Sağlık personeli serbest olarak çalışabilir mi?

Bir devlet hastanesinde, başhekim olarak çalışan bir memur arkadaşımız, ilk ve acil yardım kursunda çalışıp çalışmayacağını veya bir kurs şirketine ortak olup olamayacağı konusunda sitemize bir soru yöneltmiştir. Bu soru özelinde, kısa ve özet olarak, hem başhekim hem de diğer sağlık çalışanları açısından bir açıklama yayımlıyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2006 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Ben bir devlet hastanesinde başhekimlik görevi yapmaktayım. Bu görevime devam ederken aynı zamanda bir ilk ve acil yardım kursunda çalışabilirmiyim(eğitici olarak) yada bir kurs şirketinin ortaklarından biri olabilirmiyim. Bu konuda yasal engel varmı? teşekkürler.

CEVAP:

Serbest olarak çalışanlar yan ödemeyi alamamaktadır

2368 sayılı "Sağlık Personelinin Tazminat Ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun'' un 4. maddesine göre gerek hekimler gerekse diğer sağlık personelinden özel kanunlarına göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar, istedikleri takdirde serbest olarak çalışabilirler.

Serbest olarak çalışan sağlık personeline iş güçlüğü, iş riski ve teminindeki güçlük zamları veya bu mahiyetteki zamlar ödenmez. Bu kanun hükmü gereğince hekimler de yan ödemelerini almamak şartı ile kamudaki görevlerinin yanı sıra mesleklerini serbest olarakta icra edebilmektedirler.

Başhekim ve sağlık müdürleri için uygıulama 2005'te değişti

Başhekimler de hekim olmaları nedeni ile mesleklerini serbest olarak icra ediyorlar idi. 05.07.2005 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5371 sayılı kanun ile 2368 sayılı kanunun 4. maddesi değiştirilmiştir. 5371 sayılı Kanun ile Sağlık Müdürü ve Başhekimlerin mesleklerini serbest olarak yapmaları yasaklanmıştır.

Başhekimler kurslarda da görev alamayacak

Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Uygulamaları nedeni ile istenen bir görüş yazısında Özel Sürücü kurslarında eğitici olarak görev yapmayı dersanede ingilizce dersi vermekten ayrı tutarak mesleğini serbest olarak icra etme olarak değerlendirmiştir. Bu görüş yazısına göre Başhekimlerin İlk ve Acil Yardım kursunda eğitici olarak görev alamayacakları tarafımızca mütaala edilmektedir.

Sağlık personeli ve başhekim şirket ortağı olabilir mi?

Diğer taraftan, şirketelere ortak olma hususundaki sorunuza gelince; Devlet Memurları şirketlere hissedar olabilirler. Ancak memurlarının şirket yönetim ve denetim kurullarında görev almaları disiplin cezasına konu olan bir suçtur. Bu konudayi detay için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber