Merkez Bankası düşüşü frenledi piyasalar faiz kararını bekliyor

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasının ardından piyasalardaki ?kara pazartesi' senaryolarını Merkez Bankası'nın döviz ve faize müdahale sinyali bozdu. Geçen cuma enflasyon açıklamasından önce 1,53 YTL'ye gerileyen dolar, yüksek çıkan rakamların ardından 1,6 YTL'ye, bono faizleri de yüzde 16,5'ten yüzde 17,65'e kadar tırmanmış, kapalı olduğu için Borsa'daki etkisi ölçülememişti. Tahminler piyasaların açılış gününde çöküşün süreceği yönünde idi. Ancak Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın pazar günü yaptığı açıklamada, faiz artırımının yanı sıra dövize satış müdahalesi olabileceğini söylemesi, tahminleri boşa çıkardı. 1,61 YTL'den açılan dolar, 1,5790 yeni liradan kapandı. Bono bileşik faizi yüzde 18,5 seviyesinde durulurken, Borsa endeksi yüzde 3,67 kayıpla 37 bin 859 puana geriledi.

Piyasa uzmanları yarın olağanüstü toplanacak Para Politikası Kurulu'ndan son 4,5 yıldır ilk defa faiz artırımı kararı çıkmasını bekliyor. 20 Şubat 2002'den itibaren gecelik borçlanma faizini yüzde 59'dan en son 28 Nisan 2006'da yüzde 13,25'e düşüren bankanın bu kez yüzde 0,5 oranında artış yapacağı tahmin ediliyor. Fortis Bank'tan Portföy Yöneticisi Ali Orhan Yalçınkaya, enflasyon verilerinin piyasayı rahatsız edecek şekilde yüksek çıktığını; ancak Merkez Bankası'nın toplantıyı erkene alarak ?ben buradayım' mesajı vermesinin büyük düşüşü frenlediğini söyledi. JP Morgan Chase ekonomisti Yarkın Cebeci, "Faiz artırımı gerekiyordu. Ay sonunu beklemeden müdahale çok olumlu bir karar olur. Merkez Bankası yapması gerekeni yaparak piyasalarda çok daha büyük bir dalgalanmanın önüne geçti." diye konuştu. Faiz artırımının en az yüzde 0,5 olmasını bekleyen Raymond James'ten Başekonomist Özgür Altuğ'a göre, ilk etapta çok agresif bir faiz artırımı büyüme hedefleri açısından uygun olmayabilir. Dolayısıyla faiz artırım miktarının yanında asıl önemli olan verilecek mesajdır. Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, döviz ve faize müdahale için başka seçenek kalmadığını ifade ederek, "Piyasalara olumlu etki yapacak mantıklı bir karar." dedi. Kabaca'ya göre Merkez'in elinde eskiden olduğu gibi ?bir atımlık barut' yok. Yapı Kredi Bankası Başekonomisti Ahmet Çimenoğlu, MB'nin kararının, özellikle piyasalarda var olduğunu belli etmesi açısından büyük önem taşıdığı görüşünde. Merkez Bankası'na yakın çevreler ise Başkan Durmuş Yılmaz'ın sözlerinin tam olarak anlaşılamadığını söyledi. Bankanın ABD'nin faiz artırımı ve buna bağlı küresel likidite şartlarından kaynaklanan bir dalgalanma olması halinde dövize müdahale etmeyi düşünmediğini aktaran kaynak, Yılmaz'ın "iç piyasalardan kaynaklanan bir dalgalanma olursa dövize müdahale edebiliriz" sinyali verdiğini dile getirdi. Kaynak, Yılmaz'ın ?benim oyum faiz artışı yönünde' görüşünün Para Politikası Kurulu üyelerini bağlamasa da başkanın sözünün ciddiye alınacağını ifade etti. Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan ise dolar ve faize müdahalenin olumsuz etki yapabileceğini düşünüyor. "Müdahalenin ardından piyasaların bunun geri dönüşü olacağını görmesi gerekir." diyen Bahçuvan, aksi takdirde ters etki yaparak paniğe sebep olabileceğini söyledi. Kurun şu anki seviyesinin yüksek olmadığını ifade eden Bahçuvan, faizlerle oynanmasının bankaları zarara uğratabileceğini aktardı.

Öte yandan TMSF kaynakları, mayıs sonunda bankalararası piyasada başladıkları döviz satışının devam ettiğini, geçen haftaki yaklaşık 150 milyon dolarlık ortalama satış miktarından sonra dün de 50 milyon dolarlık satış yaptıklarını söyledi. Kaynaklar, ödemelerini YTL cinsinden yapmak zorunda olan TMSF'nin dolar satışlarına önümüzdeki günlerde devam edeceğini; ancak bunun daha büyük montanlarda değil, peyderpey olacağını vurguladı. TMSF'nin, el konulan bankaların sahiplerinden devralınan şirketlerin iktisadi yükümlülük haline getirilmesinden sonra yaptığı varlık satışlarından elde ettiği gelirlerden kaynaklanan ve piyasada satılabilecek 4 milyar dolarlık kaynağı bulunuyor. Bunun dışında Vodafone'un Telsim için yaptığı ödemeden gelen 4,55 milyar doların 3,3 milyar dolarlık kısmı da piyasalarda satılarak YTL'ye çevrilecek. TMSF'nin mayıs sonundan beri yaptığı satışlarla bunun 700 milyon dolarlık kısmının YTL'ye dönüştürüldüğü tahmin ediliyor. Ekonomi Servisi

?Ekonomi 3-4 yılda rayına oturur'

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, döviz kurlarındaki hızlı yükselişi 'düzeltme hareketi' şeklinde değerlendirdi. Kurların uzun zamandır yerinde saydığını ve enflasyon oranlarının sürekli indiğini belirten Yavrucu, piyasalardaki düzeltmeyi 'kriz' olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu söyledi. Dövizdeki iniş-çıkışın devam edeceğini dile getiren Yavrucu'ya göre, ufak-tefek oynamalar sonucu paniklemenin manası yok. 'Döviz düşüktür' diyenler şimdi ağlamaya başladı. 'Dövizin çıkmasını isteyenler sizdiniz' şimdi ne oldu? Ekonomi 3-4 yılda rayına oturur, stabil hale gelir. Bunun için siyasi istikrarın devam etmesi şart. Erken seçim tartışmalarından uzak durulmalı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber