MEB, öğrencilerden toplanan paraların "Eğitime Katkı Payı" olduğunu ve bunun kanunlara aykırı olduğunu belirtti

Haber Giriş : 02 Mart 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB, öğrencilerden toplanan paraların "Eğitime Katkı Payı" olduğunu ve bunun kanunlara aykırı olduğunu belirtti

Öğrencilerden okullarda "Eğitime Katkı Payı" adı altında toplanan paralar konusunda tam bir karmaşa yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu paranın "Eğitime Katkı Payı" olduğunu ve bunun yasal olamayacağını söylerken, Milli Eğitim Vakfı (MEV), paraların makbuz karşılığında alınan "bağış"lar olduğunu ileri sürdü. MEV Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çetin, "Kanunlara aykırılık söz konusu olamaz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın, MEV yöneticileri hakkında hazırladığı soruşturma raporu yargıya intikal etti; ancak, raporda yer alan tespitler yeni tartışmalara neden oldu. Bakanlık müfettişlerinin, "Milli Eğitim Vakfı kanalıyla okullardan toplanan 'Eğitime Katkı Payı'nın, 2860 ve 4306 sayılı kanunlara aykırı olduğu" yönündeki görüşüne, Vakıf yöneticileri karşı çıktı.

"Katkı" değil "bağış"
Yeni Şafak'ın konuyu gündeme getirmesinden sonra bir açıklama yapan MEV Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çetin, okullardaki öğrencilerden toplanan paraların "eğitime katkı payı" değil, "bağış parası" olduğunu öne sürdü. Çetin, Bakanlık raporunda "Eğitime Katkı Payı" olarak isimlendirilen paranın, makbuz karşılığında ve gönüllülük esasıyla alındığına dikkat çekti. Çetin, "Okullardan toplanan paralar makbuz karşılığında yapılan bağışlardır. Dernek ve vakıfların vatandaşların kendi isteğiyle yaptığı bağışlar için de izin almalarına gerek yok. Bağışlar 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu kapsamına girmiyor. Bu yüzden kanunlara aykırı para toplanması söz konusu değil" diye konuştu.

Tantan'ın gönderdiği yazı

Çetin, Vakfa 1999 yılında İçişleri Eski Bakanı Sadettin Tantan'ın imzasıyla gönderilen bir resmi yazıyı da kanıt olarak gösterdi. Yazıda, "Dernek ve vakıflar gibi kuruluşlara vatandaşların kendi isteğiyle yapılan bağışlar herhangi bir makamdan izin almalarına gerek olmayıp bu husus kendi mevzuatlarına tabidir" ifadesine yer veriliyor.

Bakanlık ile MEV arasındaki anlaşmazlık "isim tartışması" ile sınırlı kalmadı. Bakanlığın raporunda, yargı kararlarının "Eğitime Katkı Payı"nın kanunlara aykırı olduğunu ortaya çıkardığını belirtilirken, Vakıf Başkanı Çetin ise, konuyla ilgili Danıştay 8. Dairesi'nin 1999 yılında verdiği bir karar olduğunu ve Danıştay'ın "katkı payının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali" istemiyle açılan davayı reddettiğini dile getirdi.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber