Partilerle değil partililerle hükümet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "ülkemizi hayırlısıyla erken seçime götüreceğiz" açıklaması, Cumhurbaşkanı'nca seçimin yenilenmesi kararının alınmasının ardından anayasanın 114 ve 116. maddeleri uyarınca kurulacak seçim hükümetinin oluşumuna ilişkin kulisleri hareketlendirdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2015 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Partilerle değil partililerle hükümet

ŞEBNEM HOŞGÖR

Anayasa hükmü uyarınca Cumhurbaşkanı, geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Kurulacak geçici Bakanlar Kurulu'nda Ak Parti'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düşeceği hesaplanırken, Anayasa uyarınca teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine de "bağımsızlar" görevlendirilecek.

HDP kabineye girecek

HDP, bu kabineye gireceğini açıklarken, CHP ve MHP'li kurmaylardan ise böylesi bir kabinede yer almayacakları yönünde açıklamalar gelmişti. Geçici Bakanlar Kurulu'nun oluşumunu düzenleyen 114. maddenin geçici Bakanlar Kurulu'nu, bir partiler koalisyonu olarak değil, "partililer koalisyonu" olarak dizayn ettiğine dikkat çekilen toplantıda, madde hükmündeki, "parti gruplarından oranlarına göre üye alınır" ve "teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine...." ifadelerinin de bunun göstergesi olduğu vurgulandı.

Her iki partiden de kontenjanlarına düşen bakanlık sayısı kadar isme bakanlık teklif götürülmesi gerektiği görüşü dile getirildi. Kulislerde CHP'den Deniz Baykal, Gürsel Tekin, MHP'den Meral Akşener'e bakanlık önerilebileceği iddia edilirken, HDP'den bakanlık teklifi götürülebilecekler arasında Leyla Zana, Mithat Sancar, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder'in isimleri sayılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber