Anne işte sütü evde

Çalışan annelerin 'Bebeğim anne sütünden mahrum kalacak' kaygısı bitti. Süt sağma makineleri sayesinde hem anne sütünün miktarı her geçen gün artıyor hem de bebeklerin karnı doyuyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Ekim 2014 15:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Anne işte sütü evde

Özlem Yurtçu Karabulut

ARAŞTIRMALAR en az 6 ay sadece anne sütü alarak büyüyen bebeklerin enfeksiyondan obeziteye kadar pekçok sağlık problemi karşısında doğal koruma altında olduğunu gösteriyor. İdeal olan ise bebek 2 yaşına gelene kadar emzirebilmek. Her yıl 1-7 Ekim haftasında emzirmenin önemine dikkat çekmek amacıyla kutlanan Emzirme Haftası'nda star'a konuşan Lansinoh Türkiye'den Hamilelik Eğitmeni ve Emzirme Danışmanı Esra Ertuğrul, özellikle çalışan ve doğum izninin kısa olmasından dolayı birkaç ay sonra işe dönmek zorunda kalan annelerin imdadına yetişen süt sağma işleminin, anne sütünün devamlılığı ve süt artırmada büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ertuğrul, "Bebeğiniz emdikçe meme süt üretmek için programlanır. Sağma işlemi de bebeğin emmesiyle benzer bir etki yarattığı için sütünüzü artırmak için bebeğiniz emdikten hemen sonra -çıkan süt miktarına aldırmaksızın- sağma işlemi uygulayarak beyinde daha fazla süte ihtiyaç var izlenimi yaratabilirsiniz. Anne sütü arz-talep işi, ne kadar talep olursa beyin o kadar sütü arz ediyor" açıklamasını yaptı.

Emzirme süresi arttı

Esra Ertuğrul, "Doğum izinleri doğum sonrası 8 hafta. Pompalar olmasaydı, çalışan bir anne 8 haftadan sonra emziremezdi. Lansinoh'un bu yıl 1000 anne üzerinde yaptırdığı 'Emzirme Araştırması', çalışan annelerin süt sağma pompaları sayesinde emzirme sürelerini ortalama 12 aya kadar uzatabildiğini gösteriyor. Memeyi tutturmayı başaramayan annelerin bebekleri de pompalar sayesinde anne sütüne kavuşuyor. Anne sütü az olan kadın her emzirme sonrasında her iki göğsünü pompa ile sağdığında anne sütü artıyor. Hatta her iki memenin aynı anda sağılabilmesine imkan veren pompaların kullanımı, beyinde ikiz bebek etkisi yarattığı için süt üretiminin artmasını da sağlıyor. Prematüre çocuk anneleri için de pompa çok önemli. Prematüre bebekler yoğun bakımdayken, bebekler anne sütünü alabiliyor. Bu da tamamen pompalar sayesinde" dedi.

Ne zaman başlamalı

Anne sütü için iki hormona gerek olduğunu söyleyen Esra Ertuğrul, "Bunlar, prolaktin ve oksitosin. Prolaktin, bebek emdikçe üretiliyor. Özellikle gece salgılanıyor. Bu nedenle gece emzirmeleri veya süt sağımı çok önemli. Oksitosin ise anne sütünün bebeğe ulaşmasını sağlayan hormon. Bu hormon her şeyden etkileniyor. Onun için annenin asla ümidini kaybetmemesi, bol bol emzirip ardından sütünü sağması gerekiyor. Peki süt sağmaya ne zaman başlanmalı? Sanılanın aksine işe başlamadan hemen önce değil, bebek doğar doğmaz pompa yardımına başvurmak gerek. Ertuğrul, bunun da sebebini şöyle açıklıyor: Anne sütü ilk 3-4 günde olgunlaşma sürecine giriyor. Sütü sağarak beyne ihtiyacın bitmediği mesajını vermek gerekiyor.

ALACAĞINIZ MAKİNE DOĞALI TAKLİT EDEBİLMELİ

Bir bebek yaklaşık 3-4 dakikalık kısa emmelerle oksitosin salınımını başlatır. Süt gelmeye başlayınca da daha derinden çeker ve ortalama 15 dakikada memedeki sütü boşaltır. Seçtiğiniz süt sağma pompası da bu davranışı taklit edebilir özellikte olmalı. Bakteri oluşumuna karşı diyafram sistemli kapalı dizayna sahip pompalar tercih edilmeli. Manuel bir pompa alınacaksa iç aksamlarının sağılan sütle temas halinde olmamalı. Elektrikli veya şarjlı pompalar zaman kazandırır. Anne istediği yerde çok rahat sağım yapabilir. Ayrıca iyi bir elektrikli pompanın motor dışındaki her yeri çok rahat temzilenebilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber