Türk gençlerle açığı kapatırız

Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, Güney Kore, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi ülkelerde dijital değişimin çok hızlı gerçekleştiğini belirterek, "Uçurumun kapanması için altyapı şart. Bu saydığım ülkeler altyapılarının yüzde 80-85'ini yaparken Türkiye henüz yüzde 50'lerde. Ama Türkiye'de genç nüfus fazla olduğu için sıçrama hızlı oluyor. Yatırımlar hızla karşılığını buluyor" dedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Mart 2016 22:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk gençlerle açığı kapatırız

Elif ERGU

TÜRK Telekom'un CEO'su Rami Aslan... Adı Türk olduğunu düşündürüyor ama değil. Filistin Nablus doğumlu. İlkokula başlarken ailesi Filistin'den ayrılıp Ürdün'e yerleşmiş. İyi bir eğitimi var. Sıcak topraklardan Kanada'ya eğitim için gitmesi tüm hayatını değiştirmiş. Kariyerini de teknoloji şirketlerinin gelişimini yakından izleyip teknoloji şirketlerinin satın almaları ve ortaklık kurmaları üzerine yapmış. Çok uzun zamandan beri de Türkiye'deki operasyonların içinde. Türk Telekom'un özelleştirme sürecinde rol aldıktan sonra CEO oldu. Türk Telekom'da görev yapan tüm CEO'larla çalıştı. Göreve geldikten sonra Avea, TTNET'i de aynı çatı altında birleştiren operasyonu gerçekleştirdi. Malum 1 Nisan'da Türkiye 4.5G teknolojisiyle tanışacak. Rami Aslan'la İstanbul'da buluştuk. 'Yeni çağın petrolü data' diyen Aslan'ın Türkiye kapsamında önderlik ettiği gönüllü operasyonunu ve son verileri konuştuk.

Türkiye'ye ilk ne zaman geldiniz?

- Telsim'in satılması sürecinde gelmeye başladım. Tatil için de geldim. 2004'ten sonra sık sık gelmeye başladım. Türk Telekom görevine gelmeden önce Türkiye'de yalnızca İstanbul ve Ankara'yı değil birçok şehri biliyordum. Türkiye hızla gelişti. Genç nüfusunun olması, değişimi yakından takip etmesi hızlı yol aldırdı.

4.5G yakında hayatımıza Sade vatandaşın hayatında ne değişecek?

- 1 Nisan yalnızca bir gün! Sadece bir başlangıç. 4.5G sayesinde daha çok bilgi kullanılacak, daha hızlı kullanılacak. Şu anda yaptığımız işlerin yapış biçimi değişecek. Büyük resme bakmak lazım. Türkiye'de ve dünyada tüketiciler ne istiyor? İletişim ve eğlence ihtiyaçları var, bunları karşılamak gerekiyor. Biz bu değişime altyapıya yatırım yaparak hazırlandık. Türkiye'nin her yerinde yapıyoruz bu yatırımları. Amacımız Türkiye'nin her yerindeki insanın iletişim ve eğlence ihtiyaçlarına en yüksek servis kalitesiyle ulaşmasını sağlamak. Müşteriler öncelikle her an her yerden internete bağlanmak istiyor. Köyde, otobanda, koşarken, denizin orta yerinde her yerde. Türkiye'de 4.5G ile gelişmiş teknolojileri kullanacak. Biz 81 ilde güçlü bir şekilde varız. Biz kendimizi iletişim ve eğlence şirketi olarak görüyoruz, hedefimiz de dijital devrim yaratmak.

DİJİTAL ÇAĞI KAÇIRANLAR

Türkiye'de internet erişimi gelişmiş ülkelere göre geri. Nasıl olacak bu dijital dönüşüm?

- Altyapıda herşey yapılacak. Biz de yapıyoruz ve sosyal sorumluluk projeleri bu anlamda bizim için önemli. Dijital çağı kaçırmış olanları yakalamamız lazım. Bunun için de çok çalışıyoruz. Her yere gidiyoruz. Herkese dokunuyoruz. Korea Telecom ile yaptığımız anlaşma Türkiye'yi mobil iletişimde 'dünya süper ligine' taşıyacak. Anlaşmayla, dünyanın en hızlı mobil internet teknolojisini Güney Kore'den Türkiye'ye taşımaya hazırlanıyoruz. İnterneti herkese öğretiyoruz. Nasıl bağlanacaklarını, nasıl kullanacaklarını, nasıl yararlanacaklarını anlatıyoruz. Şu ana kadar 4.5 yıl civarında 13 bin kişiye ulaştık. Önümüzdeki 1.5 yıl içinde 30 bin kişiye ulaşacağız. Seçtiğimiz kişiler daha önce hiç internet kullanmamış olanlar. Çoğu 35 yaş üzeri. Daha çok da kırsaldaki kişiler. Bu kişiler internet Türkiye'de başladığında gelişimi kaçırmış olanlar.

Türkiye dünyada dijital dönüşümde hangi noktada?

- Güney Kore, İngiltere, Kanada, Almanya'ya bakın, neredeler? Amerika'ya bakın. Değişim çok hızlı. Dijital uçurumun kapanması için altyapı şart. Bu saydığım ülkeler altyapılarının yüzde 80-85'ini yaptılar. Türkiye'de yüzde 50 oranında yaptı ve yapmaya devam ediyor. Yaş gruplarıyla ilgili baktığımızda Türkiye'de genç nüfus çok fazla. O yüzden de sıçrama hızlı oluyor. Yatırımlar hızla karşılığını buluyor. Bölgesel, yaş, cinsiyet arasındaki farklılıklar dijital dönüşümle kalkabilir. Kendi işlerini kurabilir birçok kişi. Bu da ekonomide kalkınma için çok değerli.

Kadın günlerine gidiyoruz

RAMİ Aslan'la sohbet sırasında proje gönüllülerinden Ulaş Tepe ve Büşra Cokur ile tanıştım. Genç gönüllüler de yaptıklarını anlattılar. Habitat Derneği Saha sorumlusu olan Ulaş Tepe Manisa'dan Şırnak'a Türkiye'yi gezmiş bir gönüllü. Şu an Şırnak ve Ordu sorumlusu. Ulaş Tepe, "Özellikle kadınlar üzerine çalışıyoruz. Çok ilgi var. Bazı teyzeler virüsü bilgisayardan kapabileceklerini düşünüyorlar...Eğitimlere ilgi çok. Muhtarlar eğitim alıyor. Öğrenen kadınlar çocuklarıyla iletişimlerinde büyük ilerleme sağlıyor. Biz kadın günlerine eği-time gidiyoruz, kucaklarımızda bilgisayar taşıyoruz. En çok internet üzerinden ücretsiz konuşma hoşlarına gidiyor" diye anlatıyor.

İleri teknolojiyle Kanada'da tanıştım

1972 Filistin doğumlu olan Rami Aslan, 990'lara doğru Kanada'ya gittiğini belirterek, "İleri teknolojiyle orada tanıştım ve beni çok heyecanlandırdı. Kanada internet konusunda en ileri ülkelerdendi. Üniversitenin erken yıllarında kullanmaya başladık. Anlayabilmek için sınıf arkadaşımla denemeler yapmıştık. İlk mobil teknolojiyle tanıştığımda 1992'de arabamda kocaman bir araç telefonu vardı" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber