TBMM'de yoğun gündem

TBMM Genel Kurulu, iki haftadır görüştüğü ve önemli düzenlemeler içeren Yeni Yargı Paketi'ni bu hafta yasalaştıracak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2014 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de yoğun gündem

Meclis'i bu hafta yoğun bir gündem bekliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta yapılması planlanan ancak ertelenen Musul'daki gelişmelerle ilgili Genel Görüşme'nin yapılıp yapılmayacağı henüz belli olmadı. Ancak, gelişmeler çerçevesinde Genel Görüşme'nin yapılabileceği üzerinde duruluyor.

TBMM Genel Kurulu, iki haftadır görüştüğü ve önemli düzenlemeler içeren Yeni Yargı Paketi'ni bu hafta yasalaştıracak. 104 maddelik Tasarı'nın 86 maddesi kabul edildi. Genel Kurul, "temel kanun" olarak görüştüğü TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarının dördüncü bölümünü 17 Haziran Salı günü ele alacak.

Tasarı, Anayasa Mahkemesi'nin kısmen iptal ettiği HSYK'nın yapısını, değişiklikten önceki haline döndüren düzenlemeleri de içeriyor. Cinsel dokunulmazlığa karşı ve çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarında cezaları önemli ölçüde artıran tasarı, uyuşturucu suçlarında denetimli serbestliğin yalnızca bir kez uygulanmasını öngörüyor.

Ağır hastalık ya da engellilik nedeniyle cezaevinde hayatını yalnız idame ettiremeyenlerin cezasının infazı, toplum güvenliği bakımından ağır ve somut bir tehlike oluşturmadıkları değerlendirilirse geri bırakılacak. Çocuğa karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılının, müebbet hapis cezasının 33 yılının, süreli hapis cezasının dörtte üçünün infaz kurumunda iyi halli çekilmesi durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanılabilecek.

Koşullu salıverme süreleri, TCK'daki cinsel saldırı suçundan, çocukları cinsel istismar suçundan, reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan hapis cezasına mahkum olanlar hakkında da uygulanacak. Bu suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde "tıbbi tedaviye tabi tutulmak", "tedavi amaçlı programlara katılmak", "mağdurun yaşadığı bölgede ikametten yasaklanmak", çocuklarla bir arada olunan ortamda çalışmaktan yasaklanmak" gibi yükümlülüklere karar verilebilecek.

Ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen mahkumlar, toplum bakımından ağır ve somut bir tehlike oluşturmuyorsa cezalarının infazı geri bırakılacak. İdari yargıda istinaf mahkemeleri kurulmasını öngören tasarı, Yargıtay'ın yapısında da değişiklik yapıyor.

Gelibolu için yeni düzenleme geliyor

Genel Kurul; Yeni Yargı Paketi'ni yasalaştırdıktan sonra Gelibolu'ya yeni koruma kalkanı getiren "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun Tasarısı"nı ele alacak.

Tasarıya göre; Gelibolu'da tarihi, kültürel ve manevi değerlerle doğal dokuyu koruyacak tarih alanı oluşturulacak ve bunu yönetecek Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulacak. Tarihi Alanda, planlarda öngörülenler dışında, yeni yapı ve tesis yapılamayacak, köylerin dışındaki ruhsatsız yapılar yıkılacak. Alanın milli park vasfı ortadan kalkacak. Tarihi Alanda yapılacak Çanakkale Savaşları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi etkinliklerini, Tarihi Alan Başkanlığı düzenleyecek. Tarihi alanda belirlenen yer dışında geceleme ve alkol tüketmeyle sönmemiş sigara ve yangın çıkarmaya ağır cezalar geliyor.

Komisyonlar

TBMM'deki araştırma ve ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Çevre Komisyonu, Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine 19 Haziran Perşembe günü devam edecek.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu; AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve Gaziantep Milletvekili Ali Şahin'in, İskan Kanunu'nda değişiklik yapılmasını içeren yasa teklifini 19 Haziran Perşembe günü görüşecek. Teklif, baraj yapımı nedeniyle eski yerleşim yerlerinin tamamen sular altında kalan Yusufeli ilçe merkezinde ve köylerde yaşayan ailelerin yeni yerleşim yerlerine nakillerinde mağdur olmamaları, ilçenin sosyal ve idari bütünlüğünün bozulmaması için devlet eliyle iskan edilme koşullarını yeniden belirliyor.

Plan ve Bütçe Komisyonu, taşeron ve madenlerde çalışanlarla ilgili düzenlemelerin yer aldığı torba yasa tasarısına son şeklini verecek.

Soma'da maden ocağında meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili Araştırma Komisyonu, hafta boyunca ilgili kurumların görüşüne başvuracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber