CHP'de muhalefetin 10 günü kaldı!

Seçimli olağanüstü kurultay için 10 Kasım'dan itibaren imza toplamaya başlayan parti içi muhalefetin sadece 10 günü kaldı

Haber Giriş : 15 Kasım 2015 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'de muhalefetin 10 günü kaldı!

1 Kasım seçimlerinin ardından olağanüstü kurultay talebiyle imza toplamaya başlayan CHP'deki parti içi muhalefetin 10 günü kaldı. Parti tüzüğüne göre noterden ilk imzanın atıldığı 10 Kasım'dan itibaren, olağanüstü kurultay için 600 imzanın 25 Kasım'a kadar toplanması gerekiyor.

GÖZLER MAHALLE DELEGELERİNDE

CHP'de bugün başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere birçok kentte mahalle delegeleri seçimi yapılacak. Bu seçimler, hem parti yönetimi hem de parti içi muhalefet açısından büyük önem taşıyor. Parti yönetiminin teşkilatlara bildirdiği kurultay takvimine göre, mahalle delegelerinin seçimi tamamlandıktan sonra 20 Kasım ile 3 Aralık arasında ilçe kongreleri, 10 Aralık'tan itibaren 3 Ocak tarihine kadar da il kongreleri gerçekleştirilecek. Olağanüstü kurultay için özellikle büyükşehirlerde imza toplamakta sıkıntı yaşayan parti içi muhalefette, bugün yapılacak seçimlerde mahalle delegesi olmayacak mevcut kurultay delegelerinden imza gelebileceği beklentisi hakim.

GERİ SAYIM BAŞLADI

Seçimli olağanüstü kurultay için 10 Kasım'dan itibaren imza toplamaya başlayan parti içi muhalefetin sadece 10 günü kaldı. İlk imzanın atıldığı 10 Kasım'dan itibaren 15 günlük süre içinde, seçimli kurultay için gerekli 600 imzanın toplanarak genel merkeze teslim edilmesi gerekiyor. Parti yönetiminin, noterden de olsa, imza verenlerin durumunu inceleme hakkı bulunuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da yeterli imza toplansa bile, olağanüstü kurultay için 45 gün sonraya gün verme yetkisi var.

SEÇİLEMEZLERSE OY KULLANAMAYACAKLAR

Parti yönetimi ocak ayına kadar bütün il ve ilçe kongrelerini tamamlamış olacağından, olağanüstü kurultaya imza veren birçok delegenin değişmesi söz konusu. İmza veren delegeler yeniden seçilemezlerse, kurultayda oy kullanamayacak. Onların yerine, yeni seçilen delegeler oy kullanacak.

5 GÜNDE 300 İMZA İDDİASI

Parti içi muhalefetin, ilk 5 günde yaklaşık 300 delegeden imza aldığı öne sürülüyor. Bin 200 civarında kurultay delegesi bulunan CHP'de, olağanüstü kurultayın toplanması için en az 600 delegenin noter kanalıyla imza vermesi gerekiyor. Bu durumda muhalefete, kalan 10 günlük sürede en az 300 imza daha gerekiyor.


Muhalif kanattan delegelere kıskaç

CHP'de olağanüstü kurultay için 600 delegenin imzasına ihtiyaç duyan muhalif kanat il il imza toplama faaliyeti yürütüyor. PM'nin muhalif üyesi Tanju Özcan, "İlgi tahminimizin üzerinde. 600'e ulaşılacağını düşünüyorum" dedi

CHP'de 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan olağanüstü kurultay ve genel başkan değişimi çerçevesinde muhalifler gerekli imza sayısına ulaşılacağı konusunda iyimser tutumlarını sürdürüyor. Farklı kentlerde yürütülen imza toplama çalışmaları nedeniyle net bir imza sayısı iletilmese de önümüzdeki hafta içinde 600 imzanın geçileceğini düşünüyor.

Tahminimizin çok üzerinde

Farklı kentlerde yürütülen imza toplama çalışmaları nedeniyle henüz net bir imza sayısı deklare edemiyor. Murat Özçelik'in istifasıyla PM üyesi olan ve olağanüstü kurultay talep eden ekipte yer alan Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Milliyet'e, "Örgütlerden büyük bir teveccüh var. Başlangıç itibariyle çok iyi, bizim tahminimizin çok üzerinde. 600'e ulaşılacağını düşünüyorum. İmza verip vermemeyi kendi aralarında değerlendiren delegelerimiz de var. Örneğin İstanbul'da delegelerin yarısının imza vermesini bekliyoruz. Önceki kurultaya göre daha kuvvetli ve daha ciddi bir destek geliyor" ifadesini kullandı.

Koç'un sözleri vazgeçirdi

Milliyet'in aldığı bilgilere göre olağanüstü kurultay talebini imzalayan delegeler arasında bir bölüm, "Genel başkan değişimi"nden yana olmadıklarını açıkça vurguluyor. Bu ekibin, Parti Meclisi'nin Radikal bir değişiminden yana olduğu ifade ediliyor. Parti yönetimine yakın isimler ise, özellikle Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un, "Olağan Kurultay, ocak ayının ilk yarısında yapılmış olacak" açıklamasının ardından, imza vermeyi düşünen pek çok delegenin olağanüstü kurultay talebini imzalamaktan vazgeçtiğine dikkati çekiyor.

Hakverdi: Değişim sürsün

Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yapan isimlerden Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de Milliyet'e, "Soru kişi sorunu değil. Partinin mevcutu sorunu kişi veya genel başkan sorunu değil. Örgütlenmede, yöntemde, üye yapısında bir sorun var, partinin yönetilmesinde sorun var ama bu, kişi sorunu değil. İlkeler ve pratik uygulamalar sorunu. İyi niyetle bir değişim başlatmıştı genel başkan, bu değişim devam etsin istiyoruz. Toplumda, tabanda, üyede karşılığı olan pratik uygulamalar ve uygulayıcılar istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bir il başkanı tarafsız kaldı

Öte yandan hafta sonundan itibaren 80 il başkanı, kurultay sürecindeki tavrını net bir biçimde kamuoyuna duyurmuştu. Kırklareli, Edirne ve Yalova il başkanları, olağanüstü kurultay toplanması için imza verirken, 77 il başkanı da Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na destek vererek olağan kurultaydan yana tavır koymuştu. Tarafsız kalan tek il başkanı olan Bilecik İl Başkanı Şinasi Çetinkaya, Milliyet'e, "Maksadım bir tarafta yer almamak. Aralık ayındaki il kongresinde aday olmayacağım. Bir arkadaşımıza görevi devredeceğim. 1 yıldır il başkanlığı görevini yürütüyorum. İl başkanlığı görevimi tarafsız olarak tamamlanmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Habertürk / Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber