Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısına göre, bilirkişiler baroya benzer biçimde örgütlenecek. Güven vermeyen meslekten atılacak.

Haber Giriş : 06 Şubat 2004 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısına göre, bilirkişiler baroya benzer biçimde örgütlenecek. Güven vermeyen meslekten atılacak.

Son dönemde, tarafsızlıklarına ilişkin ciddi eleştiriler yöneltilen, sanıklar lehine raporlar hazırladıkları iddia edilen "bilirkişiler" barolara benzer bir yapılanmayla örgütleniyor. Güven vermeyen, mesleğini tarafsızlıkla yürütmeyenler "Bilirkişiler Barosu"ndan atılacak. Bilirkişilik kurumunun yozlaştığından şikayet eden Adalet Bakanı Cemil Çiçek, gelişen teknoloji karşısında yargının parçası haline gelen bilirkişilerin meslek içi denetimini sağlayacak, mesleki ahlaka uymayanların bir daha rapor hazırlamasını engelleyen yasa tasarısı hazırlattı. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıda bilirkişilerin, avukatların bağlı olduğu "baro"ya benzer örgütlenme içinde mesleki birlik kurmaları öngörülüyor.

HER İLDE AYRI ÖRGÜTLENME
Tasarıya göre en az elli bilirkişi, hakembilirkişi veya hakem bir araya gelerek o ilde oda kuracak. Yeterli sayı oluşturulamazsa iki veya üç il birleştirilecek. İl bilirkişi odaları, kurulacak olan Türkiye Hakem ve Bilirkişi Odaları'na bağlı olacak. Halen İstanbul'da kurulu bulunan ve uluslararası uyuşmazlıklarda görev yapan İstanbul Tahkim Kurulu da birlik içine dahil edilecek. Tasarıya göre, kasıtlı olarak davalı veya davacı lehine rapor hazırlayıp mahkemeleri yanıltanlar bir daha bilirkişilik yapamayacaklar. İki kez üst üste "oda listesinden çıkarılma" cezası alanlar bir daha bilirkişilik yapamayacaklar.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber