4 savcı için açığa alınma talep edildi

Haklarındaki şikayetler eski HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici tarafından sümenaltı edilen savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, açığa alınma talebiyle HSYK 2. Dairesi'ne sevk edildi. HSYK 3. Dairesi, 4 isimle ilgili soruşturma izni verirken, 2. Daire'nin açığa alma konusundaki kararı bekleniyor.

Haber Giriş : 04 Aralık 2014 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
4 savcı için açığa alınma talep edildi

Osman Özgan

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici tarafından sümen altı edilen şikayetler için harekete geçti. HSYK 3. Dairesi ilk olarak 17-25 Aralık operasyonları için düğmeye basan Cumhuriyet Savcıları Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki şikayetleri görüştü. Daire, 4 savcı hakkında soruşturma başlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi'ne gönderdi.

İLK ONLAR GÖRÜŞÜLDÜ

4 savcının, soruşturmalar sonuçlanana kadar açığa alınmaları da talep edildi. Bu talep doğrultusunda HSYK 2. Dairesi'nin söz konusu 4 isim hakkında görevden uzaklaştırma talebini önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. 12 Ekim'de göreve başlayan HSYK, eski Kurul'un kendilerine yakın isimlerle ilgili yıllarca sümenaltı ettiği dosyaları raflardan indirdi. Hakim ve savcılar hakkındaki şikayetleri karara bağlayan HSYK 3. Dairesi ilk olarak, 17-25 Aralık darbe girişiminin baş aktörleri Cumhuriyet Savcıları Zekariya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş hakkındaki dosyaları inceledi.

MÜFETTİŞ İHRAÇ İSTEDİ

3. Daire daha önce 4 savcı hakkında inceleme izni vererek, haklarındaki iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirmişti. Müfettişlerin, "soruşturma" talebiyle hazırladığı raporda, 4 savcının "Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar verdikleri" belirtildi. Raporda ayrıca, 4 savcının meslekten ihracına karar verilmesini de talep edildi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ

HSYK 3. Dairesi, yaptığı toplantıda müfettişlerin 4 savcı hakkında hazırladığı raporu inceledi. Daire, 4 savcı hakkındaki inceleme kararını soruşturmaya dönüştürülmesine karar verdi. 3. Daire, kararın ardından savcılar hakkında soruşturma başlatılması talepli yazısını HSYK 2. Dairesi'ne gönderdi. HSYK 3. Daire ayrıca, Öz, Akkaş, Kara ve Yüzgeç'in soruşturmanın selameti açısından soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmalarını da talep etti.

MESLEKTEN ÇIKARILMA GELEBİLİR

2. Daire'nin 4 savcı hakkındaki görevden uzaklaştırma talebini önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. 2. Daire, darbe komplosunun mimarları hakkında soruşturmayı sonlandırdıktan sonra ise söz konusu 4 isme, uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma gibi cezalardan birini verebilecek.

Haklarında ciddi iddialar var

Görevden uzaklaştırılması talep edilen Muammer Akkaş, hükümeti hedef alan 25 Aralık darbe girişimi operasyonu için düğmeye basmış, ancak soruşturma dosyası elinden alınmıştı. Akkaş, daha sonra hukuk kurallarını hiçe sayarak Çağlayan Adliyesi'nde bildiri dağıtarak şov yapmıştı.

Eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz ise işadamı Ali Ağaoğlu'nun parasıyla Dubai'de tatil yapması ve her gün attığı siyasi içerikli tweetlerle gündeme gelmişti. 18 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği, Fatih Belediyesi'ni baskı altına almaya çalıştığı belirtilen Öz hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ve tehdit gerekçesiyle kamu davası açılmıştı. Müfettişlerin hazırladığı raporda, Savcı Celal Kara'nın 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği belirtilirken, Savcı Yüzgeç'in de 17 Aralık darbe girişiminde, somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı, mal varlıklarına el koyduğu ifade ediliyor.


KEMAL GÜMÜŞ

Paralel yapının 25 askerin şehit olduğu Afyonkarahisar'daki cephanelik patlamasını da kullanarak askerlere yeni bir kumpasın hazırlığını yaptığı belirlendi.

25 Aralık darbe girişimi ve Ergenekon davası savcısı Muammer Akkaş hakkında, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof atılması faili Bedirhan Şinal'e Şubat 2013'te hiç ilgisi olmadığı halde Afyon patlamasıyla ilgili gizli tanık olursa cezaevinden çıkaracağı teklifinde bulunduğu için inceleme başlatıldı.

Kumpas için kumpas kurulmuş

Bedirhan Şinal, İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne Ergenekon davasını etkilemek için delilleri yok etme, gizleme suçundan ifade verdi. Şinal'ın ifadesi mahkemenin 18.11.2014 tarihli 2014/593 nolu kararında yer aldı. Buna göre Şinal ifadesinde, tutulduğu Silivri 2 No'lu cezaevinde üst katına konulan "narkotik ajanı" Bayram Demir'in yargılandığı mahkemeye dilekçe vererek Afyon'daki cephaneliğin patlatılmasıyla ilgili kendisine daha önce bu olayın olacağını ve Sedat Peker ile planladığını söylediğini anlattı.

Şinal, Sedat Peker'in Ergenekon sanığı olması üzerine konunun intikal ettiği savcı Muammer Akkaş'ın kendisini 22.02.2013 tarihinde ifadeye çağırarak Afyon patlamasıyla ilgili bilgi istediğini kendisinin de iddiaları yalanladığını kaydetti. Afyon patlamasıyla ilgili hiç bir ilgisi ve bilgisi olmadığını ifade eden Şinal, savcı Akkaş'ın Afyonkarahisar patlamasıyla ilgili gizli tanık olması durumunda cezaevindern çıkarılacağını söylediğini belirtti. Şinal, savcı Akkaş'ın kendisine "Devlet sistemi tehlike altında, Ergenekon gizli tanıklarının kimliklerinin deşifre olduğunu biliyoruz. Şimdi kapıdaki askerlerin dikkatini çekmemek için seni cezaevine yollayacağım. Uygun bir zamanda başka bir savcıya uyuşturucu diye bir olaydan seni çağırtacağım. Ben de orada olacağım. Rahat rahat seni gizli tanık yapıp ifadeni alacağım" dediğini iddia etti. Şinal, Afyon patlamasıyla ilgili "Savcı Akkaş, odadaki askerleri dışarı çıkarttı. Katip de odadaydı. Bizi dinliyordu. 'İlker Başbuğ, Hurşit Tolon'a talimat vermiş, Tolon da Sedat Peker'e talimat vermiş, bu eylemin hükümeti yıkma amaçlı olduğuna dair ben sana ifade hazırlayacağım. Seni bu dosyada gizli tanık yapacağız. Dosyada iki üç tane uzman çavuş var. Onların da aynı şekilde ifadesini alacağız' dedi. Şinal, gizli tanık olması ve istenilen ifadeyi vermesi karşılığında cezaevinden çıkarılacağı vaadinde bulunulduğunu ancak kabul etmediğini de savundu.

Başbuğ'u yakmamı istedi

Şinal, uzun yıllar emniyetin içerisinde silahlı terör örgütü faaliyeti yürüten Organize, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube tarafından yıllarca kullanıldığını söyledi. Şinal, "İlker Başbuğ ve Hurşit Tolonun hayatını yakmam karşılığında özgürlüğüm vaat edildi. Farklı farklı işadamlarına, siyasi parti görevlilerine komplolar kurduk, dinleme cihazlarıyla dinledik. Ben 2006 yılında emniyet içerisindeki bu yapı tarafından Ergenekon davasında askeri şahıslar ve mafyaya karşı kurulan komplo tezgahlarında görev aldım" ifadelini kullandı.

BAŞSAVCILIK?İNCELEME BAŞLATTI

Savcı Akkaş, hakkındaki iddialar 'devletteki paralel yapı' soruşturmaları kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca incelemeye alındı. Davanın tutunakları önümüzdeki günlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gönderilecek. Savcılık Bedirhan Şinal'in de 'tanık' olarak ifadesini alacak. Şinal'in bu iddiaları üzerine Savcı Akkaş'ın o tarihte katibi olan Sezgin Kalender de tanık olarak dinlendi. Katip Kalender, mahkemede "Savcı Bey, Ergenekon hakkında bilgisi olup olmadığını sordu. Sanık Şinal, örgütün çok büyük olduğunu ancak bilgi vermekten çekindiğini söyledi. Bunun üzerine Savcı Bey gizli tanık olabileceğini kendisine hatırlattı. Afyon cephaneliğinin patlaması olayı ile ilgili gizli tanık yapma teklifinde bulunmadı" şeklinde ifade verdi.

MESLEKTEN?İHRAÇ EDİLMESİ?İSTENİYOR

Savcı Muammer Akkaş, 25 Aralık soruşturmasının ardından görevden alındı. 25 Aralık darbe soruşturmasında adliye kapısında gazetecilere bildiri dağıtan savcı Akkaş HSYK tarafından Tekirdağ'da görevlendirildi. Hükümete yönelik 17-25 Aralık Darbe girişiminden sonra savcı Akkaş, hakkında müfettişler 'meslekten ihraç talebiyle' rapor düzenledi. HSYK 3. Dairesi Savcı Akkaş hakkındaki incelemelerini sürdürüyor.

Star, Yeni Şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber