'Benim Teknik Öğretmenim Şu An Ne Halde?'

Milli Eğitim Bakanlığı, 2006 yılı içerinde, ek derslerin dayanağı olan kanunda değişiklik yaptı. Yapılan bu değişiklik ile bazı öğretmenlerin alabildiği ek ders saatlarinde önemli değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikten en çok etkilenenlerden biri de teknik öğretmenlerdir. Bugün, bir teknik öğretmenin son yıllarda kendi hayatında yaşadıklarına dair görüşlerini ve çözüm önerilerini yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Eylül 2006 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknik öğretmen yoğun bakımda!

Ek dersin pul olduğu zamanlarda, (şimdide makyaj yapılmış puldur) 1990 yıllarda, kanun gereği zorunlu olarak 20 saat ek derse girerken, diğer öğretmenler tarafından alay konusu yapılıp, öğretmen evlerinin kapısından akşam yorgun argın girdiğinde, "hammallar geldi" diye seslenilen (bizzat tarafımdan yaşanmıştır) teknik öğretmen dediğimiz öğretmenler.

Benim kızımı; doktor istedi, avukat istedi, "kimler istemedi ki affedersin teknik öğretmende istedi" diye fıkralara konu olan benim teknik öğretmenim.

Bir zamanlar teknik eğitim tazminatı verilerek durumu düzeltilen, fakat diğer öğretmenlerden gelen yoğun tepkiler neticesinde bu avantajları elinden alınan teknik öğretmenim...

a) Fon parası, (4 ayda bir 35-40 YTL)

b) Koordinatörlük ücreti, (Aslında alınabiliyor ama işletmeye öğrenci gönderebilirsen. Öğrenci bulsan göndereceksin, ama yok. Birde verilebilir diyen mevzuat var. Verilebilir dedin mi, okul müdür ve yetkililerinin ekonomik problemleri olmadıklarından yani "tok ne anlar açın halinden" misali, "vermem" diyorlar. O nedenle genellikle alınamıyor)

c) Ekzersiz ücreti, (1999 yılında önce alınıyordu şimdi alınamıyor)

Alıyorlar diye acımasızca eleştirilen (aslında kâğıt üzerinde alabilir gözüküyor) hep ful ücret aldığı tahmin edilen ve mali götürüyor diye öğretmenler odasının başkahramanları olan benim teknik öğretmenim.

Bulunduğu okulun her türlü tamirat, bakım onarımıyla ilgilenen, akşam sabah, Cumartesi Pazar demeyen, müdürün bir telefonuyla gelip bilgisayarları tamir eden, sınıfların kapı pencerelerini tamir eden, her türlü elektrik arızalarını yapan benim teknik öğretmenim....

Bulunduğum okulla yetinmeyim, bulunduğu yerleşim yerlerindeki diğer okulların sorunlarıyla da ilgilenen benim teknik öğretmenim....

İşte bu benim teknik öğrenim, ülkedeki siyasi oyunlara kurban edilmiş durumdadır, okullarına öğrenci gelmemektedir. Şu an yoğun bakımda olan öğretmenlerimizin yeniden hayata dönmeleri için yetkilileri 24 Kasımdan önce göreve davet ediyorum...

İşte benim sunduğum çözüm yolları;

1. Öğrenci grup sayıları makul seviyelere çekilmelidir. Norm kadro yönetmeliğindeki sayılar artık özelliğini yitirmiştir. Liselerin 4 yıla çıkmasıyla 1.sınıflarda atelye ve meslek dersler öğretmenlerinin girebilecekleri dersler yoktur. Yönetmeliğin bu maddesinin yenilenmesi gerekmektedir.

Meslek liselerinde modüler eğitime geçildiğinden, her sınıfta açılacak modül sayısı belirlenmeli, bu modülleri anlatacak öğretmenler arasında, öğrenciler dönerli şekilde eğitim almalıdırlar. Ve burada öğrenci sayısı kavramı kaldırılmalıdır.

2. Ek ders Kanununun "verilebilir" dediği ekzersiz saatleri bölüm ve atelye şefleri haricindeki atelye ve meslek dersleri öğretmenlerine, yapacakları , geliştirecekleri cihaz ve benzeri ders araç gereçleri, atelye ve laboratuarların geliştirilmesi çalışmaları bölümdeki cihaz, alet ve makinelerin tamirat ve bakım işlemleri için 10 saat verilmelidir.

3: Her okuldaki bölüme o bölümün geliştirilmesi ve bölümün derslerinde kullanılabileceği eğitim materyali üretilmesi konusunda proje çalışması yapılmalıdır. Buralarda üretilen özgün ders araç ve gereçleri diğer meslek liselerinde kullanılabilir hale getirilmelidir.

4. Bölüm şeflerinin ekzersiz saatleri 30 saat, atelye ve laboratuarlardaki şeflerin ekzersiz saatleri 20 saat olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır ki bu yetkililer bölüm, atelye ve laboratuarla yakında ilgilenebilsin, oranın düzenini sağlasın, eğitme hazır hale getirsin...

5. Norm kadro yönetmeliğinin 14.maddesi değiştirilerek Bölüm, Atölye ve Laboratuar Şefi Norm Kadrosu öğretmen kadrosu içinde değerlendirilmemelidir. Bu kadrolar aynen okul müdürleri ve müdür yardımcıları kadroları gibi değerlendirilmelidir.

6. Teknik öğretmenler dâhil tüm öğretmenlere sınıf öğretmenlerinde olan sistem gibi standart bir ek ders saati verilmeli, bu saatlerde okulda bulunmaları ve öğrencilere rehberlik vb çalışmalara katılınmaları istenmelidir.

Eğitim bu şekilde çağ atlayacaktır, öğretmenle öğrenciyi boş zamanında okulda buluşturmalıyız.

7. Bütün ayların adını kasım yapalım ki yılda bir defa değil 12 defa hatırlanalım

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL VE KURUMLARIN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN NORM KADROLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

Bölüm, Atölye ve Laboratuar Şefi Norm Kadrosu
Madde 14- Öğretmen norm kadrosu içinde değerlendirilmek üzere, eğitim kurumlarında olması gereken bölüm, atölye ve Laboratuar şefi norm kadrosu, 4 üncü maddede belirtilen tanımlara uygun olarak Bakanlıkça saptanan ölçütlere göre ayrıca belirlenir.

Norm Kadro Belirlenmesinde Dikkate Alınacak Hususlar
Madde 15-
d) Meslekî ve teknik örgün eğilim kurumlarında uygulamalı atölye ve Laboratuar derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 4'ten fazla grup oluşturulamaz.
Gruplar;
1) 9. sınıflarda, 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31-41 öğrenciye kadar 3,
41 ve daha fazla öğrenci için 4,

2) 10, 11 ve 12 sınıflarda 8-16 öğrenciye kadar 1, 16-24 öğrenciye kadar 2, 24-31 öğrenciye kadar 3, 31 ve daha fazla öğrenci için 4.
Olacak şekilde oluşturulur.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI YÜKSEK VE ORTA DERECELİ OKULLAR ÖĞRETMENLERİ İLE İLKOKUL ÖĞRETMENLERİNİN HAFTALIK DERS SAATLERİ İLE EK DERS ÜCRETLERİ HAKKINDA KANUN
Madde 3 -B) Orta dereceli mesleki ve teknik öğretim okulları atelye ve tatbikat öğretmenleri ile akşam sanat okulları atelye öğretmenleri, okullarında veya diğer dengi mesleki ve teknik okul ve kurslarında maaşlarına karşılık haftada (20) saat ders okutmakla yükümlüdürler.
Bu öğretmenlere ayrıca haftada (20) saate kadar mecburi, (4) saat de ihtiyari olarak ücretle ek atelye, meslek dersi ve ekzersiz verilebilir.
Köy, ilçe ve bölge kursları öğretmenleri haftada (28) saat atelye dersi okutmakla yükümlü tutulurlar.
Bunlara ayrıca haftada (16) saate kadar ücretle ek atelye dersi verilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber