OKS komedisinde son perde

Haber Giriş : 18 Temmuz 2006 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKS ile ilgili skandallara her gün bir yenisi ekleniyor. Elimize geçen son puan kartı, bugüne kadar gördüklerimizin en ilginç olanı. Doğukan Gülşan da tıpkı diğer öğrenciler gibi sınava girdi. Sınav sonucunu merakla bekledi. Sonuçlar belli olduğunda da heyecanla bilgisayar başına oturup sonucunu öğrendi.

Görünürde her şey normaldi. Yüksek bir puan alamadığı için hayalleri yıkılmıştı. İlk şoku atlattıktan sonra, puan kartını enine boyuna bir daha inceledi. Özellikle Fen'de net sayısının çok fazla olması gerekiyordu. Ama yoktu. Sonra doğru ve yanlış sayılarının eksik olduğunu fark etti. Doğruları, yanlışları ve boşları topladı. 100 olması gerekiyordu. Çünkü 100 soru sorulmuştu. Ama onunki 37 doğru, 10 yanlış, 25 de boş olmak üzere toplam 72 çıktı. Bu işte mutlaka bir yanlışlık olmalıydı. 28 soru sanki buhar olup uçmuştu.

Kendisiyle, annesiyle, öğretmenleriyle konuştuk; her şey normal seyrinde gitmişti. Onlar da böylesi bir duruma anlam veremiyorlardı.

İşin en doğrusunu onlar bilir diye MEB Sınavlar Dairesi'ne başvurduk. İlk tepkileri, olmaz böyle bir şey oldu. Puan kartını gönderdik. Bu kez de muhtemelen kopya nedeniyle iptal olmuş olabilir şeklinde bir açıklama getirdiler. Böyle bir durum da söz konusu olmayınca, direk dosyasına ulaştılar. Açıklamaları aynen şöyle oldu:

MEB'in de kafası karışık

Öğrenci âmâ olduğu için gözetmenler nezaretinde sınava girmiş. Şekilli sorulara cevap veremediği için de sadece kendisine okunan 72 sorudan sorumlu tutulmuş. Soru sayısındaki eksikliğin nedeni budur.

Hayda deyip, tekrar öğrenciye döndük. Gözlerin görmüyordu, neden söylemedin, dedik. Durumunu anlattı. "Tamam bir gözüm protezli ama, benim diğer öğrencilerden hiçbir farkım yok. Okulumda, dersanemde ve sınavlarda diğer öğrencilerden farklı hiçbir muamele görmedim. Sınava da tıpkı diğer öğrenciler gibi girdim ve tüm soruları da kendim okuyup, kendim cevapladım. Şekilli soruları da çözdüm. Şekilsizleri de. Bunları kim nereden çıkartıyor" dedi.

Kafamız iyice karıştı. Tekrar MEB Sınavlar Dairesi'ne dönüp durumu anlattık. Neler oluyor, dedik. Bu kez onların da kafası karıştı. Sordular, soruşturdular ve son olarak şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Öğrenci başvuru sırasında tek gözünün özürlü olduğunu beyan etmiş. Bu yüzden puan hesaplanırken şekilli sorular değerlendirme dışı bırakıldı. Ama kâğıdı ve sınav tutanakları incelendiğinde, öğrenciye rehber öğretmen desteği verilmediği gibi tüm soruları cevaplandırdığı da anlaşıldı. Gözden kaçmış. Çok daha dikkatli olmamız gerekirdi..."

İşte açıklama bu yönde. Her şey bu kadar basit. Öğrenci en ufak bir kodlama hatası yaptığında sınavı iptal oluyor. Ama öğrencilerin cevap kartlarını göndermeyi unutanlara, tek gözü gayet iyi gören ve normal koşullarda sınava giren öğrenciye hiç görmeyen muamelesi yapanlara maalesef hiçbir şey olmuyor.

Günlerdir birbirinden enteresan olaylar ortaya çıkıyor. Ama bunlar sadece yakalayabildiklerimiz. Ya göremediklerimiz!..


Başka bir yanlış

MEB'in internet sitesinde şu bilgi yer aldı. Aman gözden kaçırmayın:"2006 OKS tercihlerinde; özellikle meslek liseleri tercihlerinde, tercih yapan adayların yanlışlıkla geçen yılki tercih kodlarını yazdıkları, okullarında bu kodları sisteme işleyemedikleri gelen telefonlardan anlaşılmaktadır. Konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Müdürlüklerine bilgi verilmiştir. Kontenjan tablolarının bulunduğu sayfada geçen yılın bilgileri ayrı sayfalarda, bu yılın kontenjan tabloları ayrı sayfalarda yer almaktadır. Ayrıca meslek liselerinde geçen yıl bulunan tüm bölümler kaldırılmış ve bu yıl onların yerine alanlar getirilmiştir. Geçen yılki pek çok bölüm tek bir alan altında toplanmıştır. Meslek liselerinin tercih kodlarının değişmesinin sebebi budur. Meslek lisesi tercihlerinde bu durumların göz önünde bulundurularak tercih yapılması gerekmektedir..."

Farklı tablolar

Aşağıda birbirinden ilginç üç tablo var. Tercih aşamasında eminim üçü de çok işinize yarayacak. Birinci tabloda hangi ilde kaç öğrencinin sınava girdiği gözüküyor ki bu çok önemli. İkinci tabloda ise okulların tahmini puanları ve geçen yılki Türkiye sıraları var. O da kendi durumunuzla kıyaslamanız açısından çok önemli. Üçüncü tabloda ise bazı üniversitelere giren öğrencilerin geldikleri okul türlerini gösteriyor. Bu da hangi okulları seçmeliyim sorusuna cevap ararken size önemli ipuçları verecektir...
Yarına örnek tercih listeleri var...

abbas güçlü/milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber