Rektör Yüksek: Bilim ve Eğitimin yıldızıyız

YTÜ Akademik Ödül Töreni'nde akademik başarı sağlayan öğretim elemanlarına ödülleri verildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Mart 2015 21:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rektör Yüksek: Bilim ve Eğitimin yıldızıyız

Yayın ve yarışmalarda kazanılan derecelerdeki artışa dikkat çeken YTÜ Rektörü Yüksek, kişi başına en az 1 yayın sayısına ulaşmak istediklerini aktardı.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) 2014 yılında yaptıkları yayın ve katıldıkları yarışmalarda dereceye giren öğretim elemanlarına ödülleri verildi. Törende yayın, proje başvurusu ve kabulü, fikri, sinai ve mülkiyet hakları, kitap, yarışmalar, doktora bitirme, yüksek lisans ve doktora tezleri gibi konularda çalışma yapan 502 akademisyen ödüllerini aldı.

YTÜ Davutpaşa Kampüsü, Kongre ve Kültür Merkezi'nde 26 Şubat tarihinde düzenlenen törene Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail YÜKSEK, YTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Faruk Yiğit, Prof. Dr. Yusuf Ayvaz, Prof. Dr. Mesut Güner ve çok sayıda akademik personel katıldı.

Törende konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail YÜKSEK, son dönemde üniversitede yapılan çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi.

6 yıl önce Rektörlük görevine başladığında öğrenci sayısının 21 bin olduğunu aktaran Prof. Dr. İsmail Yüksek, bu gün bu sayının 34 bine yaklaştığını aktardı.

'AKADEMİK PERSONELİN PERFORMANSINDA BÜYÜK ARTIŞ'

Lisansüstü ve doktora yapan öğrenci sayısında yüzde 20'lik bir artış olmasının sevindirici olduğunu aktaran Rektör Yüksek, bu artışı 6 sene öncesine oranla yüzde 30 seviyelerine çıkarmak için yoğun çaba harcadıklarını aktardı.

Son yıllarda akademik personelin istatistiklerinde de ciddi bir artış yakaladıklarını belirten Rektör Yüksek, 2011 yılında 347 olan yayın sayısının bu yıl yaklaşık yüzde 70'lik bir artışla 579'a ulaştığını vurguladı. Rektör Yüksek, hedeflerinin bu sayıyı 900'e çıkararak kişi başına en az 1 yayın sayısına ulaşmak istediklerini aktardı.

YAYIN SAYISI VE PROJE BÜTÇELERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Projelerde önemli artışlar olduğunu belirten Rektör Yüksek, "Başlangıçta 6 milyonluk bir bütçeyle başlamıştık. Yayın ve proje teşviklerine gelince, biz bu işe ilk başladığımızda 2012'de yayın teşvik verelim dedik. O zaman 311 bin TL yayın teşviği verirken 2013'te 396'ya 2014'te ise çeşitlendirerek, sadece yayınlara değil projelere de teşvik vererek 525 bin TL'ye çıkardık. Bu yıl sanıyorum daha da fazla olacak." ifadesini kullandı.

'ÖĞRENCİYE 1 MİLYON 800 BİN TL BURS'

Rektörlüğü döneminde öğrenciye verilen burslarda da büyük artış olduğunu dile getiren Rektör Yüksek, göreve başladıklarında 30 öğrenciye burs verilen bir durumdan 2012'de 365 öğrenciye bu yıl ise 800 öğrenciye 1 milyon 800 bin TL burs desteği verdiklerini bildirdi.

"Uluslararası bir üniversite olalım, uluslararası öğrenci çekelim" hedefine ulaşmak için çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Rektör Yüksek, "İkinci öğretimleri kapatıp bunların yerine lisansta ve lisansüstünde İngilizce programlar açarak hedeflerimizi desteklemek istedik. İngilizce programlara baktığımızda lisansta 12'ye yakın, lisansüstünde de yine 10'un üzerinde İngilizce program açarak yurt dışından öğrenci getirme konusunda bir zemin hazırlamış olduk." şeklinde konuştu.

"100 BİN METREKARELİK TEKNOPARK"

Üniversitenin Davutpaşa Kampüsü'nde ve İkitelli'de kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TEKNOPARK) hakkında da bilgi veren Yüksek şunları söyledi: "100 bin metrekarelik kapalı alana sahip, 350'nin üzerinde AR-GE şirketini ve 4 bin 500 AR-GE personelini barındıran, son 4 yılda büyük gelişme kaydeden Teknoparkımızdan 175 öğretim üyemizden danışmanlık alıyor. Bu sayıyı 1 yıl içerisinde 400'e çıkarmayı hedefliyoruz. 33 öğretim üyesi kuluçka merkezinde kendi şirketini açtı. 61 lisansüstü öğrencimiz kendi tekno-girişim projeleriyle bizim ön kuluçka merkezimizde yer alıyor. Proje ve patentlerde önemli atılımlar yaptık. Gururla söyleyebilirim ki; geçen yıl en iyi gelişen teknopark ödülü almıştık. Bu yıl iki tane ikincilik ödülü aldık. Birisinde birinci ODTÜ birinde de İTÜ birincilik ödülü aldı."

"HOCALARIMIZ VE ÖĞRENCİLERİMİZ HAYALLERİNİ PROTOTİP ATÖYLESİNDE GERÇEKLEŞİTRECEK"

Akademisyen ve öğrencilerin hayallerinin gerçeğe dönüştürülmesi için Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kurduklarını aktaran Rektör Yüksek, "Kuluçka Merkezimiz çok aktif bir şekilde çalışıyor. Bir başka şey de hocalarımızın ve öğrencilerimizin düşüncelerini hayata geçirebilmek için bizim oluşturduğumuz ortamda kendi yetenekleriyle üretebilecekleri bir ortam olan prototip atölyesi oluşturuyoruz. Bu atölyenin her şeyini Türkiye İhracatçılar Meclisi karşılıyor. Bu ay içerisinde onu da açacağız. Hammaddesini ise Sanayi Odası mensupları karşılayacak. Bir öğrencimiz veya hocamız aklına geldiği bir şeyi orada üretme imkanına sahip olacak. Kendisi kullanamıyorsa teknisyenimiz de hizmet verecek."

Girişimcilik endeksinin üniversite tercihinde çok önemli bir noktayı oluşturduğunu aktaran Rektör Yüksek, göreve geldiğinde Yıldız Teknik Üniversitesi'nin 23. sırada olduğunu, 2013'de 16. sıraya geçen sene de 11. sıraya yükseldiklerini belirterek, "Önemli olan 10'un altında bir yerde yer almak. Çünkü o ilk 10 açıklanıyor. Diğerleri detayları kaynaklarda veriliyor. Bu yıl ki hedefimiz 7. Ama 10'un içerisine gireceğimize de kesin gözüyle bakıyoruz. Çünkü geçen sene yapılan istatistiklerimizin, bu sene hemen hemen 2-3 katını gerçekleştirmiş olduk. Neticede Akademik gelişmeler, eğitim ve öğretim ile bilimsel çalışmalara verilen destekle bilim ve eğitimin yıldızı olmak yolunda hızla ilerliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından yayın, proje başvurusu ve kabulü, fikri, sinai ve mülkiyet hakları, kitap, yarışmalar, doktora bitirme, yüksek lisans ve doktora tezleri gibi alanlarda çalışma gerçekleştiren akademisyenlere ödülleri verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber