Eker, 1 milyar liralık tatlı karı kime verecek?

Milli Gazete yazarı Sadettin İnan geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanlığındaki "Ürün Doğrulama Takip Sisteminin" hikayesini yazdı.

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 04 Haziran 2014 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Eker, 1 milyar liralık tatlı karı kime verecek?

Milli Gazete yazarı Sadettin İnan geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanlığındaki "Ürün Doğrulama Takip Sisteminin" hikayesini yazdı. Bu hikayedeki bilgilere göre bu işi alacak firmanın elde edeceği kazanç 1 milyar dolara yaklaşıyordu. İnan'ın yazısı sonrasında, Tarım Bakanlığı biir cevap ve düzeltme yazısı yayımladı. İnan'ın yazısına ve Tarım Bakanlığının cevabi yazısına aşağıda yer veriyoruz.

29 Mayıs tarihli yazı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in samimi arkadaşı...
Aslen Siirtli...
Bir zamanlar Fenerbahçe Spor Kulübü'nün üst düzey yöneticisiydi...
Muz ithalatçısı olmasından dolayı kamuoyunda 'çikitacı' olarak biliniyor...
Tarım Bakanlığı'ndan aldığı 'tartışmalı ihale' ile ismi son günlerde sürekli gündeme geldi...
Hakan Bilal Kutlualp'ten bahsediyorum...
Duyumlarımıza göre Hakan Bey'in bugünlerde canı çok sıkkınmış...
Tarım Bakanlığı'na da öyle eskisi gibi sık sık gelip gitmiyormuş...
Hatırlayacaksınız; Tarım Bakanlığı sahte ve kaçak ürünlerin piyasada satılmasının önüne geçebilmek iddiasıyla 'Ürün Doğrulama Takip Sistemi' adı altında 'etiketli' (karekod) bir sistem getirileceğini duyurmuştu. Bu işin ihalesi de 'tek patent sahibi' denilerek Hakan beyin şirketine verilmişti.
Bu iş öyle tatlı bir iş ki bildiğiniz gibi değil...
Yıllık 1 milyar dolar kazanç sağlanabilecek bir iş...
Piyasada aldığımız birçok ürünün üzerindeki etiketleri sadece Hakan Bey'in firması satacak...
Yani anlayacağınız zahmetsiz ama geliri de bir o kadar tatlı bir iş...
Bu işin Hakan Bey'e veriliş şekli büyük tepki çektiği için Bakanlık bu işi Ağustos ayına ertelemek zorunda kalmıştı. Ancak bu erteleme tepkileri dindirmeye yönelik bir ertelemeydi...

Sistem Ağustos ayında devreye girecek...

Sistem gecikmeli de olsa devreye girecekse Hakan Bey'in canı niye sıkkınmış diye sorabilirsiniz...
Bildiğiniz üzere bu işin veriliş şekli kamuoyuna sızınca Bakanlık da ister istemez şartnamede bazı değişikliklere gitmek zorunda kalmıştı. Örneğin şartnamenin süresi öncekine göre kısaltıldı. Bazı etiketlerin fiyatları indirildi. Bazıları ise ücretsiz hale getirildi. Böyle olunca elde edilecek tatlı gelir de düşmüş oldu.
Duyumlarımıza göre kamuoyunda da fazla dikkat çektiği için Hakan Bey de ister istemez bu işten soğumuş... Hatta Bakanlıkta iyi tanıştığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Erdal Celal Sumaytoğlu'na etiketler için 6 milyon liraya aldığı ve Bakanlığın Bilgi İşlem katındaki depoda tuttuğu cihazları bile devretmeye hazır olduğunu söylemiş...
Hakan Bey bu işten gerçekten vazgeçecek mi yoksa bir ara formül bulunacak mı bunu önümüzdeki günler gösterecek.
Ancak burada Bakanlığın içinde oluşturulan bir üst kurula dikkat çekmek istiyorum. Bu üst kurul Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nın altında gibi görünse de aslında üstünde bir kurul... Bu kurulun Başkanlığını da Teftiş Başkanı Erdal Celal Sumaytaoğlu yapıyor. Bilişim Koordinasyon Kurulu olarak tanımlanan bu kurulun kanun ve yönetmeliklerde bir karşılığı yok ancak Bakan Eker'in oluru ile geçen yıl kurulmuştu. Bakanlığın bilişim, yazılım ve bilgisayar alımları tek elden bu kurul tarafından yapılıyor.


Bu bilgilerden sonra şimdi soralım;
Kamuoyunda büyük tepki çeken 'Ürün Doğrulama Takip Sistemi'nin ihale şartnamesini bu kurul mu hazırlamıştır? Bu kurul tarafından bilişim ve yazılım işlerinden Hakan Bey'e başka işler verilmiş midir?
Bu kurul, yakın bir zamanda Bakanlığın iç işlerinde kullanılacak bir yazılım programı almış mıdır?
Bir önceki yazılım programına ödenen rakam ile yeni alınan programa ödenen rakam arasındaki fark nedir?
Açıklama lütfunda bulunurlarsa bizde buradan kamuoyunu bilgilendirmiş oluruz...

2 Haziran tarihli yazı

CEVAP ve DÜZELTME METNİDİR!

Bir 'Karekot Hikayesi' yazdık altından neler çıktı!

Hatırlayacaksınız bu 'Hikayede'; Bakan Eker'den, samimi arkadaşı Hakan Bilal Kutlualp'ten, zahmetsiz ama tatlı bir gelir vaat eden karekot ihalesinden, bilişim, yazılım ve bilgisayar alımlarının tek elden yapılabilmesi için Bakanlık içinde oluşturulan ama kanuni hiçbir dayanağı olmayan 'üst kuruldan' ve bu üst kurulda olağanüstü yetkilerle donatılan 'operasyonel' Başkan Erdal Celal Sumaytaoğlu'ndan bahsetmiştik.

'Hikayede' bahsettiğimiz konuların, 'kamuoyunda yanlış algılamalara yol açabilecek mahiyette' olduğu ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından önem taşıdığı belirtilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden 'Cevap ve Düzeltme' metni gönderildi.

Önce Bakanlıktan gelen 'Cevap ve Düzeltme' metninde yer alan açıklamaları kısaca özetleyelim:

"Bilişim Koordinasyon Kurulu'nun 2013 /2 nolu Bakanlık Genelgesi ile kurulduğu, amacının mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanarak, teknolojik imkanlardan azami seviyede faydalanarak birimler arası koordinasyonu sağlamak olduğu, bilişim, yazılım, bilgisayar alımlarının tek elden yapılmasının Kurul'un görevleri arasında bulunmadığı, ihale şartnamesi hazırlama, ihale veya alım yapma yetkisine sahip olmadığı ve Kurul'un hiçbir yazılım satın almadığı gibi, satın almak gibi bir görevi de bulunmamaktadır"

Şimdi de biz bu yapılan açıklamaya karşın kendi 'evap ve Düzeltme' hakkımızı kullanalım...

Bilindiği üzere bilişim işlerini tek elden yürütmek amacıyla oluşturulan söz konusu Kurul, 1 Nisan 2013 tarihli Bakanlık makamından alınan 70 sayılı 'Olur' yazısı ve yine aynı tarihte çıkartılan '2013 / 2 nolu' Bakanlık Genelgesi ile oluşturuldu.

Gerek 'Olur' yazısında gerekse de Genelgede Kurul'un görevleri açıkça şu şekilde belirtiliyor: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatı için ihtiyaç duyulan mevcut ve ilerde doğabilecek bilişim ve teknoloji ile ilgili her türlü sistem, yazılım, donanım, cihaz, lisans, patent, hak, proje veya çalışmaların alımı, planlaması, uygulanması, koordinasyonu ve takibi için gerekli olan faaliyetlerin yürütülmesini sağlamak..."

Görüleceği üzere her şey açık ve net... Kurul'un bilişimle ilgili alımlarda geniş bir yetkisi var. Hatta bu yetkilerle yetinmeyip Kurul'un alımlarda 'yön verme' yani 'yönlendirme' hakkı bile bulunuyor. Bu yönlendirmeye uymayan, merkez ve taşra teşkilatlarındaki çalışanlar hakkında da idari ve disiplin işlemleri uygulama yetkisi var.

Durum böyle iken nasıl oluyor da 'Bilişim, yazılım ve bilgisayar alımlarının tek elden Bilişim Koordinasyon Kurulu tarafından yapılması kurulun görevlerinin arasında bulunmamaktadır' denilebiliyor... Anlaşılır gibi değil...

Son olarak 2013 / 2 nolu Bakanlık Genelgesinde Kurul'un kurulması için dayanak gösterilen 639 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin 24'üncü maddesinin 2'nci fıkrası hükümlerine göre de böyle bir kurul oluşturulamaz.

Bunun da altını tekrar çiziyoruz...

"Bakanlık, görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışmalarda bulunmak üzere diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanların katılımıyla geçici çalışma grupları oluşturabilir" ifadelerinin yer aldığı 2'nci fıkrada böylesine bir Kurul'un kurulabileceğinden bahsedilmiyor.

Dolayısıyla bu Kurul; bırakın hangi yetkilere sahip olduğunu, yasal dayanaktan bile yoksun. Yani bir an önce lağvedilmesi gerekiyor.

Sonuç olarak kamuoyu öyle değil böyle bilgilendirilir!

Sadettin İnan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber