Saygılı ve 11 polise tutuklama talebi

Emniyetteki 'paralel yapı' soruşturmasında İstanbul Mali Şube eski Müdürü Yakup Saygılı'nın da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 33 polisin gözaltına alındığı 3. dalgada 4 şüpheli de serbest bırakıldı.

Haber Giriş : 03 Eylül 2014 06:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Saygılı ve 11 polise tutuklama talebi

İstanbul merkezli 16 ilde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında dün gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 16 şüpheliden 12'si tutuklama, 1'i de adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi. Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı da tutuklama talebiyle sevk edilenler arasında bulunuyor. Polislerin sorgusu İstanbul Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılacak.

Diğer 3 şüpheli ise serbest bırakıldı. Salı günü adliyeye sevk edilen İstanbul Emniyeti eski müdür yardımcısı Mahir Çakallı da serbest bırakılmıştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri devam eden 16 kişinin de bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

'Soruşturmanın arkasındalar'

Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy'un avukatı Murat Erdoğan, müvekkillerinin emniyette ifade verdiklerini ve suçlamaları reddettiklerini söyledi. Al Jazeera Türk muhabiri Murat Eğilmez'e konuşan Erdoğan, müvekkillerinin 'takipsizlik' kararı verilen 25 Aralık soruşturma dosyasının arkasında olduklarını beyan ettiklerini belirtti.

Erdoğan, "Savcı bey bugün 17 şüphelinin ifade ve mahkemeye sevk işlemlerinin yapılacağını söyledi. Ben Kazım Bey ifade verirken yanında bulundum. Dosyada yapılan tespitleri teyit etti, bilgi ve belgelere göre soruşturma yürüttüklerini, takipsizlik verilen dosyanın tamamının arkasında olduğunu ifade etti" dedi.

Gizliliği ihlal etmişler

Savcılığın örgütlü bir suça atıfta bulunmadığını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

"Ortada örgütlü bir suç yok zaten. Gizliliğin ihlali söz konusu. Devlet büyüklerinin dinlemelere takılmasıyla ilgili. Savcı, 'devlet büyüklerini de dinlemiş tahkikat evrakına yazmışsınız, fezlekeye koyarak suç işlemişsiniz' diyor ve dolaylı olarak bunu hükümeti yıkmaya teşebbüse sokuyor. "

33 polis gözaltına alındı

Organize Suçlar ve Mali Şube ekiplerinin yürüttüğü operasyonda 1 Eylül Pazartesi günü saat 06.30 sıralarında aralarında eski emniyet müdür yardımcıları Mahir Çakallı ve Hamza Tosun ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'nin eski müdürü Yakub Saygılı ve eski müdür yardımcısı Yasin Topçu'nun da bulunduğu 14'ü rütbeli 33 polis gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan 2'si il emniyet müdür yardımcısı, 3'ü şube müdürü, 1'i emniyet amiri, 8'i başkomiser, komiser ve komiser yardımcısı, 19'u da polis memuru.

Gözaltına alınan 2 il emniyet müdür yardımcısından Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi' nde görevli Hamza Tosun Ankara'da, meslekten ihraç edilen Mahir Çakallı ise İstanbul'da gözaltına alındı.

Meslekten ihraç edilen şube müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile halen Karaman'da görev yapan şube müdürü Yasin Topçu da İstanbul'da yakalandı.

Şüphelilerden 1 emniyet amiri Afyonkarahisar'da, 4 başkomiser İstanbul, Diyarbakır, Bitlis ve Van'da, 1 komiser İstanbul'da, 3 komiser yardımcısından 2'si İstanbul, diğeri Muğla'da, 19 polis memuru ise İstanbul, Ağrı, Adıyaman, Ardahan, Diyarbakır, Erzurum, Giresun, Hakkari, Kütahya, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Zonguldak'taki adreslerinde gözaltına alındı.

Gözaltı sebepleri

Şüpheli polislere resmi evrakta sahtecilik, hükümeti yıkmaya teşebbüs iddiaları başta olmak üzere birçok suçlama yöneltilirken, imha etmeleri gereken, yaptıkları dinleme operasyonlarının kayıtlarını sakladıkları da öne sürülüyor.

Yasal olarak operasyonlarda yapılan dinleme kayıtlarının eğer suç unsuru taşımıyorsa ve herhangi bir işlem yapılmamışsa 10 gün içinde imha edilmesi gerekiyor.

17-25 Aralık operasyonları sonrası başlatılan soruşturma kapsamında mülkiye müfettişleri ile yeni göreve gelen uzman polislerin tespitlerine göre, bu operasyonları yapan aralarında şu anda gözaltına alınan polislerin de bulunduğu şüpheliler, kullandıkları bilgisayarların içini boşalttı.

Ancak teknik imkanları kullanarak bilgisayarlardan silinen bilgilerin bir kısmı kurtarıldı. Buna göre yasal süre içinde silinmesi gereken dinleme kayıtlarının silinmediği, 17 Aralık operasyonuna kadar saklı tutulduğu ve ayrıca kendilerince de kopyalandığı belirlendi.

Polislerin bilgisayarları incelendi

İstanbul Cumhuriet Başsavcılığı, İstanbul Emniyeti'nde Gülen Cemaati'ne yakın polislerin görevdeyken kullandıkları 14 bilgisayarı inceletti. Emniyette yapılan incelemede polislerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili notlar tuttuğu belirlendi. Raporda; 'Erdoğan'dan 'dönemin başbakanı' ve benzer birçok tanıma yer verildiği tarafımızdan anlaşılmıştır' denildi.

Savcılık, polisin hazırladığı bilgisayar raporunu ve eklerini inceledi ve 3. dalga operasyon başlatıldı. 17 ilde 33 polis gözaltına alındı. Şüpheli polislere, meslektaşlarının hazırladığı bu rapor ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki 'notlar'da sorulacak.

22 Temmuz'da başladı

İstanbul'da da 22 Temmuz ve 5 Ağustos tarihlerinde, Gülen Cemaati ile ilişkili oldukları iddia edilen polislere yönelik yasadışı dinleme suçlamasıyla operasyonlar düzenlenmiş, gözaltına alınan 160 polisten 42'si tutuklanmıştı.

Operasyon kapsamında serbest kaldıktan sonra savcının itirazıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan 17 polis de teslim olmuş, 5'i tutuklanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AA, DHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber