Maliye personeli için mali tatil

Plan ve Bütçe Komisyonu, Ekim ayı içinde yaptığı görüşmelerde "Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkındaki Kanunu" değiştirerek kabul etmiştir. Buna göre "Her yıl Ağustos ayının birinden ondördüne kadar (Ondördü dahil) mali tatil" uygulanacaktır. Teklif, Meclis Genel Kurulunda da kabul edilirse, Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik çalışanları düzenli tatil yapmaya başlayacaktır. Ancak mali tatilin süresi 14 gündür. Kabul edilen Kanun teklifinin tam metni için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ekim 2006 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PLAN VE BÜT­ÇE KO­MİS­YO­NU­NUN KA­BUL ET­Tİ­Ğİ ME­TİN

MA­Lİ TA­TİL İH­DAS EDİL­ME­Sİ HAK­KIN­DA KA­NUN TEK­Lİ­Fİ

MAD­DE 1- (1) Her yıl tem­muz ayı­nın bi­rin­den yir­mi­si­ne ka­dar (yir­mi­si da­hil) ma­li ta­til uy­gu­la­nır.

(2) Son gü­nü ma­li ta­ti­le rast­la­yan aşa­ğı­da be­lir­ti­len sü­re­ler, ta­ti­lin son gü­nü­nü iz­le­yen ta­rih­ten iti­ba­ren ye­di gün uza­mış sa­yı­lır:

a) Be­ya­na da­ya­lı tar­hi­yat­ta, ka­nu­ni sü­re­sin­de ve­ril­me­si ge­re­ken be­yan­na­me­le­rin ve­ril­me sü­re­le­ri,

b) İk­ma­len, re'sen ve­ya ida­re­ce ya­pı­lan tar­hi­yat­ta, va­de­si ma­li ta­ti­le rast­la­yan ver­gi, re­sim ve harç­lar ile ver­gi ce­za­la­rı ve ge­cik­me fa­iz­le­ri­nin öde­me sü­re­si,

c) Tarh edi­len ver­gi­le­re ve/ve­ya ke­si­len ce­za­la­ra kar­şı uz­laş­ma ta­lep et­me ve­ya ce­za­da in­di­rim hü­küm­le­rin­den ya­rar­lan­mak ama­cıy­la ya­pı­la­cak baş­vu­ru­la­ra iliş­kin sü­re­ler,

d) De­vam­lı bil­gi ver­me hü­küm­le­ri kap­sa­mın­da ve­ril­me­si ge­re­ken bil­gi­le­rin ve­ril­me­si­ne iliş­kin sü­re­ler.

(3) Ver­gi Usul Ka­nu­nu hü­küm­le­ri­ne gö­re be­lir­li sü­re­ler­de ya­pıl­ma­sı ge­re­ken mu­ha­se­be ka­yıt sü­re­le­ri, bil­di­rim sü­re­le­ri ve ver­giy­le il­gi­li iş­lem­le­re iliş­kin da­va aç­ma sü­re­le­ri ma­li ta­til sü­re­sin­ce iş­le­mez. Be­lir­ti­len sü­re­ler ma­li ta­ti­lin bi­ti­min­den iti­ba­ren tek­rar iş­le­me­ye baş­lar.

(4) Mah­ke­me ka­ra­rı ve­ya Cum­hu­ri­yet Sav­cı­lık­la­rı­nın ta­le­bi üze­ri­ne ya da Ver­gi Usul Ka­nu­nu hü­küm­le­ri­ne gö­re ya­pı­lan ara­ma­lı in­ce­le­me­ler ha­riç ol­mak üze­re, ma­li ta­til sü­re­sin­ce in­ce­le­me ama­cıy­la def­ter ve bel­ge­le­rin ib­ra­zı ta­lep edi­le­mez, mü­kel­le­fin iş­ye­rin­de in­ce­le­me­ye baş­la­nıl­maz.

(5) Ta­til sü­re­sin­ce, ver­gi ve ce­za ih­bar­na­me­le­ri ile mah­sup ta­lep­le­ri­ne yö­ne­lik olan­lar ha­riç, bil­gi is­te­me ta­lep­le­ri mü­kel­lef­le­re, ver­gi ve ce­za so­rum­lu­la­rı­na bil­di­ril­mez. An­cak ta­til sü­re­si için­de ger­çek­le­şen teb­li­gat iş­lem­le­rin­de sü­re, ma­li ta­ti­lin son gü­nün­den iti­ba­ren iş­le­me­ye baş­lar.

(6) Ma­li ta­ti­lin so­na er­di­ği gü­nü iz­le­yen ye­di gün için­de bi­ten bu mad­de kap­sa­mın­da­ki ka­nu­ni ve ida­ri sü­re­ler, ma­li ta­ti­lin son gü­nü­nü iz­le­yen ta­rih­ten iti­ba­ren ye­din­ci gü­nün me­sai sa­ati bi­ti­min­de so­na er­miş sa­yı­lır.

(7) Güm­rük ida­re­le­ri, il özel ida­re­le­ri ve be­le­di­ye­ler ta­ra­fın­dan tarh ve/ve­ya tah­sil edi­len ver­gi, re­sim ve harç­lar­la il­gi­li ola­rak ma­li ta­til uy­gu­lan­maz.

(8) Be­ya­na da­ya­nan ve be­yan­na­me ver­me sü­re­si ma­li ta­til ne­de­niy­le uza­mış olan ver­gi­ler­de öde­me sü­re­si (ay­nı ay içe­ri­sin­de kal­mak kay­dıy­la), uza­yan be­yan­na­me ver­me sü­re­si­nin son gü­nün­den iti­ba­ren üçün­cü gü­nün me­sai sa­ati bi­ti­mi­ne ka­dar uza­mış sa­yı­lır.

(9) Ma­li­ye Ba­ka­nı, ma­li ta­til uy­gu­la­ma­sı ne­de­niy­le sü­re ve­ri­le­cek iş ve iş­lem­le­rin kap­sa­mı ile ma­li ta­til uy­gu­la­ma­sı­na iliş­kin usul ve esas­la­rı be­lir­le­me­ye yet­ki­li­dir.

MAD­DE 2- (1) Ma­li ta­til ilan edi­len dö­ne­me rast­la­yan ta­rih­ler­de 5/5/1983 ta­rih­li ve 2821 sa­yı­lı Sen­di­ka­lar Ka­nu­nu, 25/8/1999 ta­rih­li ve 4447 sa­yı­lı İş­siz­lik Si­gor­ta­sı Ka­nu­nu ve 22/5/2003 ta­rih­li ve 4857 sa­yı­lı İş Ka­nu­nu­na gö­re ya­pıl­ma­sı ge­re­ken be­yan, bil­di­rim ve öde­me­ler ile 31/5/2006 ta­rih­li ve 5510 sa­yı­lı Sos­yal Si­gor­ta­lar ve Ge­nel Sağ­lık Si­gor­ta­sı Ka­nu­nun­da yer alan hiz­met ak­di­ne bağ­lı ol­mak­sı­zın ken­di adı­na ve he­sa­bı­na ba­ğım­sız ça­lı­şan­lar ve hiz­met ak­di ile iş­çi ça­lış­tı­ran iş­ve­ren­le­rin yap­mak­la yü­küm­lü ol­du­ğu be­yan, bil­di­rim ve öde­me­ler, 1 in­ci mad­de­de be­lir­ti­len sü­re­ler ka­dar er­te­le­nir.

(2) Bu mad­de­nin uy­gu­lan­ma­sı­na iliş­kin usul ve esas­la­rı dü­zen­le­me­ye Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı yet­ki­li­dir. Bu Ka­nu­nun 1 in­ci mad­de­sin­de Ma­li­ye Ba­ka­nı­na ta­nı­nan yet­ki bu mad­de­nin uy­gu­lan­ma­sın­da Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı ta­ra­fın­dan kul­la­nı­lır.

MAD­DE 3- Bu Ka­nun 1/1/2007 ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gi­rer.

MAD­DE 4- Bu Ka­nun hü­küm­le­ri­ni Ba­kan­lar Ku­ru­lu yü­rü­tür.


Plan ve Büt­çe Ko­mis­yo­nu Raporu

TÜR­Kİ­YE BÜ­YÜK MİL­LET MEC­Lİ­Sİ BAŞ­KAN­LI­ĞI­NA

Ma­li ta­ti­le iliş­kin ola­rak Tür­ki­ye Bü­yük Mil­let Mec­li­si Baş­kan­lı­ğı­na su­nu­lan ve Baş­kan­lık­ça muh­te­lif ta­rih­ler­de Ko­mis­yo­nu­mu­za ha­va­le edi­len, Ba­lı­ke­sir Mil­let­ve­ki­li Ali Ke­mal Deveciler'in 2/692, Bur­sa Mil­let­ve­ki­li Se­dat Kızılcıklı ve Kü­tah­ya Mil­let­ve­ki­li Ab­dul­lah Er­dem Cantimur'un 2/774, Ko­ca­eli Mil­let­ve­ki­li Eyüp Ayar ve 36 Mil­let­ve­ki­li­nin 2/857, Mer­sin Mil­let­ve­ki­li Mus­ta­fa Özyürek ve 27 Mil­let­ve­ki­li­nin 2/864, An­ka­ra Mil­let­ve­ki­li Bü­lent Gedikli ve 17 Mil­let­ve­ki­li­nin 2/866 esas nu­ma­ra­lı Ka­nun Tek­lif­le­ri, Ko­mis­yo­nu­mu­zun 4/10/2006 ta­ri­hin­de Hü­kü­me­ti tem­si­len Ma­li­ye Ba­ka­nı Ke­mal Unakıtan ve Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı, Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı, Dev­let Plan­la­ma Teş­ki­la­tı Müs­te­şar­lı­ğı, Ha­zi­ne Müs­te­şar­lı­ğı, Tür­ki­ye İş Ku­ru­mu ve TÜR­MOB tem­sil­ci­le­ri­nin de ka­tı­lım­la­rıy­la yap­tı­ğı 1 in­ci Bir­le­şi­min­de, İç­tü­zü­ğün 35 in­ci mad­de­si uya­rın­ca bir­bir­le­riy­le il­gi­li gö­rü­le­rek bir­leş­ti­ril­mek ve gö­rüş­me­le­re 2/866 esas nu­ma­ra­lı Ka­nun Tek­li­fi esas alın­mak su­re­tiy­le in­ce­le­nip gö­rü­şül­müş­tür.

Bi­lin­di­ği gi­bi; ül­ke­miz­de ver­gi mü­kel­lef­le­ri­nin baş­ta Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı ol­mak üze­re di­ğer ka­mu ku­rum­la­rıy­la olan iliş­ki­le­ri­ni, bü­yük oran­da 3568 sa­yı­lı Ser­best Mu­ha­se­be­ci­lik, Ser­best Mu­ha­se­be­ci Ma­li Mü­şa­vir­lik ve Ye­min­li Ma­li Mü­şa­vir­lik Ka­nu­nu­na gö­re yet­ki al­mış mes­lek men­sup­la­rı yü­rüt­mek­te, ve­ril­me­si ge­re­ken be­yan ve bil­di­rim­le­ri dü­zen­le­mek­te­dir­ler. Mü­kel­lef­le­rin el­de et­tik­le­ri ge­lir­le­ri­nin be­ya­nı, ver­gi­le­ri­nin öden­me­si, çe­şit­li ya­sal yü­küm­lü­lük­le­ri­nin tam ve za­ma­nın­da ye­ri­ne ge­ti­ril­me­si ve or­ta­ya çı­ka­bi­le­cek an­laş­maz­lık­la­rın çö­zü­mü gi­bi önem­li hu­sus­lar, il­gi­li ya­sa­lar­da be­lir­len­miş­tir. Bu ve ben­ze­ri gö­rev­le­ri ye­ri­ne ge­ti­ren mes­lek men­sup­la­rı ve per­so­ne­li, gün­cel ma­li ve eko­no­mik iş­ler ne­de­niy­le yo­ğun ve yo­ru­cu iş tem­po­su ve ken­di­le­ri­ne ay­rı­lan bir ta­til za­ma­nı ol­ma­ma­sı do­la­yı­sıy­la din­le­ne­me­mek­te, bu du­rum mu­ha­se­be iş­lem­le­ri­nin, ma­li iş­lem­le­rin ve di­ğer çe­şit­li iş­le­rin ve­ri­mi­ni dü­şür­mek­te, dü­zen­li ola­rak yü­rü­tül­me­si­ni en­gel­le­mek­te, ül­ke eko­no­mi­si­ne ve sos­yal ha­ya­ta olum­suz et­ki­de bu­lun­mak­ta­dır.

1982 Ana­ya­sa­sı­nın 49 un­cu mad­de­sin­de yer alan ?Dev­let, ça­lı­şan­la­rın ha­yat se­vi­ye­si­ni yük­selt­mek, ça­lış­ma ha­ya­tı­nı ge­liş­tir­mek için ça­lı­şan­la­rı ve iş­siz­le­ri ko­ru­mak, ça­lış­ma­yı des­tek­le­mek, iş­siz­li­ği ön­le­me­ye el­ve­riş­li eko­no­mik bir or­tam ya­rat­mak ve ça­lış­ma ba­rı­şı­nı sağ­la­mak için ge­rek­li ted­bir­le­ri alır.? hük­mü­nün ya­nı sı­ra din­len­me­nin de her ça­lı­şa­nın hak­kı ol­du­ğu Ana­ya­sa­da be­lir­til­miş­tir.

Gö­rüş­me­ye esas alı­nan 2/866 esas nu­ma­ra­lı Tek­lif ve ge­rek­çe­si in­ce­len­di­ğin­de;

- Her yıl Ağus­tos ayın­da on dört gün ma­li ta­til uy­gu­lan­ma­sı,

- Ma­li ta­til sü­re­sin­ce, çe­şit­li ka­nun­lar uya­rın­ca ya­pıl­ma­sı ge­re­ken ma­li iş­le­re iliş­kin sü­re­le­rin ve bu iş­ler­le gö­rev­li olan ka­mu ida­re­le­ri­nin ça­lış­ma­la­rı­nın dü­zen­len­me­si, ön­gö­rül­mek­te­dir.

Ko­mis­yo­nu­muz­da Tek­li­fin tü­mü üze­rin­de ya­pı­lan gö­rüş­me­ler­de;

- Söz ko­nu­su Tek­li­fin ya­sa­laş­ma­sı ha­lin­de bü­yük bir ih­ti­ya­ca ce­vap ve­re­ce­ği,

- Ver­gi­le­rin et­kin bir şe­kil­de top­lan­ma­sı­nın ve ka­yıt­dı­şı­lı­ğın ön­len­me­si­nin ül­ke­miz ma­li sis­te­mi açı­sın­dan bü­yük önem ta­şı­dı­ğı, ma­li mü­şa­vir­le­rin ver­gi ka­nun­la­rıy­la ve di­ğer ka­nun­lar­la mü­kel­lef­le­rin yap­mak zo­run­da ol­duk­la­rı iş­ler­de bi­rer ara­cı ko­nu­mun­da ol­duk­la­rı, bu ne­den­le yo­ğun iş tem­po­su­na ma­ruz ka­lan ma­li mü­şa­vir­ler için ma­li ta­til dü­zen­le­me­si ya­pıl­ma­sı­nın çok önem­li bir in­sa­ni ih­ti­yaç ol­du­ğu,

- Son yıl­lar­da ger­çek­leş­ti­ri­len oto­mas­yon pro­je­le­ri, in­ter­net ve bil­gi­sa­yar kul­la­nı­mı­nın yay­gın­laş­ma­sı so­nu­cun­da ver­gi be­ya­nı ve top­lan­ma­sın­da fark edi­lir bir et­kin­li­ğin göz­len­di­ği; mü­kel­lef­le­rin ver­gi iş­le­ri­ni yü­rü­ten ma­li mü­şa­vir­le­re yı­lın bel­li bir dö­ne­min­de ma­li ta­til hak­kı sağ­lan­ma­sı­nın bu et­kin­li­ği da­ha da art­ı­ra­ca­ğı,

- Tek­lif­le asıl ya­pıl­mak is­te­ne­nin ba­zı ver­gi­sel ödev­le­rin be­lir­li bir sü­re için er­te­len­me­si ol­du­ğu, bu ne­den­le ma­li ta­til ola­rak dü­zen­le­ne­cek ta­rih­le­rin dik­kat­li­ce tes­pit edil­me­si ge­rek­ti­ği,

- Tek­lif­le ge­ti­ri­len dü­zen­le­me­nin, ma­li mü­şa­vir­lik mes­le­ği­ni yü­rüt­mek­te olan­la­rı son de­re­ce ra­hat­la­ta­ca­ğı; ay­rı­ca, ma­li ta­til so­nun­da ek bir be­yan sü­re­si ön­gö­rül­me­si­nin de ya­rar­lı ol­du­ğu, - Tek­li­fin sa­de­ce ma­li mü­şa­vir­lik mes­le­ği­ne da­hil olan­lar için bir ma­li ta­til ge­tir­di­ği­nin an­la­şıl­dı­ğı, ay­nı za­man­da ma­li ta­til sü­re­si­nin Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı ça­lı­şan­la­rı için de ta­til ola­rak dü­zen­len­me­si­nin fay­da­lı ola­ca­ğı, - Tek­lif­te yer alan 14 gün­lük sü­re­nin ye­ter­li ol­ma­ya­ca­ğı, bu sü­re­nin uza­tıl­ma­sı­nın ge­rek­li ol­du­ğu, bu­nun ya­nı sı­ra ma­li ta­ti­lin Tem­muz ayı­na alın­ma­sı­nın, ve­ril­me­si ge­re­ken ver­gi be­yan­na­me­le­ri­nin sa­yı­sı­nın di­ğer ay­la­ra gö­re bu ay­da ol­duk­ça az ol­ma­sı ne­de­niy­le da­ha isa­bet­li ola­ca­ğı, Şek­lin­de­ki gö­rüş, eleş­ti­ri ve öne­ri­le­ri mü­te­akip, TÜR­MOB Ge­nel Baş­ka­nı ta­ra­fın­dan ya­pı­lan ta­mam­la­yı­cı açık­la­ma­da; - 70.000 mes­lek men­su­bu, 550.000 bü­ro ça­lı­şa­nıy­la en bü­yük mes­lek bir­li­ği olan ma­li mü­şa­vir­lik mes­le­ği kap­sa­mın­da­ki ça­lı­şan­la­rın; mü­kel­lef­le­rin sa­de­ce Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı ile il­gi­li de­ğil; Sa­na­yi ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı, SSK ve BAĞ-KUR Ge­nel Mü­dür­lük­le­ri ile il­gi­li iş­lem­le­ri­ni de ye­ri­ne ge­tir­di­ği; bu ne­den­le ma­li ta­til dü­zen­le­me­si­nin ya­pıl­ma­sı­nın ye­rin­de bir uy­gu­la­ma ola­ca­ğı,

ifa­de edil­miş­tir.

Ko­mis­yo­nu­muz­da Tek­li­fin ge­ne­li üze­rin­de ya­pı­lan gö­rüş­me­le­rin ar­dın­dan, Tek­lif ve ge­rek­çe­si Ko­mis­yo­nu­muz­ca da be­nim­se­ne­rek Tek­li­fin mad­de­le­ri­nin gö­rü­şül­me­si­ne ge­çil­miş­tir.

Tek­li­fin;

- 1 in­ci mad­de­si, mad­de ile dü­zen­le­nen ma­li ta­ti­lin sü­re­si­nin on dört gün­den yir­mi gü­ne çı­ka­rıl­ma­sı, be­yan­na­me ver­me sü­re­si­ne iliş­kin beş gün­lük sü­re­nin ye­di gün ola­rak de­ğiş­ti­ril­me­si, 8 nu­ma­ra­lı fık­ra­sı­nın, ??öde­me sü­re­si? iba­re­sin­den son­ra gel­mek üze­re ?ay­nı ay içe­ri­sin­de kal­mak kay­dıy­la? iba­re­si­nin pa­ran­tez içi hü­küm ola­rak ek­len­me­si su­re­tiy­le; 9 nu­ma­ra­lı fık­ra­sı­nın, ma­li ta­ti­lin sü­re­sin­de ya­pı­lan de­ği­şik­li­ğe pa­ra­lel ola­rak ye­ni­den dü­zen­len­me­si, mad­de­nin ta­ma­mı­nın an­la­tı­ma açık­lık ka­zan­dı­rıl­mak ama­cıy­la re­dak­si­yo­na ta­bi tu­tul­ma­sı su­re­tiy­le,

- 2 nci mad­de­si, bi­rin­ci fık­ra­sın­da adı ge­çen Sos­yal Si­gor­ta­lar ve Ge­nel Sağ­lık Si­gor­ta­sı Ka­nu­nu­nun ta­rih ve sa­yı­sı­nın dü­zel­til­me­si, ikin­ci fık­ra­sı­na, 1 in­ci mad­de­de Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı­na ta­nı­nan yet­ki­le­rin bu mad­de­nin uy­gu­lan­ma­sın­da Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı ta­ra­fın­dan kul­la­nı­la­ca­ğı­na da­ir bir hük­mün ek­len­me­si su­re­tiy­le,

- Yü­rür­lü­ğe iliş­kin 3 ün­cü mad­de­si­nin ka­nun tek­ni­ği­ne uy­gun ola­rak ye­ni­den dü­zen­len­me­si su­re­tiy­le,

- Yü­rüt­me­ye iliş­kin 4 ün­cü mad­de­si ay­nen,

ka­bul edil­miş­tir.

Ra­po­ru­muz, Ge­nel Ku­ru­la su­nul­mak üze­re yük­sek Baş­kan­lı­ğa say­gı ile arz olu­nur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber