Türk tahvillerine hücum

Reform paketi ve AB ile ilişkileri gören yabancılar, Hazine ihalelerine akın etti. Hazine'nin dün düzenlediği iki ihaleye büyük bölümü yabancılardan toplam 29.8 milyar lira ile 6 kattan fazla talep geldi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 26 Ocak 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk tahvillerine hücum

Yelda Şumnulu

Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının bu yıl 500 milyar doları bulacağı konuşulduğu bir dönemde Türkiye varlıklarına yoğun ilgi yaşanıyor. Hazine'nin dün düzenlediği iki tahvil ihalesine adeta hücum yaşandı. Hazine dün düzenlediği ihalede toplam 4.7 milyar borçlanırken, gelen teklif bunun 6 katını aştı. İki ihalede toplam 29 milyar 886 milyon liralık teklif geldi. Bankacılar, ihalelere yabancılardan da yoğun ilgi geldiğini, özellikle 10 yıllık tahvillerin kapışıldığını kaydetti. İhalelere yaşanan yoğun ilginin en önemli nedeni olarak ise yurt dışı piyasalara bakıldığında paranın gideceği adres ülkenin çok sınırlı olması gösterildi. Analistlere göre, doların artık cazibesini yitirmesi, parasal genişleme nedeniyle Euro ve Japon Yeni'ndeki gerilemenin gelişmiş ülkelere paranın kayışını durduruyor.

YÜKSEK FAİZ FIRSATI

Çin hariç tutulduğunda bu yıl gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı değil para girişi yaşanacağını kaydeden analistler, burda da Türkiye gibi hikayesi olan ülkelerin ön plana çıktığını kaydediyor. Türkiye'nin AB ile başlayan yeni dönem ve hayata geçirilecek reformlar nedeniyle pozitif ayrıştığını belirten bankacılar, Hazine ihalelerine yoğun ilgide de bunun gözlendiğini söylediler. Hazine'nin ocak-şubat aylarındaki yoğun borçlanma programına dikkat çeken bankacılara göre, yılın geri kalan döneminde Hazine oldukça rahat. Analistler, Hazine ihalelerinde çift haneye yükselen faizin, yoğun borçlanma dönemi geçtikten sonra hızla aşağıya inebileceğini düşünen yabancı yatırımcıların, bu fırsatı görerek şimdiden pozisyon aldıklarını belirtiyor.

ŞUBAT SONRASI RAHAT

Hazine'nin bu yılın genelinde hedeflediği 94 milyar TL'lik itfasının yaklaşık üçte birine denk gelen 30.5 milyar TL'si yılın ilk iki ayında gerçekleşecek. Her yıl olduğu gibi bu yılın ilk ayları da Hazine'nin borçlanma/itfa programının en yoğun olduğu dönem olacak. Hazine 2016 yılının tamamı için iç borç çevirme oranını yüzde 80 olarak hedefliyor. Bu oran,

ilk iki ayda yaklaşık 25 milyar TL iç borçlanma anlamına gelirken, bunun 16.1 milyar TL'sinin piyasadan yapılması planlanıyor. Öte yandan, Hazine ocak ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği 8 Temmuz 2020 itfalı 4 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında bileşik faiz yüzde 11 ile beklentilere paralel, 14 Ocak 2026 itfalı 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvilin ilk ihracında ise reel faiz yüzde 2.78 ile beklentilerin altında oluştu.

Erdem Başçı: Enflasyon problemini çözeceğiz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, önümüzdeki üç yıllık dönemde enflasyonun kademeli olarak düşürüleceğini belirterek, "Artık o problemi de çözeceğiz" dedi. Enflasyonla mücadele çalışmalarına değinen Başçı, şunları söyledi: "Orada da herkesi ikna etmemiz gerekiyor ki enflasyon Orta Vadeli Program'da bu sene sonu için öngörülen yüzde 7.5, gelecek sene yüzde 6.0, 2018 yılında ise yüzde 5'li rakama doğru ilerleyebilecek. Bunun için de gereken çaba gösterilecek ama çok boyutlu bir çaba. İki tane mesaj vermek gerekiyor. Bir tanesi; enflasyonu düşürmek konusunda kararlıyız. Hükümet de kendi üzerine düşeni yapmak konusunda kararlı. 2016 yılı enflasyonla mücadelenin başlangıç yılı olacak. O daha sonra 2017 ve 2018'de devam edecek ve artık o problemi de çözeceğiz." Başçı, enflasyonda da hedefe kademeli bir şekilde, önümüzdeki üç yıllık süre içerisinde ulaşılabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber