MGK: İzin verilmeceyek

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sona erdi. Bildiride 'Ülkeyi tehdit eden yapılanmaya izin verilmeyecek' denildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2014 20:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MGK: İzin verilmeceyek

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı'nın ardından yayınlanan bildiride, halkın huzurunu ve ülkenin güvenliğini ilgilendiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğü belirtilerek "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" denildi.

MGK bildirisinde, Suriye'deki çatışma ortamının ulusal güvenlik başta olmak üzere bölgesel barış ve istikrara yönelik oluşturduğu tehdidin kapsamlı olarak değerlendirildiği kaydedilerek Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yürütülen çalışmaların da gözden geçirildiği belirtildi.

Halkın huzurunu ve ülkenin güvenliğini ilgilendiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğü ifade edilen bildiride, "Ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik olarak alınan tedbirler değerlendirilmiştir" ifadesine yer verildi.

Fetih ve Hamas arasında varılan mutabakattan memnuniyet

Ortadoğu'daki diğer gelişmelerin de toplantıda ele alındığı ifade edilen bildiride şunlar kaydedildi:

"Irak'ta meydana gelen gelişmeler, tüm boyutlarıyla incelenmiş ve ikili ilişkilerimizin son durumu gözden geçirilmiştir. Ülkedeki mevcut sıkıntıların, bugün yapılan genel seçimlerin de katkısıyla demokratik ve anayasal çerçevede çözüme kavuşturulmasının, Irak ile birlikte bölgemizin huzur ve istikrarına olumlu etkide bulunacağı belirtilmiştir.

İsrail ile Filistin arasında yürütülen barış müzakerelerinde gelinen aşama değerlendirilmiş, bölgede kalıcı ve yaşayabilir bir barış için elzem olan Filistinliler arası birliğin sağlanması doğrultusunda Fetih ve Hamas arasında varılan mutabakattan duyulan memnuniyet vurgulanmıştır.

Mısır'da son zamanlarda yaşanan olaylar gözden geçirilerek özellikle kitlesel idam kararları hakkında duyulan kaygı ifade edilmiş ve bu kararların dost ve kardeş Mısır halkının geleceği bakımından düzeltileceği yönündeki beklenti dile getirilmiştir."

MGK Toplantısı'nda Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizle ortaya çıkan bölgesel durumun kapsamlı şekilde görüşüldüğü dile getirilen bildiride, mevcut ve muhtemel gelişmelerin seyir tarzının Türkiye'ye yansımaları ile Kırım Tatar Türklerine etkilerinin değerlendirildiği vurgulandı.

Bildiride, "Toplantıda ayrıca bölgesel ve küresel güvenlik ortamındaki gelişmelere uygun olarak ülkemizin ihtiyacı olan ve Sayın Cumhurbaşkanımızca başlatılan savunma reformu çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir" ifadesi yer aldı.


5 buçuk saat sürdü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen nisan ayı olağan toplantısı, 5 buçuk saat sürdü.

Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel vefat eden kayınpederi Mehmet Özkarahan'ın cenazesi, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise yurt dışında olduğu için katılmadı.


Uğur ERGAN


MGK öncesi, ilgili kurumların yanı sıra özellikle Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları arasında bir dizi görüşme yapıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gülen'in iadesi süreciyle ilgili neler yapılabileceğine dair kurmaylarından bilgileri topladı. Güvenilir kaynaklar, bu konuda Dışişleri Bakanlığı'nın Adalet Bakanlığı'ndan gelecek dosyaların tercümesi ve gerektiğinde ABD'nin Ankara Büyükelçiliği üzerinden Washington yönetimine iletilmesi görevini üstleneceğini söylediler. Aynı kaynaklar, "Önemine göre dosyalar, bazen iki ülke adalet bakanlıkları arasında da değişebilir" dediler.

Geçen Şubat ayındaki MGK'da da Gülen dosyası gündeme gelmiş ve konu ilk madde olarak MGK bildirisine, "Ülke genelinde güvenliği ilgilendiren hususlar ve yürütülen çalışmalar değerlendirilmiş, bu kapsamda halkımızın huzurunu ve ulusal güvenliğimizi tehdit eden yapılanmalar ve faaliyetler görüşülmüştür" diye yansımıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber