Sağlık çalışanlarına yıpranma ve lisans tamamlama müjdesi

Başbakan Erdoğan, Sağlık-Sen'in Hemşireler Günü Büyük Türkiye Buluşması'na katıldı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mayıs 2014 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık çalışanlarımıza da yıpranma payını getiriyoruz.

Sordum ne kadara ne kadar. Dediler ki 'Beş yıla bir yıl.' Bunu sendikacınız söyledi.

Arkadaşlarıma talimatı vereceğim. Beş yıl hizmeti olanın bir yıl yıpranma payı olacak.

Bu meclisin kapanmasına kadar belki yetişmeyebilir ama yeni yasama yılına yetiştireceğiz.

Erdoğan konuşmada şu mesajları verdi:

Tüm hemşirelerin Hemşireler Günü'nü kutluyorum. Sizler en güzel mesleği icra ediyorsunuz. Uzak demeden ihtiyacı olanlara nasıl el uzattığınızı biliyoruz. İşinizi yaparken ne zorluklara katlandığınızı biliyoruz. En güzel anlarda siz insanların yanındasınız. Bebekler doğduğunda ilk önce sizi görüyor. Hastalar ameliyattan uyandığında ilk sizi görüyor. Siz umudun adısınız. Her birinizden tek tek Allah razı olsun. Her birinize tek tek teşekkür ediyor, "İyi ki varsınız" diyorum.

Hemşirelik mesleği kendine özgü kanunu olan bir meslek. 2007'de bunu inceledik. Lisans eğitimi alan hemşirelere uzman hemşireliğin yolunu açtık. 2010'da Hemşirelik Yönetmeliği'ni yayınladık ve onların görevlerinin daha net bir biçimde belirlenmesini sağladık. İnşallah daha rahat çalışmanızı sağlayacak adımları atmaya devam edeceğiz.

Önlisans eğitiminden sonra iki yıllıktan dört yıllık eğitime geçiş sıkıntısı dile getirildi. Ben de bakanıma talimat veriyorum. İnşallah bununla ilgili yasal değişiklik neyse önünü açacağız. İki yıllık eğitimi dört yıla tamamlanmasını sağlayacağız.

Erdoğan: Önlisans mezunu memur lisansa tamamlayacak

TABLO DEĞİŞTİ

Bundan 15 yıl öncesinde sağlık sektörünün sıkıntılarını çok iyi bilirsiniz. Ben vatandaş Erdoğan olarak çektiğim sıkıntıları biliyorum. Rahmetli anneciğim, beni önceden Okmeydanı SSK'ya gönderir ben de orada kuyruğa girerdim, numarayı alırdım. Ben aldıktan sonra da anneciğim gelirdi. Sabah 6'da gelip kuyruğa girerdim. Ben numaradan sonra eve dönerdim annem de numarasıyla hastaneye giderdi. Oralardan nereye geldik. Artık nerede, nasıl muayene olacaksınız elektronik sistemle yapılıyor. Röntgen için 6 ay sonraya gün verilirdi. Bunlar geride kaldı. Sağlık hizmeti almak hastalar için çileydi. Çok dostlarımız hastanelerde rehin alınırdı. Belediye başkanlığımda İstanbul'da rehine kurtardığım günleri hatırlarım. Hastane kapılarındaki dramlar manşetlere taşındı hep. Bizler bu tabloyu değiştirdik. Vatandaş doktora, ilaca ulaşamazdı. SSK zamanları, inersin hastanenin eczanesine, şimdi ben 'genel müdür' diye takılırdım- eczanede doktorun yazdığı ilaçları bulamazdım. Eczacı hanım, "İhale yapılmadı" derdi. "Paranla alacaksın" derdi. Şimdi istediğin eczaneden ilacını alıyorsun hamdolsun. Artık insanımız boynu bükük hastane kapılarından dönsün istemiyoruz. Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet gibi dört temelin üstünde büyüteceğiz. Eğitim önemli. Yoğun yatırımlar yapıyoruz. Adalette, emniyette de öyle. İnceleyin dört temel alanda önemli eserler kazandırdık. 10 milyon tablet bilgisayarın ihalesine hazırlanıyoruz. Tüm okullarımızın etkileşimli tahtalarının ihalesine hazırlanıyoruz. Yavrularımız tabletleriyle okullarına gidecek. Dört yıl içinde bunu yapacağız. Bu alanlarda gerçekleştirdiğimiz devrimler sayesinde bizler hükümet ve kişisel olarak halkımızın hayır dualarını alıyoruz. Bir hükümet halkın isteklerini karşılamıyorsa o hükümetin uzun yıllar görevde kalmasının imkanı yoktur.

Biz göreve geldiğimizde sağlık meslek liseleri kapatılmıştı. "Gerek yok" dendi. Ne yaptık? Katsayıları kaldırdık. Sağlık meslek liselerinin kapasitelerini genişlettik. Sağlık meslek lisesi bitirenler istediği üniversitelere girmeye başladı. Aile hekimliği uygulamasını da başlattık. 20 bin 684 aile hekimimiz var. Kamu hastanelerindeki yatak sayısı 6 bin idi. Şimdi 45 bin 200 var. MR sayısı sadece 18'di. Bugünse toplam 251 MR cihazı var. Son 12 yılda BT sayısı 121'den 436'ya çıktı. Kamuda diyaliz sayısı şimdi 4 bin 746. Ambulans sayımız 3 bin 935 oldu. Yıllık vaka sayısı 3 buçuk milyona çıktı. Ne helikopter vardı ne jet ambulans vardı. Bizim iktidarımızda Türkiye uçak ambulansla, helikopter ambulansla tanıştı. 4 tane de deniz ambulansımız var.

HEMŞİRELERE YIPRANMA PAYI

Sorduk, yıpranma payını ne kadara ne kadar veriyorlar, "5 yıla 1 yıl" dediler. Ben de talimatı vereceğim, "5 yıl hizmeti olanın 1 yıl yıpranma payı olacak".

Sağlık tesisleri alanında da rekordan rekora koşuyoruz. Şehir hastanelerini kurmak en büyük sevdamdı. Temellerini attık. 30 büyük şehirimizde şehir hastanelerini kuracağız. Türkiye'den dünyanın değişik yerlerine hastalarımız gitmesin. Burada tedavi olsunlar. Bu hastaneler dünyaya örnek olacaklar. Şimdi hayalim bu. İstiyoruz ki hasta yemyeşil, temiz bir kampüse gitsin. Oradan oraya koşmasın. Yatacaksa konforlu modern odalarda yatsın. Refakatçısı da orada kalabilsin. İşte şehir hastaneleriyle vatandaşlarımıza bu kaliteyi getiriyoruz. Yapımı devam eden 10 adet hastanemiz var. İhale aşamasında olan 3 hastane var. İhaleye çıkacak olan 46 hastane var.

AMERİKA BİLE İSTEDİ

2023'te Türkiye inşallah dünyanın 10 en büyük ülkesinden biri olacak. Bir gün Sultanahmet Camii'nde bir turist grubu gördüm. "Welcome" dediler. Yanlarına gidince de "Sağlık reformunu nasıl yaptınız?" dediler. O sırada benim Amerika ziyaretim vardı. "Bu reformu Sayın Obama'ya da anlatsanıza" dediler. Obama da bu sistemi çıkarmak istedi ama kongre hep engel oldu. Hamdolsun biz sağlık reformunu hallettik. Allah yar ve yardımcımız olsun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber