Ayakta tedavi 'paketleniyor'

Haber Giriş : 02 Temmuz 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu ve özel hastanelerde ayakta tedavi ücretlerinin 'gereksiz' tetkik ve tedavilerle şişirilmemesi için paket tedavi ücretleri belirlendi. Kanser ve genetik hastalıklar gibi istisnalar dışında paket dışı tedaviler ödenmeyecek

Maliye Bakanlığı, 2006 yılı sağlık harcamalarında 1.4 milyar YTL tutarında tasarruf sağlamak amacıyla ayakta tedavi hizmetleri için paket tedavi ücretlerini belirledi. Buna göre sağlık kuruluşları, ayakta verdikleri tedavi hizmetleri için belirlenen paket ücretin dışında tetkik, tahlil gibi adlar altında ilave ücret talep edemeyecek. Paket ücretler, kamu kurumlarıyla sosyal güvenlik kurumlarının hastanelere ödeyeceği tedavi bedellerinde esas alınacak.

Yürürlüğe giren Bütçe Uygulama Tebliği'ne göre; birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki ayakta tedaviler için vaka başına ödeme yapılacak.

Tebliğ, sağlık kuruluşlarından gelen talep doğrultusunda birinci basamak sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi bedellerinde de artış öngörüyor. Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında vaka başına yapılacak ödeme 9.5 YTL'den 11 YTL'ye çıkarıldı. Bu fiyat özel sağlık kuruluşları için yüzde 20 artırılıp uygulanacak. Hastanın başka bir sağlık kurumuna sevk edilmesi durumunda ödenecek ücretse 3.5 YTL'den 5 YTL'ye yükseltildi. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki ayakta tedavi bedelleri de tek tek sayıldı. Tedavi bedelleri, hastane özelliği ve yatak sayısına göre sınıflandırıldı.

Vaka başına yapılan ödeme tutarına; muayene, konsültasyon, tetkik, tahlil, müdahale, girişimsel işlemler ve radyolojik görüntüleme işlemleri dahil olacak. İstisnai nitelik taşıyan bazı biyokimya, parazitoloji, hematoloji testleri ile kontrastlı tetkikler içinse ayrıca ücret tarifesi belirlendi.

Ayakta tedavi görenler için bu test ve tetkiklerden yapılması durumunda, bunlara ilişkin bedeller paket fiyatın dışında ayrıca ödenecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında belirlenen paket fiyatlar dışında ayrıca bir ücret ödenmeyecek. Böylece hastanelerin devletten daha çok para almak için faturaya çok sayıda tetkik, tahlil ücreti eklemesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İstisnalar da var

Sağlık kurumlarına yapılan acil başvurular ve onkolojik vakalar ile kemoterapi, anjiografi, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, girişimsel radyoloji ve genetik bölümlerinde yapılan ayaktan teşhis ve tedavi hizmetleri ile diş tedavilerinde vaka değil, hizmet başı faturalamaya devam edilecek. Bir hastanın ilk başvurusundan sonraki 10 gün içinde aynı sağlık kurumunda aynı hastalık için başvurması durumunda ikinci bir ödeme yapılmayacak. Tıp fakültesi hastanelerine yapılacak ödemelerde, bazı tedavi bedelleri yüzde 20-50 oranında artırılarak ödenecek.

'Malzemeye bile yetmez'

Hükümetin paket fiyat çalışmaları çeşitli kesimlerden tepki çekti. Tıbbi tahlil ücretlerinin belirlenme aşamasında görüşü sorulan üniversite hastaneleri bazı tahlillerin ücretlerinin kullanılan sarf malzemesinin bedelini bile karşılamadığını belirtmişti. Türk Tabipler Birliği 'sağlıkta tasarruf' adı altında çalışmaları 'yaşamdan tasarruf' olarak nitelendirmişti. TTB tıbbi harcamalardaki artışın da sağlığın ticarileştirilmesinden kaynaklandığını, örneğin ilaçta toplu alım ve dağıtımdan vazeçilmesinin sadece SSK'nın ilaç giderinde 1 milyar dolar artış yarattığını savunmuştu. Özel hastanelere ilişkin fiyat farkının daha sonra uygulanmaya başlanması nedeniyle, bu kesimden de yoğun tepki bekleniyor

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber