Türkiye genelinde bulunan toplam 1435 kütüphaneden, 1414'ü yerel yönetimlere devrediliyor.

Haber Giriş : 29 Ocak 2004 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde bulunan toplam 1435 kütüphaneden, 1414'ü yerel yönetimlere devrediliyor.

Elyazması eserlerin bulunduğu 21 kütüphane ise devir işlemlerinin dışında kalacak. ?Kamu Yönetimi Reformu Yasa Tasarısı' kapsamında gerçekleşecek kütüphane devir işlemleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü mevzuat çalışmalarını başlattı.

Türkiye genelinde bin 362'si halk, 53'ü çocuk, 21'i de elyazması olmak üzere toplam bin 435 kütüphane bulunuyor. Sadece elyazması eserlerin bulunduğu 21 kütüphane dışında bütün bu kütüphaneler belediyelere veya özel yönetimlere devredilecek. Ödenek yetersizliği nedeniyle birçok eksiği bulunan kütüphanelerin yerel yönetimlere devredilmesinden sonra daha iyi hizmet vereceğine inanan kütüphaneciler, bir taraftan da olumsuzlukların yaşanacağını düşünüyor. Kütüphaneciler bu sebeple hazırlanan mevzuat çalışmasıyla; kütüphanelerin mekan ve personel yetersizlikleri gibi sebeplerle kapatılmasının önüne geçmek ve kütüphanelerin olması gerektiği gibi korunmasını sağlamak istiyor.

Eylül 2003 tarihi itibarıyla açık olan kütüphaneleri 13 milyon 168 bin 370 kişi ziyaret etti. Büyük çoğunluğunu ilköğretim öğrencilerinin oluşturduğu ziyaretçi sayısının okulların açılması ile birlikte iki kat arttığını ifade eden Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Fikret Komser, kütüphanelerin şu an itibarıyla 'altın çağını' yaşamadığını; ancak durumlarının 'içler acısı' şeklinde de olmadığını kaydetti. Devirden sonra genel müdürlüğün işinin bitmeyeceğini vurgulayan Komser, kütüphanelerin halka daha iyi hizmet vermesi noktasında denetimlerin sürdürüleceğini belirtti. Yazma eserler bakanlıkta kalacak

Değerli elyazması eserlerin bulunduğu 21 kütüphane bakanlıkta kalacak. Bu kütüphanelerde Hz. Osman'dan bu yana elle yazılmış 158 bin 89 adet eser bulunuyor. Daha çok tarih araştırmacılarının dikkatini çeken elyazması eserler 2002 yılında 934 yerli, 196 yabancı tarafından incelendi. İstanbul'da; Süleymaniye, Nur-i Osmaniye, Köprülü, Atıf Efendi, Ragıp Paşa, Hacı Selim, Millet; Konya'da Bölge, Yusuf Ağa; Bursa'da İnebey; Diyarbakır'da Ziya Gökalp; Kayseri'de Raşit Efendi; Edirne'de Selimiye; Sivas'ta Ziya Bey yazma kütüphaneleri ve bunların yanı sıra 7 yazma kütüphane daha yoğun önlemlerle korunuyor. Tarihi eser niteliği taşıdığı için hırsızların gözdesi durumunda olan elyazması eserlerin önceki yıllarda çalındığını kaydeden Komser, son 4 yıldır hiçbir şekilde çalınma olayına rastlamadıklarını söyledi. Yazma eser kütüphanelerinde, eserlerden faydalanmak isteyen araştırmacılara kütüphane personeli eşlik ediyor ve araştırma boyunca hırsızlık olmaması için çalışmalar kontrol eşliğinde sürdürülüyor. Ayrıca eserlerin yıpranmaması için fotokopi alınmasına da izin verilmiyor. Eserlerin kopyasını almak isteyenler, kütüphanelerde bulunan mikrofilm sistemini kullanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber