Büyükşehirlerde harcırah görüşü ne kadar doğru?
Bazen kanunun açıkça yasaklamadığı durumlarda dahi olumsuz yaklaşarak sorunu içinden çözülmez hale getiriyoruz.

30 Mart 2014 seçimleri ile birlikte yeni büyükşehirler resmen kurulmuş oldu. Yeni büyükşehirlerin kurulmasıyla da harcırah sorunu ortaya çıkmaya başladı. Daha önce aynı yere gidip gelmelerde ve nakillerde harcırah veriliyorken şimdi harcırah verilmiyor.
Memurlar.net olarak 30 Nisan'da yayınladığımız haberde, 6245 sayılı Harcırah Kanununa eklenen geçici 4. madde gereğince uygulamanın eskisi gibi olabileceğini belirtmiştik.
Yeni
büyükşehirlerde ilçeden ilçeye nakil halinde harcırah ve mehil müddeti
Ancak MEB Strateji Başkanlığının dün yayınladığımız görüşünde, 6245 sayılı Kanunun geçici 4. maddesine hiç atıfta bulunulmaksızın, yeni büyükşehirlerde ilçeden ilçeye nakilllerde harcırah alınmayacağı belirtilmiştir. Tıklayınız.
6245 sayılı Harcırah Kanununa eklenen geçici 4 üncü madde şu şekildedir:
'Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, 10.7.2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 2 nci maddesi uyarınca büyükşehir belediye sınırlarında yapılan değişiklikler, 3 üncü maddenin (g) bendinin uygulanmasında dikkate alınmaz.'
Dolaysıyla MEB'in görüşü düzeltilmelidir. Zira, 5216 sayılı Kanunla ile sınırlar değişince durumdan etkilenen büyükşehirlerde aynı olay için harcırah alınabiliyorken, yeni kurulan büyükşehirlerde harcırah alınmaması kadar mantıksız bir şey olamaz.
Bürokratlarımızın, olumlu da düşünülmesi gereken hükümleri olmaza yorarak sürekli Meclise iş düşürmekten kaçınması gerekmektedir.