Memuriyete Girerken Ek Olarak Bir Derece Alanlar

657 sayılı Kanunun ilk çıkış yıllarında, eleman yetersizliği nedeniyle başvurulan yöntemlerden birisi bazı mesleklere girişlerde bir derece verilmesi idi. Bu problem bugün itibariyle kalkmış olmasına rağmen Kanun hükmü hala yürürlüktedir. Mesleğe girişinde kimlerin bir derece alabileceği 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde düzenlenmiştir. Ayrıntılı dosyamız için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Ağustos 2006 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU 1: Ben kimya bölümü mezunu olarak devlet memuru olduğumda 9/1 den göreve başlarken, Biyoloji bölümü mezunu arkadaşlar 8/1 den göreve başladı. Bizimde 8/1 den derece alarak göreve devam etmemiz gerekmiyor mu? Sadece bu durum biyoloji bölümü mezunu arkadaşlar için mi geçerlidir? Saygılarımla...

SORU 2: Kimya bölümü mezunları biyoloji bölümü mezunları gibi memuriyete 8 dereceden başlayamazlar mı?

CEVAPLAR: Bu sorunların cevapları 657 sayılı kanunun 36'ncı maddesinde yer almaktadır. 36'ncı maddede hizmet sınıfları tadat (sayıldıktan) edildikten sonra öğrenim durumları ve hizmet sınıfları itibariyle memuriyete giriş ve yükselinebilecek dereceler belirlenmiş bulunmaktadır. Giriş dereclerini görmek için tıklayınız.

İlave derece ve kademeler verilemesine ilişkin hükümler birbirinden farklılık arz etmektedir. Söz konusu hükümlerin bazılarında;
1-Yalnız unvanı elde etme,
2- Belirli okulları bitirme,
3- Belirli sınıflarda görev alma şartı aranmaktadır.

Bu farklılıklar ilgililerin 1 dereceden faydalanmaları etkilemektedir.

SADECE UNVAN ALMAYI YETERLİ GÖRENLER

657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinin A/2, 3 VE 5.. bölümlerinde şu hükme yer verilmiştir:

"2- Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,
3 ? Beş yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimini bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan eğitim ve öğretim hizmetinde çalışanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,
5 ? Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dahil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar."

Bu maddeye göre ilgililerin belirtilen unvanı almış olmaları veya belirtilen okulları bitirmeleri yeterlidir. Bir örnek verecek olursak 4 yıllık fakülte mezunu bir kişi memuriyete 9/1'den başlar. ama bu kişi mühendis unvanını alarak mezun olmuş ise bu kişi 8/1'den başlayacaktır. Aynı durum, maddede belirtilen okulu bittirenler için de geçerlidir.

Bu bölümde belirtilenlerin belirli bir sınıfta çalışma şartı bulunmamaktadır. Örneğin sağlık lisansiyeri mesleğine uygun olmayan bir sınıfta misalen GİH'te memur olarak çalışıyor olabilir. Bu halde dahi ilgili bir derece alacaktır. Zira unvanı almak yeterlidir.

HEM UNVAN ALMANIN HEM DE BELİRLİ BİR SINIFTA ÇALIŞMANIN ŞART OLDUĞU DURUM

657 sayılı Kanunun (A) bendinin 4 inci fıkrasında yer alan hüküm şue şekildedir:

"Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorflog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,"

Bu bende göre, yukarıda sayılan unvanı alanlar veya okullardan mezun olanların bir derece alabilmesi için ilgilinin teknik hizmetler sınıfında çalışması gerekmektedir. örneğin kişi fizikçi ise ama GİH'te memur olarak çalışıyorsa bu kişi bir derece alamayacaktır. fizikçi'nin bir derece alabilmesi için Teknik Hizmetler Sınıfında çalışması gerekmektedir.

Bir derece veya kademeye ilişkin diğer ayrıntılı düzenlemeler 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde yer almaktadır. Detaylı bilgi isteyenler bu maddeye bakabilir.

SORULARA CEVAP

1- Kimyagerler ancak teknik hizmetler sınıfında görev almaları halinde, 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin (A) bendinin 4 üncü fıkrası hükmü uyarınca giriş derecelerine 1 derece ilave edilmek suretiyle 8 inci dereceden memuriyete başlayabilir. Diğer hizmet sınıflarında görev almaları halinde ise giriş derecelerine 1 derece ilave edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

2- Biyolog unvanı ihraz edenler hangi hizmet sınıfında ve kadrosunda devlet memurluğuna başlarlarsa başlasın memuriyet giriş derecelerine bir derece ilave edilmek suretiyle 8 dereceden memuriyete başlamaktadırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber