Üniversite öğrencilerinden hayat kurtaracak proje

Haber Giriş : 21 Haziran 2006 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin Türkiye birincisi olan ''Mobil Sağlık Danışmanı'' adlı projesiyle insan vücuduna yerleştirilecek bir cihazın kişinin tıbbi verilerini depolayarak acil durumlarda alarm vermesi ve bilgilerin anında sağlık birimlerine iletilmesi amaçlanıyor.

Hindistan'da 40 ülkenin katılacağı yarışmada Türkiye'yi temsil edecek proje, kullanıcının konumunu GPS (Global Positioning System) teknolojisi yardımıyla anında belirleyip kalp krizi gibi durumlarda acil müdahale şansı da veriyor.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uzmay, proje danışmanları ve öğrencilerle rektörlükte düzenlediği basın toplantısında, Microsoft'un düzenlediği ''Imagine Cup Türkiye 2006'' yazılım tasarımı yarışmasında Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin birinci olduğunu ve 40 ülkenin katılımıyla 6-12 Ağustos tarihlerinde Hindistan'da yapılacak ''Imagine Cup Software Design'' yarışmasında Türkiye'yi temsil edeceğini söyledi.

Geçen yıl düzenlenen aynı yarışmada yine birinci olduklarını ve Türkiye'yi Japonya'da temsil ettiklerini hatırlatan Uzmay, peş peşe gelen bu başarıların anlamlı olduğunu ve üniversiteyi daha büyük başarılar için motive ettiğini belirtti.

Uzmay, ''Türkiye'de gösterdiğimiz istikrarlı başarıyı dünya geneline taşımak istiyoruz. Projemizin Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılacak yarışmada da derece alacağına inanıyoruz'' dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Güney ise kendilerine bu başarının keyfini yaşatan öğrencilerine teşekkür ederek, onlarla gurur duyduğunu söyledi.

Projeyi hazırlayan öğrenciler Bekir Özpozan, Tuba Çağlıkantır, Burak Sarıca ve Mehmet Karlı da çok mutlu olduklarını, amaçlarının Hindistan'daki yarışmada derece almak olduğunu ifade ettiler.

-HAYAT KURTARACAK PROJE-

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Veysel Aslantaş, ani ölümlerin önüne geçilmesini amaçlayan projenin, sağlık ekiplerine hastayla ilgili bilgileri en hızlı ulaştıracak şekilde tasarlandığını bildirdi.

Aslantaş, 9x6 santimetre ebadında 200 gram ağırlığındaki bir cihazın insan vücuduna yerleştirilmesinin projenin en temel noktası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Cihazımız, sağlık takibine ihtiyaç duyulan ve risk altındaki her insanda özellikle tercih edilebilir. Cihazımız, kullanıcı kişilerin kalp grafiği (EKG), vücut sıcaklığı ve nabız bilgilerini alarak değerlendiriyor. Cihazda toplanan veriler, Bluetooth teknolojisiyle kablosuz olarak sağlık birimlerindeki bilgisayarlara aktarılıyor. Bilgisayardaki yazılım, cihazdan aldığı veriler üzerinde analizler gerçekleştiriyor. Bu analizlerin sonuçlarını da gerektiğinde web servisleri altyapısını kullanarak bir takip merkezine iletiyor. Bu veriler acil servis ambulansları, acil durum operatörleri ve doktorlar gibi yetkililerin kullanımına sunuluyor.''

Tıbbı verilerdeki değişmeleri hızlı şekilde tespit eden projede GPS teknolojisi de kullanıldığını ifade eden Aslantaş, bu durumun kişinin konumunun anında belirlenmesine ve zaman kayıpları yaşanmamasına imkan sağladığını vurguladı.

Acil durumlar haricinde de mobil sağlık danışmanının kişilere önemli hizmetler sunabileceğine işaret eden Aslantaş, ''kullanıcısına ilaç ve egzersiz hatırlatmaları, en yakın sağlık kurumlarını ve eczaneleri nasıl bulabileceklerini gösteren dinamik haritalar gibi hizmetler sunar'' diye konuştu.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber