek

MİT'in teşkilat kanununda yapılan düzenlemeye göre, personel alımında, yalan makinası uygulaması dâhil test teknik ve yöntemlerini kullanabilecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Nisan 2014 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT, personel alımında yalan makinası kullanabilecek

MİT Teşkilat Kanununda değişiklikler öngören 6532 sayılı Kanun, 26 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanun değişkliğinin tam metni için tıklayınız.

İŞTE, DEĞİŞİKLİKTE DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR

MİT, TÜM TÜZEL KİŞİLİKLERDEN VERİ ALABİLECEK

Kanunun 6. maddesinde yapılan düzenlemeye göre, MİT; Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilir, bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilir ve bunlarla irtibat kurabilir. Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamazlar.

MİT, KİMLİK DEĞİŞİMİ İÇİN TÜZEL KİŞİLİK KURABİLECEK

Kanunun 6. maddesinde yapılan düzenlemeye göre, MİT, İstihbari faaliyetler için görevlendirilenlerin kimliklerini değiştirebilir, kimliğin gizlenmesi için her türlü önlemi alabilir, tüzel kişilikler kurabilir. Kimliğin oluşturulması veya tüzel kişiliğin kurulması ve devam ettirilmesi için zorunlu olması durumunda gerekli belge, kayıt ve dokümanlar ile araç ve gereçler hazırlayabilir, değiştirebilir ve kullanabilir.

MİT, PERSONEL ALIRKEN YALAN MAKİNASI KULLANABİLECEK

MİT'te görev alan veya alacak kişilerin güvenilirliklerini ve uygunluklarını belirlemek için yalan makinası uygulaması dahil test teknik ve yöntemlerini kullanabilir.

MİT'TE GÖREV ALMAK İSTEYENLERİN TELEFON SİNYAL BİLGİLERİ DİKKATE ALINABİLİR

Önleyici istihbarat elde etmek ve analiz yapabilmek amacıyla yukarıdaki hükümlere ve diğer kanunlardaki düzenlemelere bağlı kalmaksızın; MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİT mensuplarının, MİT'te görev almış olanların veya görev almak üzere başvuranların iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, sinyal bilgileri değerlendirilebilir, kayda alınabilir.

MİT'TEN EMEKLİ OLANLAR DA SİLAH TAŞIYABİLECEK

MİT mensupları ile emeklileri, demirbaş silahları ve zati silahlarını MİT Müsteşarlığı kayıtlarına geçirilmek ve MİT Müsteşarlığınca verilen belgelere işlenmek kaydıyla, meskün mahaller dahil her yerde taşıyabilirler. Bu suretle düzenlenen belgeler taşıma izni belgesi yerine geçer.

CUMHURİYET SAVCILARI, MİT TIRLARINA BASKIN DÜZENLEYEMEYECEK

Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde MİT Müsteşarlığına bildirirler. MİT Müsteşarlığının, konunun görev ve faaliyetlerine ilişkin olduğunu belirtmesi veya belgelendirmesi halinde adli yönden başkaca bir işlem yapılmaz ve herhangi bir koruma tedbiri uygulanmaz. Ancak birinci fıkra hükümlerine göre işlem yapılabilir.

MİT'E ÇALIŞANLARIN EŞİ, ÇOCUĞU, ANNE BABASI VE KARDEŞİ KORUNABİLECEK

MİT mensupları ile istihbarat hizmetlerine yardımları tevsik edilenler ve bunların eş, çocuk, ana, baba ve kardeşleri MİT Müsteşarının onayıyla 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yer alan koruma tedbirlerinden yararlandırılabilir.

MİT MENSUPLARININ VE AİLLERİNİN İSİMLERİNİ YAYINLAYANLARA HAPİS CEZASI

MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.

Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde; 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununun 11 inci maddesi ile 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri hükümlerine göre sorumlulukları belirlenenler ile bunları yayanlar hakkında üç yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası verilir.

MİT'İN TALEPLERİNİ KARŞILAYANLARIN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUĞU OLMAYACAK

"Bu Kanunda MİT'e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilir, bu talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğu doğmaz.

Bu Kanun ile diğer kanunlarda aynı konuyu düzenleyen farklı hükümler bulunması halinde bu Kanun hükümleri uygulanır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber