Türkiye'den mülteci sorunu için BM, AB ve G-20'ye önerisi

Dünya Türkiye'nin göçmen ve mülteciler için geliştirdiği 'çözüm modelini' dinleyecek. Modelde, çok uluslu şirketlerin sığınmacılara ev sahipliği yapan şehirlerde yatırım yapması, Uluslararası İnsani Fon'a şirket karlarından belirli ölçülerde kaynak aktarılması gibi ilginç öneriler de bulunuyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Ocak 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'den mülteci sorunu için BM, AB ve G-20'ye önerisi

DÜNYADA 235 milyon kişinin göçmen, 60 milyondan fazla insanın ise mülteci ya da sığınmacı durumunda bulunduğu günümüzde, sorun her geçen gün artarak devam ediyor. 2015 yılında Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçmek isterken 3 bin 771 sığınmacı, Ege Deniz'inde ise 500'e yakın sığınmacı ve mülteci boğularak hayatını kaybetti. Türkiye işte böyle bir ortamda Dünya İnsani Sistemi'nin yeniden yapılandırılmasına yönelik özgün bir modelin hayata geçirilmesi için adım attı. Projeyi Birleşmiş Milletler, AB ve G-20 ülkelerine sundu. Mülteci sorununa çok uluslu çözüm getirecek model, 23-24 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek BM Dünya İnsani Zirvesi'nin ilk gündem maddesi olacak.

GÖÇMEN AKINI SON BULACAK

"Kurumsal Sosyal Sorumluluğun Yatırıma Dönüşmesi" başlığıyla hazırlanan yeni modelde şu başlıklar dikkat çekti: "Çok uluslu şirketlerin, kurumsal sosyal sorumluluk için ayırdıkları finansal kaynaklar ile emek yoğun sektörlerde yatırım yapması, kurulacak işletmelerde sığınmacılar, ev sahibi halkla birlikte istihdam edilerek gelir elde etmesi, ev sahibi ülkenin, şirketler için yatırım ortamını daha cazibeli kılacak fiziksel ve yasal altyapıyı oluşturacak teşvik sistemlerini uygulamaya koyması, şirket karının belirli bir yüzdesinin, oluşturulacak Uluslararası İnsani Fon'a aktarılması.

TÜRKİYE PİLOT ÜLKE OLSUN

Türkiye'nin pilot ülke olarak önerildiği yeni modelin mimarlarından Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye'nin "Dünyanın En Fazla Sığınmacıya Ev Sahipliği Yapan Ülkesi" konumunda bulunduğunu belirterek, "Bu model Türkiye'de hayata geçirilse Avrupa'ya göç akının yanı sıra Akdeniz'de, Ege Deniz'inde binlerce mültecinin ölümünün önüne geçilmiş olunur" dedi.

Türkiye'den 9 milyar $

BİYOMETRİK kimlik verilerek kayıt altına alınan 2 milyon 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, Küresel İnsani Yardım'da 2013, 2014 ve 2015 raporlarına göre 3 yıldır üst üste en fazla insani yardım yapan 3. ülke oldu. Türkiye, sadece Suriyeli'lere 9 milyar dolar harcarken, yıllık 2 milyar dolarlık insani yardım ile 6 milyar dolar ayıran ABD, 2.3 milyar dolar ayıran İngiltere'nin ardından geliyor. İnsani yardımda bulunan ülkelerin bazıları ise 1.3 milyar dolar Almanya, 882 milyon dolar Japonya, 747 milyon ABD doları ile Kanada ve 462 milyon dolar ile Fransa.

Angelina Jolie'nin görüşleri raporda

TÜRKİYE sunduğu yeni mülteci modeliyle ilgili hazırladığı ek raporlardaki görüş bölümünde ise BM Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie'nin, üç kez ziyaret ettiği AFAD Barınma Merkezleri'ndeki incelemeleri de yer aldı. Jolie'nin "Gerçekten çok etkileyici. Hiçbir yerde böyle bir kamp görmedim. Dünyanın bu mültecilere duyarsız kalmaması ve Türkiye'ye destek olması gerekir" yönündeki açıklamalarına da raporlarda yer verildi.

Herkes kazanacak

Çok uluslu şirketlerin istihdam sağlayacağı sığınmacılar, gelirleri ile hem kendileri hem de yakınlarının bakımını üstlenirken, tasarrufları ile de geldiği ülkedeki yakınlarına yardım edebilecek.

Şirket, fizibilite çalışmaları sonucunda sadece karlı olacak alanlara yatırım yapacak ve sonuçta kendisi de kazanacak.

Vergilerden ve istihdamdan dolayı bölge ve ev sahibi ülkenin mali ve sosyal yükü de hafifleyecek.

Yatırımcı şirket bu alandaki faaliyetine son vermek istediğinde, çıkış stratejisini yatırımı gerçekleştirmeden önce belirliyor olacak.

Ev sahibi halk ve sığınmacıların birlikte istihdam edileceği bu model ile olası sosyolojik sorunların da önüne geçilecek.

Hem tüm dünyadaki sığınmacılar hem ev sahibi halk hem şirket hem ev sahibi ülke hem de bölge kazanacak.

Model içerisinde yer alan tüm aktörler, kazançlı çıkacak.

Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber