İsmi havalı ama tercih eden yok

Bilgisayarların günlük yaşamımızda yeri artarken, bilişim denince ilk akla gelen meslek olan bilgisayar mühendisliği bölümleri artık boş kalıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Mayıs 2014 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İsmi havalı ama tercih eden yok

BURAK KILANÇ

Bilgisayarların günlük yaşamımızda yeri artarken, bilişim denince ilk akla gelen meslek olan bilgisayar mühendisliği bölümleri artık boş kalıyor. Popüler meslekler arasındaki bilgisayar mühendisliği, akademik başarısı düşük öğrencilerin tercih ettiği bölümler arasına katılıyor.

Türkiye'nin 2023 vizyonunu tanımlayan hedeflere ulaşılabilmesi için bilişim sektörünün göstereceği büyüme ve performansın önemi sık sık dile getiriliyor. Ancak ÖSYS istatistikleri, gerek doluluk oranları, gerekse bu alana yönelen öğrencilerin akademik altyapısı dikkate alındığında tehlike sinyalleri veriyor. 2013 ÖSYS'de bilgisayar mühendisliği tercih edecek adaylar 48'i devlet, 42'si vakıf ve 5'si de Kıbrıs üniversitesi olmak üzere 95 farklı üniversite içinden tercih yaptı.

Yüzde 28 boş kaldı

Temmuz ayının son haftasında açıklanan ilk yerleştirmelerde devlet üniversitelerinde bulunan örgün bilgisayar mühendisliği kontenjanlarının tamamı doldu. Devlette boşluk sadece ODTÜ'nün Kuzey Kıbrıs Kampusu'nda kaldı. 2013'te vakıf üniversitelerinde 65 programın ise kontenjanı dolmadı ve bunların taban puanı oluşmadı. Kontenjanlarda %28 boşluk kaldı. Boş kalan programlar arasında %50 ve %25 burslu kontenjanların da bulunması da üniversite adaylarının, bilgisayar mühendisliği okumak için para harcamayı istemediklerini düşündürdü. Yüzde 48 gibi yüksek bursluluk oranına rağmen kontenjanlarda %28 boşluk kalması vakıf üniversiteleri açısından tehlike çanlarının çaldığına işaret ediyor. Ek yerleştirme döneminde devlet ya da vakıf üniversitelerinde yeni bir bilgisayar mühendisliği bölümü açılmamış olduğunun da altını çizmek isterim.

Karabük liste başı

Bilgisayar mühendisliği kontenjanlarının üniversitelere göre dağılımı incelendiğinde devlet üniversitelerinde listenin başında 475 kontenjan ile hem birinci, hem ikinci hem de uzaktan eğitim yürütülen Karabük Üniversitesi bulunuyor. Uzaktan eğitim verilmeyen üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi 196 kontenjanla başta yer alıyor. Vakıflarda 100 ve üstünde kontenjanı olan üniversiteler ise Bilkent, Beykent ve Zirve üniversiteleri.

Boğaziçi ilk sırada

Bilgisayar mühendisliği bölümlerinin taban puanları dikkate alındığında devlet üniversitelerinde İstanbul Ankara ve İzmir'in önde olduğunu görüyoruz. Boğaziçi Üniversitesi 510.821 puanla listenin başında yer alıyor. Vakıf üniversiteleride ise taban puanlarına bakıldığında Koç, Bilkent TOBB, ETU üniversiteleri olmak üzere tam burslu programların taban puanları yüksek seviyelerde. 65 vakıf programının boş kalmış ve taban puanın oluşmamış olması ise düşündürücü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber