MEB'de 'sahtekarlık' skandalı

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'de sahtekarlık skandalı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Öner Güney'in, 2005 yılında görevinden alınırken evrakta sahtecilik yapıldığı ortaya çıktı. Güney'in, 30 Temmuz 2003 tarihli dilekçesinin, tarih kısmında tahrifat yapılarak 2005 yılına çevrildiği Bakan Hüseyin Çelik tarafından da kabul edildi.

AKP iktidarı döneminde birçok faaliyeti tartışılan, özellikle de kadrolaşma konusunda sık sık gündeme gelen Milli Eğitim Bakanlığı, son yaşanan bir olayla da ?sahtekarlık skandalına? imza attı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bir genel müdürün görevinden alınması sırasında Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ikinci maddesindeki ?Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek? amacının tam tersi bir tutum sergilediği ortaya çıktı.

HER ŞEY 2003 TARİHLİ DİLEKÇEYLE BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı'nda, Çankaya Köşkü'nü yanıltmaya kadar varan ?sahtekarlık skandalı? Bakanlık üst görevlerine getirilen bürokratlardan boş kağıda imza attırılması yöntemiyle başladı. 2003 yılında Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü görevine getirilen Öner Güney de dilekçe şekline dönüştürülebilecek boş kağıda imza attı.

Yaklaşık iki yıl boyunca Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü olarak görev yapan Güney, 2005 yılına gelindiğinde Bakan Çelik tarafından genel müdürlük unvanını üstünde taşımak şartıyla görevinden uzaklaştırılarak Bakanlık müşavirliğine verildi.

Kısa bir süre sonra da bir başka bürokrata yer açmak amacıyla Güney'in üzerindeki Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü alınmak istendi; bu doğrultuda Çankaya Köşkü'ne kararnamesi gönderildi. Güney, 2005 yılının Ağustos ayında kararnameyle genel müdürlükten alınarak uzman yapıldı.

EVRAKTA SAHTEKARLIK DAVASI AÇTI

Üçlü kararname ile görevinden alınan Güney, tekrar genel müdürlüğe dönmek amacıyla mahkemeye başvurdu ve açtığı dava haklı bulundu.

Mahkeme kararıyla Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne dönen Öner Güney, ikinci bir dava açarak Bakanlığın kendisinin görevden alınması sırasında evrakta sahtekarlık yaptığını iddia etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran Güney, 2003 yılında verdiği 30 Temmuz 2003 tarihli imzalı boş dilekçenin yıl kısmındaki ?2003? rakamının ?2005? olarak değiştirildiğini savunarak Bakanlık Personel Genel Müdürü Remzi Kaya hakkında suç duyurusunda bulundu.

KÖŞK DE YANILTILDI

Güney, suç duyurusunda, tahrifat yapılan dilekçesinin genel müdürlükten uzmanlığa alınmasını sağlayan Çankaya Köşkü'ne gönderilen kararnamesine de dayanak oluşturduğunu kaydetti. Cumhuriyet Başsavcılığı, Güney'in başvurusu doğrultusunda, dilekçede tahrifat yapılıp yapılmadığının anlaşılması için Bakan Çelik'ten, Personel Genel Müdürü Kaya'nın soruşturulması izni istedi.

ÇELİK: TARİH TAHRİFATINI KABUL ETTİ

Gelişmeler üzerine Bakan Çelik, dilekçeyi incelemeye aldırttı. Bakanlık müfettişleri Osman Kocaman ve Galip Esmer'in dilekçeye üzerinde yaptığı ?ön inceleme? sonucunda hazırladığı rapor, Bakanlığın dilekçede tahrifat yaptığını ortaya çıkardı.

Çelik de ?ön inceleme raporu?na dayalı olarak Savcılığa gönderdiği yazıda ?sahtekarlığı? kabul ederken, Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın suçsuz olduğunu belirtti. Çelik'in, ?Milli Eğitim Bakanlığı Özel? başlığıyla Savcılığa gönderdiği yazı şöyle:

?Bakanlığımız Personel Genel Müdürü Remzi Kaya hakkında ?4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun' hükümlerine göre düzenlenen 31/07/2006 tarihli ve 8786/14,8988/10 sayılı ?Ön İnceleme Raporu' ve eki dosyanın incelenmesinden; Öner Güney'e ait dilekçenin tarih kısmının yıl hanesinde bulunan ?2005' rakamının birler basamağında evvelce yer alan bir rakamın ?5' olarak değiştirildiği anlaşılmakla birlikte bunu Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın yaptığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşılmadığından Personel Genel Müdürü Remzi Kaya hakkında, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 6. maddesi gereğince ?SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMESİNE' karar verilmiştir.?

ÇELİK-GÜNEY ÇEKİŞMESİ HALE DEVAM EDİYOR

Öte yandan Bakan Çelik, mahkeme kararıyla Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü görevine dönen ve evrakta sahtekarlığı ortaya çıkaran Öner Güney'i geçen aylarda yine görevinden uzaklaştırmıştı. Güney, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 6 aylığına eğitim müşaviri olarak görevlendirilmişti.

Star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber